Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för december, 2011

Gott Nytt År!

Vi körde till S:t Olofsholm norr om Slite, på Gotlands östra kust. Där kunde vi se solen gå ner mitt på blanka eftermidan. Vid utsikt, det nya året var i antågande. Mitt på kullen stod en gammal väderkvarn och ett stenmagasin som en gång byggdes på ruinen av ett medeltida kapell. Det sägs att det var hit den norska kungen Olof Haraldsson kom med kristendomen på 1000-talet. Han var på väg till Rysland och han skulle senare bli känd som Olof den helige. Det var Olof som hoppades få gifta sig med Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, men hon valde fursten Jaroslav borta i Kiev. Om jag inte minns fel var Jaroslav sonson till Rurik, vikingen som grundade Ryssland och som jag gärna vill tro kom från det intre av Mälardalen…

Jaja, här är en bild från S:t Olofsholm, följd av en bild från världens bästa träsk.

S:t Olofsholm.

  

Bästeträsk, årets sista ljus.

Läs hela inlägget »

När mörkret faller

Kort promenad på förmiddan. Så lunch. Kort promenad igen, sen skymmer det. Klockan fyra lyste månskäran över Stux kvarn i Fårösund. Vi längtade till sommaren, men tröstade oss med godis och kryddat kaffe med vispgrädde. Nu ligger mörkret tungt över ön. Kanske blir det ljust igen.

Dagarna är korta, tallarna vresiga.

"Jag har nigit för nymånens skära".

Bilden från Köpmangatan igår väckte minnen hos några läsare. Jag kastar väl upp några bilder till i luften så får vi se vilka som fastnar här på sidan.

Oxbackens krön. Jag tror att trädet är hotat. Lind? Foto: SBK-rivningsbilder, Stadsarkivet.

Stora gatan vid Karlsgatan. Foto: SBK-rivningsbilder, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Över Östersjön igen

Det har dröjt. Men nu är vi på sjön igen, med destination Gotland. Jag gick runt på båten, allt var sig likt. Tryggt och hemvant. Som på Sigmatorget, ungefär. Så stannade jag vid några svartvita inramade bilder. Jag dras till sådana bilder. De visade gamla båtar som trafikerade rutten Nynäshamn – Visby. Jag böjde mig fram och läste namnet på en av båtarna. Hansa, stod det. Hansa. Bilden verkade vara tagen i Visby hamn. Vi vet vad som hände det fartyget. Hansa torpederades under senaste kriget, den 24 november 1944, efter en sovjetisk u-båtsattack. 84 människor omkom.

Olycksfartyget Hansa i Visby hamn.

Jag hade tänkt skriva mer, men batteriet tar slut och uppkopplingen är som en snigel i risgrynsgröt. Ber att få återkomma. Hoppas dock kunna ladda upp en bild från Köpmangatan på femtiotalet. En port in till en gård där Sigma är i dag, Hobbylek till vänster, Lundbergs specerier till höger.

Port Köpmangatan.

Läs hela inlägget »

Förlåt att jag använder det slitna uttrycker i rubriken. Det är en klyscha med ursprung i operans värld. Tro inte det är slut förrän den tjocka sopranen sjunger sin sista aria… och tro inte att vintern bara är slut för att gräset är grönt, temperaturen vårlik och blåsippan blommar. Snart, snart, jag säger bara det, snart sitter vi där med snö över häcken igen.

Innan jag fortsätter på ämnet snö: en bild från dagens bandy inför 4 600 i ABB Arena. Härlig stämning, tuff derbymatch. Segrarna stod kvar på isen och samlade tankarna efteråt.

Positivt tänkande. VSK efter segern mot Tillberga med 7-4.

Killen i överdragskläder närmast är Ted Andersson som sträckte ljumsken och fick kliva av en bit in i andra. VSK vann alltså, i en match som blev jämnare än man trodde efter den inledande grönvita ledningen med 5-1. Tillberga kom tillbaka, spelade småfult och fick VSK-arna griniga. Ett tag i andra halvlek var det mer efterslängar och bryska tacklingar än läckert lir. Och om inte Tillberga slarvat hårresande i försvaret mot slutet så vet jag inte hur det kunde ha gått. VSK efter paus var ett lag på låg växel, med stora avstånd mellan lagdelarna och utan det fartfyllda kugghjulsspel som vi blivit bortskämda med på hemmaisen.  Mer intensitet behövs nere i Vetlanda på fredag.

Jag var på Arlanda i går. Lämnade av Sara, Adrien och lille Erik. De flög vidare till Auvergne i Frankrike. Efter det ska dom tillbaka till den eviga värmen i Dar es Salaam. Undrar när vi ses igen?

Hej då till mörkret och den märkliga svenska vintern.

Vintern, var det ja. Jag saknar inte snön, inte alls. Men varje år bygger jag upp motståndskrafterna genom att intala mig att snö kan vara vackert. Jag blev till exempel länge stående inför Archip Kuindzjis Månsken i skogen på den stora ryska utställningen på Nationalmuseum. Hans förenklade kompositioner fick mycket skäll av kollegorna, men jag gillar det.

Månsken i skogen av Archip Kuindzji, 1876-90.

… vilket osökt leder tankarna till vinterbilder från Västerås. Här är ett par tjugotalsbilder till, från den Sjöbergska samlingen. Floragatan känner jag igen, men de två pampiga husen på den undre bilden kan jag inte lokalisera. Förmodligen står de kvar än i dag, kanske nånstans uppåt Västermalm. Det är säkert någon som vet.

Floragatan mot Stora gatan. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

Vinterkvarter i Aros. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Svärsonen Adrien är fransman och elingenjör. Han leder just nu ett projekt med elektrifiering i Tanzania för Alstoms räkning. I går fick han komma på studiebesök i Kraftvärmeverket. Han blev nog en smula imponerad. ”Om man kör hela den här anläggningen för fullt motsvarar elproduktionen hela Tanzanias”, sa han. Jag fick hänga med och tittade extra nyfiket på den äldsta turbinen med vidhängande generator i det första blocket. Aggregatet fasades in på elnätet den 29 juli 1963 – den historiska första dagen med el och värme från Kraftvärmeverket. Turbingeneratorn byggdes av Asea och döptes efter inkopplingsdagens namn: Olle.

 

Kraftvärmeverkets allra första turbingenerator, Olle, fyller 48 år i år.

 

Olle och efterföljaren Jenny kanske hinner fylla 50 innan de kopplas bort och blir lokalhistoria. De lär knappast leva vidare när den nya samförbränningsanläggningen blir klar framåt 2014. I går satt Mälarenergis ledning i intensiva slutförhandlingar med elektrotekniska företag som offererat delar av anläggningen. Alstom är ett av dem. Det är stora pengar det handlar om. Nära 3 miljarder kronor.  Anläggningen, som till största delen ska eldas med sopor från Sverige och utlandet, blir den största i sitt slag i Europa!

Tekniken är som vanligt en gåta för mig. Jag kan bli stående i stum förvåning inför skyltar med det mest märkliga budskap. I Kraftvärmeverkets innersta fanns skyltar med ord jag aldrig tidigare sett.

Bakspänning.

 

Jaha, så var det vintern som försvann. Tomten får klafsa fram över en lerblöt gräsmatta i morgon. Annat var det förra året, och annat var det på tjugotalet när de här bilderna togs. De ingår i den fantastiska bildsamlingen från Sjöbergs bokhandel som förvaras i Stadsarkivet.

Svartån. Mälarprovinsernas bank på andra stranden, Köpmangatans förlängning som i dag heter Erik Hahrs gata. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

Karlsgatan vid korsningen med Stora gatan. Officershuset till höger. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

Trädgårdsgatan mot väster, varmbadhuset i fonden. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

Bloggen som ni just nu läser startade i september förra året, som en fortsättning på min tidigare egensnickrade hemsida. Bloggen har haft fler än 160 000 besök på de första femton månaderna. Snittet ligger för närvarande på cirka 600 om dan.

I morgon tar vi  ledigt.

God Jul allihop!

Läs hela inlägget »

Tog mig aldrig till Stadshuset. Nöjde mig med webbteve från det extrainsatta fullmäktigemötet. Tjugo dagar har gått sedan decembertumultet, när oppositionen lämnade sammanträdet i protest. Som jag minns det klubbade ordföranden Britt Sandström igenom den beramade rapporten ändå. Hanteringen av ”förberedelserna för en avveckling” av det kommunala vårdnadsbidraget lades till handlingarna. Klubbdunk. Nu var det bara att genomföra fjolårets beslut. Oppositionens majoritetskrav på återremiss fick inte ställas.

Så kunde man bara inte göra. Hur skulle man hantera ett klubbdunk som inte borde ha gjorts? Lösningen var att skriva i protokollet att beslutet inte kunde protokollföras eftersom det var oklart vilka som var kvar efter tumultet. Det gjorde det möjligt för Britt Sandström att börja om från början och göra det hon skulle ha gjort för snart tre veckor sedan. Hon lät kravet på återremiss röstas igenom.

Därmed är julfriden räddad. Men frågan kvarstår ännu obesvarad. Har fullmäktige beslutat om en avveckling förra året eller inte? Ja, säger den styrande minoriteten. Nej, säger oppositionen, förstärkt till en majoritet med Sverigedemokraterna som bytt sida om vårdnadsbidraget. Kanske kan överklagandet av hur frågan hanterades i barn- och ungdomsnämnden ge vägledning. Men faktum kvarstår. Majoriteten vill numera ha vårdnadsbidraget kvar. Och det måste nog de rödgröna rätta sig efter, hur ogärna de än vill och hur vingliga Sverigedemokraterna än har varit. En ny rapport till nästa fullmäktige kan bara innehålla en enda slutsats: Avecklingen kan inte genomföras. Tyvärr. (Även fp säger nog ”tyvärr”, men partiet har låst sig för en avveckling för att hålla ihop den borgerliga alliansen.)

Julfrid efter tumultet. Men frågan är inte löst.

 

Efter detta får jag trösta mig med en häftig bild från Aseas gamla bildarkiv. Grundstenarna staplas längs Södra Ringvägen för den nya verkstad med förråd i fem våningar som Asea byggde där 1930-1932 och som fortfarande står kvar. Det första huvudkontoret vid Karlsgatan revs och man kan se den hängande bron som byggdes över till nya kontoret i Ottar tio år tidigare.

Mimer byggs till längs Södra Ringvägen 1930. Foto: ABB-arkivet, Länsmuseet.

 

 

När vi ändå håller på med gamla Aseabilder. Har ni sett den här? Fotografen står i Ottartornet, troligen i början av 1920-talet och riktar kameran norrut, upp mot stan. Det stora hörnhuset vid Trädgårdsgatan – Kopparbergsvägen kallades Lilla Westmannia. Där fanns länge en matsal för bolagets tjänstemän. I dag ligger Konserthuset där.

Kopparbergsvägen och Lilla Westmannia. Foto: ABB-arkivet, Länsmuseet.

Läs hela inlägget »

Han är från Frankrike, bor i Tanzania. Han är min svärson. Inte nog med det. Adrien är teknisk. Han kan koppla ihop nätverk och fixa med datorer på ett sätt som jag inte ens kan drömma om. När Adrien kommer hit fixar han mina problem. Just nu installerar han en automatisk backup. En sån här bild vill man ju säkra för framtiden.

 

Erik på Mediamarkt.

 

Björn Åblands samling bilder från åren runt 1920 fortsätter att överraska. Här har hans morfar Eric Sigroth fotograferat familjemedlemmar på Skultunavägen, med kameran riktad in mot stan och Ullspinneriet. Hitom fabriken går Vallbybron i dag.

 

Skultunavägen. Foto: Eric Sigroth, Björn Åblads samling.

 

Häromdan skrev jag om två apotek. Här är en bild från apoteket Bäverns bakre regioner, långt före Alvedonens tid.

 

Apoteket Bävern vid Bondtorget. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Apropå en bildgåta nyligen: här är en annan bild på korsningen Stora gatan och Slottsgatan, vid Bröderna Larssons järnhandel, där Nya Thulins ligger i dag. Bilden kan vara från femtiotalet.

Bröderna Larssons järnhandel. Foto: SBK:s rivningsbilder, stadsarkivet.

Funderar på att gå till Stadshset i morgon för att kolla in fullmäktige live. Dom ska ta om ärendet som orsakade det stora decembertumultet. Nu har partierna säkert pratat ihop sig, bett varandra om ursäkt och återgått till ett läge där Sverigedemokraterna inte får driva dom till obegripliga trätor och beslut. Eller? Det lär visa sig.

Läs hela inlägget »

Kring Fiskartorget

Skrev om Fiskartorget i VLT:s Frågor om förr, om hur det såg ut i kvarteret innan Stadshuset byggdes för 50 år sedan. Här kommer några bilder som inte fick plats i artikeln. Vi börjar med ett vykort som togs efter 1910 när varmbadhuset (huset med skorstenen) stod klart.

 

Fiskartorget på vykort.

 

David Söderholm, akvarell, Fiskartorget.

 

I hörnet mot Munkgatan låg en kappaffär, som man ser på akvarellen ovan. Men hur såg det ut längs Munkgatan ner mot Vasagatan på ”stadshussidan”. Där finns det inte så många bilder, eftersom fasaderna var oansenliga. Mest magasin och dörrar mot innegårdar. Här är i alla fall en bild från trettiotalet.

Munkgatans södra sida, mellan Vasagatan och Fiskartorget. Okänd fotograf.

 

Fiskartorget, 1930-talet.

 

God Jul!

Läs hela inlägget »

Erik fick träffa sina två kusiner Elliott och Alex i dag. Och han fick känna på snö. Måste ha varit en märklig upplevelse att komma från ett barfotaliv i Tanzania med ständigt 30 grader i luften till en mörk, snöslaskig kall kväll i Västerås. Inga shorts. Overall och kängor. En snölykta lyste i det svarta. Kanske var det till och med exotiskt.

Snölykta, Alex och Erik.

Svaret på bildgåtan häromdan var nog inte för svårt: hörnet Stora gatan och Slottsgatan. Så här ser bilden ut i obeskuret skick.

Slottsgatan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Här kommer en ny fråga. Björn Åblad har skickat ännu en bild från åren kring 1920. Liksom de andra i samlingen borde den här också vara från Västerås, men jag känner inte igen gatan. Någon annan som vet bättre?

Okänd gata. Foto: Björn Åblads samling.

Här kommer en bild där placeringen är given. Det är hörnet vid Stora torget och Sigmatorget inna Sigma byggdes 1962. Biografen hette Royal.

Ett välkänt hörn. Foto: Stig Agland. 1950-talet.

Läs hela inlägget »

Mörker. Satte ljusslinga i en buske. Bara halva slingan lyser. Alltid något, sa han som såg Åmål. Har cyklat kors och tvärs över denna mellansvenska stad. Känner mig duktig. Planerar för morgondagen. Tredje barnbarnet Erik kommer från Tanzania med sina föräldrar i morgon. Senaste nytt från flygplatsen i Dar es Salaam är att Erik vägrade ta på sig långbyxor och tröja. Där nere är det ju 30 grader varje dag. Undrar hur det ska gå med mössan? Hans två kusiner får väl lära honom. De väntar.

Elliott och Alex bygger lego i väntan på Erik från Afrika.

 

Träffade Micke Campese i dag. Han är klubbchef i VSK Bandy. Det var länge sedan jag såg honom så bedrövad. Han slog ihop datorn och drog ur sladden. ”Inte en krona!” sa han. ”Inte en krona. Noll.” Han hade fått svar från nye chefen för Västerås & Co, stadens marknadsföringsbyrå, som lyder under kommunstyrelsen. Staden vill inte satsa en enda krona på reklam inne i bandyhallen. Ingenstans ska publiken och tevetittarna få veta att Västerås stad bryr sig om bandy. Inte ens på de nya lysande led-skyltar som ska rulla med sina läsvänliga budskap längs bortre långsidan. Det måste vara första gången staden inte är med på ett hörn på en arena där VSK spelar bandy. Mesta mästarna. ”De tycker att vi gör reklam för stan ändå, genom att vi kallar oss Västerås SK”, suckade Micke Campese uppgivet. Märkligt. Nån måste tänka om i Stadshuset. Så snart som möjligt.

För övrigt noterar jag att VSK förlorade hedersamt uppe i Bollnäs. Medan Tillberga vann över Gais. Nu kan det bli storpublik i derbyt på annandagen!

I går kväll var det taklagsfest och smygöppning av stans nya krog, Nya Hattfabriken, i hörnet Slottsgatan och Kungsgatan, i Norrlins gamla hattaffär, nedanför VLT:s glashus. Peter Sandberg som tog initiativet till Frank och Circus tar nu ett steg till. Konceptet är spännande: husmanskost kombinerat med Västeråsnostalgi. Gamla Västeråsbilder på väggarna. Inte minst toaletterna är värda ett besök bara för fotografierna. Luncher med klassisker som råbiff, wallenbergare och SOS. Alltid en dagens rätt. Särskild middagsmeny. Mer ungdomligt stuk på helgerna en trappa upp, på hatthyllan.

Nya Hattfabriken vid Apotekarbron.

 

Taklagsfest där blivande studenter en gång köpte sina mössor.

 

Den mystiske Frank var förstås där. Han heter egentligen Bengt och har jobbat på Asea.

 

Vi är flera som hjälpt Peter Sandberg leta bilder och historiskt underlag till krogen. Här är en bild som kanske kan komma till användning nån annan gång. Metallverkens arbetarmatsal orosåret 1917.

Dukat för mat på Metallverken 1917. Foto: Metallverkens samling.

 

Eller den här: Västerås första mjölkbar, American style. Jag har alltid trott att bilden var från mjölkbaren på Stora gatan, granne med biografen Saga. Men lusläser man fotografens Ernst Bloms förteckning så framgå det att den här mjölkbaren faktiskt låg på Smedjegatan 16. Bilden är från 1932.

Mjölkbar 1932. Smedjegatan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Till slut en bildgåta från Ja-Åke Alkeblad. Var i Västerås?

Var?

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers