Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för september, 2011

Tjugotvå grader på eftermiddan. Sol, varma vindar. Vi promenerade på lunchen och lovade oss att minnas i november den ljuva september. Vid lekparken blommade faktiskt smultronen på nytt! Ur led är tiden, hoppas vi inte behöver vrida den rätt igen.

Smultronblom i september.

 

Det har varit en spännande vecka. När gick över 10 000 västeråsare på idrott senast? Först fotboll i måndags, så hockey i går. Fullpackat. Jag såg båda matcherna, blev väl inte särskilt imponerad av spelet men uppskattade atmosfären. Särskilt Rocklundahallen, förlåt ABB Arena, kan vara magisk när känslorna tätnar. Men vad höga trappstegen har blivit! Jag fick kämpa mig uppåt på stora läktaren, på samma sätt som jag såg äldre män med stela leder göra förr i tiden.

Fullt i hockeyhallen när VIK förlorade mot Leksand på straffar,

 

Träffade Zijian från Peking på Omniaresor i kväll. Jag var där för att prata om den resa jag ska leda till den kinesiska huvudstaden i februari. Zijian var där med en grupp kineser från Shanghai. Zijian jobbar åt Omnia, jag har träffat honom många gånger i Kina. Han är litet ledsen över den hårdnande attityd som den svenska ambassaden visar mot kineser som söker visum. Jag blev förvånad, jag trodde bara att det vara andra länder som var hårda mot oss…

Zijian fixar programmet i Peking.

 

Jag fick ett vykort i dag. Gammalt, förstås. Ett gathörn med en snutt av en park till vänster. Jag vet var det är taget, men eftersom jag gillar gåtor måste jag skicka med en fråga om det är någon annan som vet var Centralhotellet låg.

Vykort med Centralhotellet.

 

Här kommer en svårare bildgåta. Bilden är en delförstoring som vännen Jan-Åke A gjort. Han gillar det det där med bildgåtor. Vilken gata är det, frågar han. Och vad kan det stå på anslagstavlan och vad var det i huset närmast? Det var knepigt. Min första association gick till elverket längts ner mot Trädgårdsgatan och Vasaparken. Men det stämmer inte med gatan… eller? Hjälp mig. Jan-Åke tiger som muren.

Bildgåta. Var? Vad var det i huset närmast?

Läs hela inlägget »

Thure Jadestig fyller nittio nästa år. Han skriver flitigt på Facebook och han är en av de drivande i socialdemokraternas Gamla Garde, där det interna motståndet organiseras mot miljonrullning av skattepengar till Kokpunkten.

Nu har Thure skrivit en liten bok igen, eller en skrift kanske man ska säga. Han har tidigare skrivit om filosofen och folkbildaren Alf Ahlberg, om humanistisk demokrati och om kampen för åsiktsfriheten. Det kommande alstret ställer frågan om svensk organisationsfrihet är hotad. Thure Jadestig svarar ja och pekar på hur makten blir allt mer klåfingrig i sina försök att reglera de ideella organisationera. Det gäller såväl det svenska samhället som EU. ”Der bör vara en fundamental regel att ideella organisationer själva bestämmer grunderna för medlemskap, uteslutning m.m. samt att de har rätt att kräva medlemskap för anställning”, skriver han och efterlyser en skyddslag för organisationerna, som i Finland.

Thure Jadestig, född 1922, författare och facebookare.

 

Jag pratade och visade bilder för Thure och hans grannar på Jakobshöjden i måndags. Föredraget var i samlingssalen, som en gång var gymnastiksal i nedlagda Jakobsbergsskolan. Jag hade gympa där i åtta år på femtiotalet och eftersom jag var dålig på att hoppa bock och klänga i ringar så sprider lokalen inga goda vibbar omkring sig. Men det kom mycket folk och föredraget gick bra. Tänk vad roligt det är att berätta om gamla Västerås.

Samling i Jakobsbergsskolans gamla gymnastiksal.

 

Här är en delförstoring av en bild som jag visade i går. Det visar husen mellan Lundahlska jorden (Klippans parkering) och Svartån på trettiotalet. Madda Bergströms minigolfbana bakom Klippan till höger. Delförstoringen är gjord av Jan-Åke Alkeblad.

Lundahlska jorden. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Här är en bild från området innan det revs för femtio år sedan. Jag är litet osäker på var. Kan det vara Slottsgatan mot norr efter Klippan?

Foto: SBK-arkivet i Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Hemma igen efter några fina dagar på Gotland. I dag var det nästan sommar. Vi cyklade, fikade i solen, tog in trädgårdsmöbler, slog av värmen och låste för vintern. Med saknad. Jag sitter hemma nu, och tittar igenom bilderna på örnarna. Jag trodde det var kungsörnar först, men nu tror jag det var havsörnar. Fyra i fredags, fyra i dag.

Havsörn eller kungsörn?

 

I morgon, måndag, ska jag prata och visa bilder på Jakobshöjden klockan 14. Jakobsbergsskolan låg där, och delar av skolan finns kvar i bostadshusen. Gymnastiksalen är samlingssal. Där ska jag prata och där hade jag gymnastik när jag gick i skolan åtta år, från 1953 och framåt. Jag ska färsöka leta fram några gamla bilder.

Apropå mjölkaffärer, som varit så flitigt kommenterat den sista tiden. Här är mjölbutik på Djäknebergsgatan, fotograferad av Ernst Blom på 1930-talet. Det står Jansson på dörren, granne med en speceributik. Första bilden är en delförstoring, andra bilden visar huset i sin helhet. Jag tror det kallades Mälarborg.

Mjölkaffär på Djäknebergsgatan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseets arkiv,

 

Mälarborg på trettiotalet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Läs hela inlägget »

Lämnade Västerås i går. Färja till Gotland. Huset stod kvar. Som om det väntade på oss. I dag har vi cyklat som vi brukar. På ängen bort Grostäde hade lammbonden på Skymnings släppt ut hundratals får. Vi stannade, förundrade. En kungsörn seglade över fåren, nej två örnar… nej tre… fyra. Alla med spanande vingslag och med enstaka närmande mot liggande får, som om de ville kolla om de var friska. Jag tog bilder, som ni kanske får se nån dag. Sen drack vi kaffe i lä av en fiskebod, såg ut över havet och frågade oss hur mycket börsen sjönk i den andra världen.

Stenkusten.

 

Mitt senaste blogginlägg vållade inga särskilda reaktioner. För min surhet, alltså. Däremot satte de gamla bilderna igång ett intensivt kommentarsflöde om stans numera glömda mjölkaffärer. Där finns en nostalgisk potential, bland mjölkkrukor och lådor med färska frallor, som hos tant Karin i butiken längst ner på Jakobsbergsgatan, mitt emot Repslagargatan.

Jag skriver detta när Skavlan pratar med Jonathan Franzen. Varför läser jag inte skönlitteratur längre? Är det för att jag hellre läser om medeltida helgeandshus i Västmanland eller bläddrar i en telefonkatalog från 1939 för att se var mjölkaffärerna låg? Hur är jag funtad? Jag har bara en handfull gamla bilder med mig till ön, så jag kör några stycken utan inre samband. Det gör nog inget. Kommentatorerna brukar hitta egna ingångarr. 

Folkets park. Foto: Stadsarkivet.

 

Metrohuset i hörnet Vasagtan och Smedjegtan.

 

Nya och gamla bryggeriet 1904.

Läs hela inlägget »

Vissa dagar går allt snett. I dag var en sån dag. Vi ska åka till Tanzania om en månad och skulle ta en spruta mot gulsot. I Västerås finns privata Aros Vaccination på Stora gatan som tjänar pengar på oss som vill slippa boka tid på infektionskliniken. Dom skulle öppna 17.30 i dag. Vi kom dit några minuter efter 17.30. Väntrummet var nästan fullt. Minst tio personer. Inget hände, det var trångt, någon hostade och snörvlade i soffan bredvid. Kände mig som i en flygplanskabin där bacilluskerna flyger omkring med luftkonditioneringen.

Vad värre var: det stackars biträde som skulle hålla ordning i sprutrummet bakom kulissen hostade ännu värre. Värsta skrällhostan. ”Här får man gratis smitta”, sa en lustigkurre intill kaffeautomaten.

Jag stålsatte mig för att stå ut med skrällhostan, om vi bara fick komma in. Men ingen släpptes in. ”Sköterskorna är på väg”, ursäktade sig biträdet med hostan. ”Dom har nog fastnat i trafiken.” Kanske jobbar dom inom landstinget och knäcker extra på den privata mottagningen. Där satt och stod vi, den ena efter den andra kom in i väntrummet, trängseln ökade. När tjugo minuter hade gått och ingen sköterska kommit gick vi. Orkade inte längre.

Aros Vaccin omsatte 3,2 miljoner kronor 2009. Kunderna kommer, vissa går.

På väg hem hade en tjomme blockerat utfarten på Cityringen vid rödljuset vid Västgötegatan och nere på Hamngatan höll jag på att krocka med en tjej som styrde medan hon fipplade på mobiltelefonen. Inte blev det bättre av de där ständiga vägarbetena på Kungsängsgatan i höjd med silon. Varför gräver stan alltid just där? Jag vet att det finns rör i marken, men nån gång borde dom väl vara åtgärdade. Som vanligt blir det köer, gångtrafikanter och cyklister leds på de mest fantasifulla omvägar, samitidgt som dom som jobbar med gatan bara tycks arbeta kontorstid. När det ska göras ingrepp i en så stor trafikled borde det jobbas dag och natt.

Eviga vägarbeten.

 

Och om jag nu får fortsätta mitt gnäll, jag är på det humöret som ni förstår. Hur kan stan tillåta, vare sig marken är kommunal eller inte, att det öde kvarteret mellan järnvägen och Kungsängsgatan ser ut som en ovårdad slyskog på ryska Karelen? Det är ju bland det första besökarna ser av vår stolta stad. Ut med röjsaxen! Någon måste ha ansvaret.

Slyslum framför Bombardier.

 

Jaha, och på Björnövägen står en patetisk provisorisk träskylt sen ett par veckor och visar vägen till Peabs stolta projekt Kokpunkten. Peab har kanske inte råd med mer. Bolaget är indraget i den stora mutskandalen kring bygget av Swedbank Arena i Solna där storägaren Erik Paulsson är åtalad. Företaget står också inför tuffa tider ekonomiskt, skriver SvD i en börsblogg. Tidningen Veckans Affärer kallade nyligen Peab för ett ”finansiellt korthus” i en analys. Bolaget är högt belånat med en nettoskuld på 7,5 miljarder kronor. Men ett äventyrsbad ska det bli, med kommunala mångmiljonbidrag.

Kokpunkten ska sätta Västerås på världskartan.

 

Jag vet inte hur jag ska lugna ner mig. Litet tomatsoppa, kanske? Eller några gamla bilder, ja några gamla bilder får mig säkert att gå ner i varv. Jag letar bland stadsbyggnadskontorets ovärderliga rivningsbilder… och hittar den här:

Köpingsvägen nedanför Sundemans backe, Valaffisch för Centerpartiet och Gunnar Hedlund. "Min" kiosk på andra sidan. Foto: SBK-arkivet, Stadsarkivet.

 

Och den här, från Repslagargatan, som går parallellt med Köpingsvägen. Jag växte upp på den gatan men lyckades aldrig lära känna nån så att jag kunde komma in i det här huset. Det hade säkert varit spännande.

Repslagargatan, sent femtiotal eller tidigt sextiotal. Foto: SBK-arkivet, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Nittio personer i PRO Bäckby kom till Kulturhuset därute för att lyssna och titta på bilder, Minnen av en stad. Jag pratade på och märker att mina historier byggs ut för varje gång, hinner inte med alla bilder jag vill visa. Men det är bara att köra ett program till. En av åhörarna i salongen var Åke Hillman, som för första gången besökte ett PRO-möte i sin egenskap av pensionär. Jag drog mig inte för att jämföra honom med en annan gammal stark politiker, Oscar Fredrik Wijkman, Gud Fader kallad. Mannen som lockade hit Asea. Hillman verkade inte ta illa vid sig.

Debutant i PRO. Ex-kommunalrådet Åke Hillman.

 

När jag pratade i bibliotekets hörsal i lördags berättade jag om affärerna vid Stora torget, innan Sigma kom, och påstod att Zetterlunds Leksaker ägdes av familjen Liw och att barnen Sven, Lars och Sara fick leka i skyltfönstret, utklädda till tomtenissar på skyltsöndagen. Sven Liw råkade sitta i publiken. Visst, de hade tvingats leka tomtenissar och det var inte alltid roligt. Men föräldrarna drev aldrig Zetterlunds på torget utan leksaksaffären en bit ner på Köpmangatan, det som en gång var Hanna Lindholms dockaffär och som blev Hobbylek i familjen Liws ägo. När huset revs för Sigma flyttade affären till Kopparbergsvägen,till en filial på Skiljebo och senare även till en butik nere i Sigma.

Här, på Köpmangatan 12, låg Kurt och Kia Liws leksaksaffär, till vänster om porten och Lundbergs delikatessbutik. Foto: SBK-arkivet, Stadsarkivet.

 

Birgitta Johansson var också med i publiken i lördags. Hon skriver: ”Du visade en bild på Kulturnatten på ettans buss som vände vid lasarettet. Med
på bilden var två chaufförer och två konduktörer. Min pappa körde ettans buss vid den tiden, Artur Fernström, jag tyckte det var han till höger på bilden. Kan du lägga upp denna bild, vore jag tacksam.”

Visst kan jag det. Här kommer den.

Ettans buss vid lasarettet 1937. Foto: Ernst Blom.

 

Läs hela inlägget »

Hörsalen, Kulturnatten. Klockan 20 skulle jag prata och visa ”nya, gamla” bilder från Västerås. Fullsatt. Alla extrastolar imburna. Ändå stod folk längs väggarna. Närmare 200 personer, långt över var brandmyndigheterna godkänner. Är det Kulturnatt så är det. Vaktmästarna fick sätta upp en lapp med Fullsatt på dörren. Kul. Jag pratade i 45 minuter, kunde ha fortsatt lika länge. Gamla bilder upphör aldrig att fascinera. Inpass från publiken förhöjde stämningen. Tyvärr hann jag inte med att ta en bild på dom som lyssnade och tittade. Men jag tog en bild ute på stan innan. Kulturnatten är speciell.

Innan Kulturnattens mörker föll.

 

Tog en cykeltur i dag. Hamnade på Hälla, där jag blev vittne till hur två polisbilar körde upp bredvid en röd bil, som visade sig vara stulen. Två personer greps. En man visiterades mot motorhuven på polisbilen, precis som i amerikanska filmer.

Gripande på Hälla.

VLT kunde senare berätta att polisen hade fått tips om att paret betedde sig underligt. De tömde bland annat en väska i baksätet innan de gick in på fackhandeln. Polisen koll visade att bilen var stulen. Paret misstänks också för inbrott i en villa där bilnycklarna stals.

Jag fortsätter att prata och visa gamla bilder i morgon, måndag, klockan 14 för Bäckby PRO i Bäckby kulturhus. Här är två bilder som inte var med i går. Den första visar gatan som inte längre finns, Trädgårdsgatan, som gick längs norra kanten av Vasaparken. Jag letar just nu bilder från innergården bakom huset närmast, i hörnet mot Sturegatan.

Trädgårdsgatan, Sturegatan till vänster, Vasaparken till höger. Foto: SBK:s rivningsbilder, Stadsarkivet.

 

På den andra bilden står en brevbärare mitt på Sturegatan. Jag fick bilden häromdan. Fotografen är okänd, men det verkar som om bilden togs i början av 1900-talet. Sturegatan slutar vid Smedjegatan längst bort i bild.

Sturegatan med Smedjegatan längst bort. Fotograf: okänd.

 

Läs hela inlägget »

Läser att det blir allt svårare för kommunen att få ihop budgeten för nästa år. Vinden har vänt, skatteunderlaget minskar, en ny kris väntar. Nu måste det sparas. En sak kan man inte spara på framöver: de årliga 12-15 miljonerna till det privatägda äventyrsbadet, i 25 år. Miljonerna måste betalas, vare sig kommunen har råd eller inte. Avtal är avtal. Är det bra? Ni vet vad jag tycker.

 

Men Alex gillar säkert vattenrutsch.

 

Fullt hus hos SPF Rudbeckius i Ansgarskyrkan i går. Säsongens föreläsningar om Minnen av en stad har börjat.

160 pensionärer på plats i källaren under Ansgarskyrkan.

 

Det finns en bild som alltid väcker samma sus av vemod och minnen. Det är en bild som doftar av rökt skinka, ost och fisk. Den här:

Saluhallen för sextio år sedan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Bilden från Saluhallen dyker nog upp bland bilderna i Stadsbibliotekets hörsal i morgon, lördag, kl 20, när jag ska prata om ”Västerås i mitt hjärta” och visa ”nya gamla bilder”. Man kommer inte ifrån den bilden, hur många gånger den än visas. Annars är det ett till stora delar specialsammansatt program till Kulturnatten. Jag ska berätta om var man kan hitta bilder här i stan. Som den här, hämtad ur den Sjöbergska samlingen i Stadsarkivet.

Studenter på Stora gatan framför Hygrells järnhandel, 1930-tal. Foto: Sjöbergska samlingen i Stadsarkivet.

 

 

Läs hela inlägget »

Förbereder torsdagens föredrag med bilder för SPF Rudbeckius i Ansgarskyrkan klockan 14. Minnen av en stad. Det var ett tag sen nu. Gick igenom bilderna i dag. Vad kul det ska bli att prata om dom igen!

Pratade med Micke Campese, klubbchef för VSK Bandy, i dag. Jag ska försöka hjälpa till under säsongen på nåt sätt. Har ju hunnit skaffa mig litet erfarenhet av bandy genom åren. Fyra böcker, till exempel. Vet inte om jag ska var stolt eller generad.

Måste passa på att gratulera min gamle kollega Pasi Hiirikoski till nya jobbet på VLT. Han tar över som sportchef. Det är han värd efter alla år. Nu blir det mindre hockey för Pasi, och mer av sammanträden och ledningsgrupper och sånt. Förhoppningsvis får han tid över för litet bandy också…

Pasi Hiirikoskis bildbyline i VLT.

Har svårt att komma över besöket i Hagaparken i söndags. Mycket nytt. Jag visste inte att Gustav III hade börjat bygga ett stort palats på en höjd där. Ett magnifikt palats, som finns i en modell. Men i parken finns bara murar och källare kvar. Bygget avbröts när kungen mördades. I stället byggde Gustav IV Adolf det mindre Haga slott nedanför, det slott där kronprinsessan bor i dag med den där killen från Ockelbo som blev prins.

Teaterkungens påbörjade palats.

 

Sören Elfdahl ringde. Han vill ha hjälp med en bild, där hans farmors pappa och mamma, August och Charlotta, sitter med sina två barn framför ett hus i Västerås. Bakpå kortet står det ”Sommarro”. Familjen hette Boström och August var trädgårdsmästare. ”Det fanns en trädgård i Sommarro”, säger Sören Elfdahl. Han minns de krokiga gatorna i kvarteren nedanför Folkets park, mitt emot Myggbo såg, som kallades Sommarro och där det i dag bara är av- och påfarter till E 18 och en Maxi-restaurang. ”Är det nån som vet något mer om just det här huset”, frågar han.

Familjen Boström med huset på Sommarro.

 

Som avslutning en bild från Engelbrektsplan, långt innan Stadsbiblioteket byggdes. En flicka med fläta är på väg över Domkyrkoesplanaden. Två hästar står litet längre bort, en släpkärra är på väg. Inga bilar i sikte. Troligen tjugotal.

Engelbrektsplan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

 

Läs hela inlägget »

Fipplade med nya kameran på Fiskartorget häromdan. Skulle slå av den, råkade skjuta av en bild. Blev förvånad efteråt. P-skylten utanför gamla Rådhuset blev nästan symbolisk. För vad, vet jag inte. Men i alla fall.

Slumpskott på Fiskartorget.

 

Skrev om två gamla biografer i serien Frågor om förr i VLT i dag. Västeråsbio och Teaterbio. Bilden på Västeråsbio var från Stora gatan 44. Men biografen höll faktiskt till längre österut på Stora gatan, nummer 36, redan från 1906 och några år framåt. Det var i samma hus som Sigfrid Holm skulle starta sin speceriaffär många år senare. En bild därifrån fick inte plats i tidningen. Men här är den:

Västeråsbio på Stora gatan 36, där apoteket ligger i dag, ungefär.

 

 

Jag kunde ha skrivit om Odeon också. Den fina biografen ännu längre ner på Stora gatan, där Skrapan ligger. Invigd i november 1917. Här är två fina tidiga bilder från Odeons salong. Jag tillåter mig att citera min egen text ur boken 1917:

”Västerås hade fått en ny biograf, mitt emot Aseas potatisutdelning på Stora gatan. Biografen Odeon blev störst i stan med sina sjuhundra platser. Salongen hade byggts med pengar från åkeriägaren Holmberg och hyrts av Biografaktiebolaget Eldorado i Stockholm. Väggarna var rödlila, stolarna luktade nyhyvlad björk och föreståndaren Jean Hansson kunde skryta med en egen stråkorkester på sex man.”

Odeon invigdes 1917. Foto: Ernst Blom, Länsmuseets arkiv.

 

 

Odeon blev störst i stan med sina 700 platser. Foto: Ernst Blom, Länsmuseets arkiv.

 

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers