Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för augusti, 2010

Skriver en artikel om politiken i Västerås jubileumsåret 1990 för VLT. Träffade fem av de ledande politikena från den tiden. De har blivit 20 år äldre, jag också, som var med och skrev om dem. Vi pratade om vad de mindes helst från den flydda tiden och om vad de ångrade. Spännande faktiskt, ni får läsa resultatet i tidningen längre fram. Här en bild från i förmiddags när Tony Persson fotograferade gänget. Känner ni igen dem?

Från vänster: Olle Wärmlöf, Birgitta Nilsson, Lars Luttropp, Åke Hillman och Mats Ericsson.

 

Svartån har tömts på vatten vid Fiskartorget igen, den här gången för att strandmuren ska förstärkas mot Stadsparken. Nu ser man hålen för den Wickholmska kvarnen igen, intaget och utsläppet av vatten till den kvarn som spelade sån stor roll i stans historia runt 1890. Det var ju då Gud Fader, alisas Oscar Fredrik Wijkman, propsade på att få köpa och riva kvarndammen i ån, och i stället bygga det turbinhus som var en förutsättning för Aseas etablering.

Svartån vid Fiskartorget med resterna av den historiska kvarndammen och öppningarna i muren till vänster.

Wickholmska kvarnens vattenutsläpp.

Wickholms kvarn före 1890. Foto: Länsmuseets arkiv.

Däremot såg jag inga spår i strandmuren mot Munkgatan efter Lillåns utlopp. Förmodligen lade man om hela strandskoningen längs östra sidan av Fiskartorget när Lillån kulverterades och Munkgatan byggdes några år in på 1900-talet. Tittar man riktigt noga ser man rester av en äldre strandmur nära botten… man ser diverse annat också.

Vid Munkgatan.

Läs hela inlägget »

Fick telefon på morgonen, om dagens artikel i serien Frågor om förr i VLT. Rubriken var ”50 år sedan Myggbo brann”. Så långt var det ju rätt, men i artikel står det sedan att sågen brann 1950. Ska förstås vara 1960. Så var den dan förstörd. Jag har ingen att skylla på heller. Annars brukar en skrivande journalist kunna gömma sig bakom någon annan i kedjan fram till tryck. Så inte här. Jag vet att det var 1960, men skriver 1950. Har inte fattat att vi hunnit tio år in på det nya århundradet.

När Myggbo såg brann 1960 spreds askan ända till Hammarby. Foto: VLT.

Läs hela inlägget »

Gick i skogen och letade kantareller. Jag kan stigarna. Ändå händer det att jag tittar upp utan att veta var jag är. Går vidare i den riktning jag tror är rätt, men alla träd och stenar ser obekanta ut. Så dras ridån bort, jag ser ett kärr eller nåt jag sett hundra gånger förut och allt blir återigen välbekant.

Jag gillar att fotografera på museer, det är inte alltid man får det, men roligt är det. Ibland kan man hitta en förskräckt kvinna bland Giancomettis spretiga gubbar.

Ska skriva nåt om Jakobsbergsskolan. Letar nya bilder. Jag fick en flygbild från en vänlig läsare för nåt år sen. Men jag behöver fler. Nån som har nåt på lager.

Jakobsbergsskolan på 1950-talet.

Läs hela inlägget »

Är det nån mer än jag som är trött på alla turerna kring Zlatan? Sååå viktigt är det väl inte var karln spelar i höst? Och är det nån mer än jag som är sur på att den engelska ligafotbollen plötsligt bara kan byta kanal? Där sitter man med sitt kontrakt med Canal+ och tittar på ingenting.

Promenerade med två barnbarn på Björnön på förmiddagen. Tittade på kantareller och flugsvamp, och vände huvudena uppåt för att se hur några aspar sträckte sina höga stammar mot himlen. Då, just då, såg jag en örn segla ovanför lövverket. Magiskt. Jag hann inte ta nån bild, men skickar med en bild på en havsörn som jag fotograferade i Asköviken i våras.

Vi var i Köpenhamn för en vecka sedan. Tog tåget till Humelbäck där Louisiana ligger. En fantastisk utställning av Sophie Calle, men också det lugn och den harmonin som detta museum skänker.

På måndag publiceras Frågor om förr nr 174. Den handlar om en storbrand i Västerås för femtio år sedan. Många minns den. Jag ska inte säga mer, ni får läsa i VLT. Men en bild kan visa. Så här såg det ut dan efter.

Läs hela inlägget »

Ledde en miljödebatt i Stadsbiblioteket i kväll. Det blev två bra timmar med engagerades politiker. En nyhet bjöds: stödet för sopförbränningen i Kraftvärmeverket vacklar. Det var egentligen vara moderaten Fredrik Dalmo som helhjärtat backade upp de planer på en avfallspanna som verksledningen tycks ha tagit för given.

Klara, fördiga, gå.

 

Utanför biblioteket ligger den nyrustade Engelbrektsplan. Några minns kanske hur det såg ut där på 1940-talet. Här är en gammal goding från David Erikssons kamera.

Engelbrektsplan. Foto: David Eriksson.

Läs hela inlägget »

Ett bra program

I går kväll satt jag med Västerås humanistiska förbund och pratade om höstens program och spånade om vårens. Många spännande gäster är på ingång. Marita Jonsson är en av dem. Författare och fotograf. Sedan en tid driver hon också en konsthall i Körsbärsgården på södra Gotland tillsammans med maken Jon. I sommar ställde de ut bland andra Mamma Andersson och Jochum Nordström.

Marita Jonsson.

Jon i den nya konsthall som han ritat.

 

Vårt program finns att läsa på www.hum-vasteras.se

Läs hela inlägget »

Försökte lyssna på politisk debatt i SVT. Tröttnade direkt. Valrörelsen är en pina. Tänk om två politiker för en gångs skull kunde sitta tillsammans och värdera varandras argument, seriöst, vända och vrida på dem, inte för att slå den andra i huvudet med färdigpackade slogans, utan för att lyssna, ta fasta på det bästa i motståndarens politik och sedan visa att de egna förslagen faktiskt är ännu bättre. Den dagen kommer jag aldrig att få uppleva.

Letade uppgifter på datorn, hamnade som så ofta i bildmapparna. Hittade en bild på en liten, liten fjäril som satte sig på min arm en av de sista sommardagarna på ön. Jag kan inget om fjärilar, vännen A kan desto mer, men han är inte här. Kan någon säga vad det här var för en sort? Det enda jag kommer att tänka på är blåvinge.

Sven-Olof Strömberg ringde om en bild jag lade ut på min gamla hemsida i våras. Bilden togs på en gata i Västerås på trettiotalet. Det ser ut som om de gräver för nya lyktstolpar. Men var någonstans? Sven-Olof har svaret: ”Bilden är tagen på Köpingsvägen västerut, Gästgivarvägen går in till vänster.” Stämmer säkert, tack!

Köpingsvägen, 1930-talet. Foto: E.W. Krassing.

Läs hela inlägget »

I morgon kommer det rödgröna tåget hit. De reser i motvind. Valaffischen ser ut som reklam för kläder från Dressman. Regnet ska ösa ner, och mötet kan flytta inomhus till högskolan.

De rödgröna i Västerås förbereder samtidigt sitt historiska första gemensamma valmanifest. Ett gäng arbetsgrupper har jobbat fram ett dokument, som nu godkänns i de olika partierna. Presentation nästa vecka. Manifestet tycks innehålla mycket om miljö, men det mest intressanta blir nog ändå vad som inte står där. Vad jag förstår nämner man inte ens flygplatsen…

Alex och Elliott med såpbubblor.

I dag skrev jag om Hyttan i Frågor om förr i VLT. Västerås eget järnbruk med en masugn som blåstes av för sista gången 1924.  Här är en annan, och litet ovanligare bild från Hyttan, nere vid det som i dag är Lögarängen. På vintrarna tog man upp is där, för att användas i västeråsarnas kylskåp.

Isupptaging vid Hyttan. Foto: Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Eriks första promenad

Det var för några dar sen, i vår trädgård. Morfar håller i kameran och skrattar.

Läs hela inlägget »

Kol, vind och vatten

Kor och vindkraftverk Kappelshamn, Gotland.

Läste Björn Lomborg i danska Politiken igår. Han kallas för miljöskeptiker, men det för tankarna fel. Han håller med om att den globala uppvärmningen orsakas av människor och han inser att något måste göras. Men han tycker metoderna är fel. Och på tok för dyrbara. I många fall är det bortkastade pengar, som bättre hade behövts för att förebygga sjukdomar och minska undernäringen i fattiga länder. Enda gången på senare år som utsläppen av koldioxid dämpades var under den globala finanskrisen. Till priset av miljontals arbetslösa. Lomborg har räknat fram vad som behövs för att halvera koldioxidutsläppen fram till 2050. Det behövs 30 nya kärnkraftverk, 17 000 nya vindkraftverk, 400 kraftverk med biomassa, 42 olje- och koleldade kraftverk som inte släpper ut någon koldioxid alls och ytterligare två nya vattenkraftsdammar, lika stora som den omdiskuterade Tre ravinernas damm i Kina.

Ok, det låter väl inte så svårt… men… allt detta nya behövs VARJE år!

Satsa massivt på forskning och utveckling i stället för att försöka styra med avtal som ingen ändå följer, menar Björn Lomborg. För egen del lägger jag gärna till: det är fel väg att gå att avveckla en så viktig energikälla som kärnkraften i stället för att utveckla och förbättra den.

Avslutar med en utsikt från en av Västerås äldre energialstrare, ångkraftverket, över Gamla hamnen och det som ännu inte blivit Lillåudden. Bilden är tagen mellan 1935 och 1945 och finns i Vattenfalls arkiv.

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers