Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för september, 2010

Tog mig ut i skogen, hittade de sista kantarellerna. Tystnad. Grön mossa. Grusgropens klara vatten, steklar och sländor i glittrande motljus. Ingen mobiltäckning. Ensam i världen.

Grusgropen som blev skogssjö.

 

Stig Slagbrand ringde i går. Han frågade om jag hade nån bild på det hus han bodde i 1936-1943 på Norra Ringvägens södra sida, mellan brandstationen på Kopparbergsvägen och Allégatan. Huset hette Sigridsdal, enligt Stig. Jag har ingen bild. Kanske är det nån av er, kära bloggläsare, som har det?

Lars Larsson har skickat några bilder som hans kompis Torbjörn Alm tog i början av 1960-talet. Det är snart 50 år sen! Och därmed historia. Första bilden visar en brand och en innegård. ”Vi vet inte var nånstans”, skriver Lasse. Kanske nån annan vet?

Brand i okänt hus, tidigt 1960-tal. Foto: Torbjörn Alm.

 

Avslutar med ännu en av Torbjörns fina bilder, från samma tid. Den här är inte svår att placera.

Djäknebergsgatan. Foto: Torbjörn Alm.

Läs hela inlägget »

Där låg en gång en båt

Himlen är blå, hög och klar. Den tittar på oss med vinterns blick. Färgerna är knivskarpa. I går cyklade jag förbi de nya kvarteren på Lillåudden, över bron och framför husen i Östra hamnen. En butik med pryttlar har öppnat i Tullhuset och det talas om en fiskrestaurang. Men det var inte därför jag stannade tvärt. Det var för fiskebåtens skull. Längst in i den lilla hamnbassängen framför Tullhuset låg en fiskebåt som jag tyckte mig känna igen.

Vad var detta?

 

När jag kom hem tog jag fram en av David Erikssons bilder från krigsåren på fyrtiotalet (bilden finns för övrigt med i boken Minnen av en stad som trycks just nu). På den bilden köar västeråsare för att köpa fisk från en sillbåt. Är de inte märkligt lika…?

Sillbåten Laxen under krigsåren. Foto: David Eriksson.

 

Här kommer ännu en bild ur VLT-arkivets innersta gömslen. Ett repigt negativ som hamnat i högen för okända motiv. Så här blev det när jag skannade av det.

En sommarkrog i Mälaren.

 

Eftersom jag sett vykort från gamla serveringen på Elba så förstår jag att bilden är tagen på ön. Men vilka personerna är har jag ingen aning om, inte heller när bilden är tagen. Kan det rentav vara från den tid när Hästholmarna tillhörde Badelunda kommun. Holmarna Elba, Östra och Västra holmen inkorporerades med Västerås stad 1902.

Läs hela inlägget »

Månen stiger bakom eken utanför fönstret. Det blåser, men inte däruppe på månen. Där är det så vindstilla att Micke Genbergs lilla papphus kan stå i miljoner år. Men ingen tycks vilja skjuta upp det.

I morgon drar kommunstyrelsen igång igen, än så länge med den gamla majoriteten. Största beslutet i morgon väntas bli att säga upp avtalet med Tillberga grannskapsservice, som skött servicen åt kommunen därute ända sedan 1993. Den senaste direktupphandlingen 2006 bröt förmodligen mot lagen. Avtalet, då värt ca 47 miljoner, borde ha upphandlats. Men ingen överklagade och det hela rullade på. Nu törs stadsledningskontoret inte fortsätta längre. Det relativa självstyret i Tillberga ser ut att gå mot sitt slut.

Stationen i Tillberga på den gamla goda tiden.

 

Det är roligt med alla kommentarerna till de gamla bilderna på bloggen. Kolla in vad som skrivits tidigare. Flera har kommenterat orkestrarna som spelade på Höken och andra ställen. Harlem Gold var ett av de mest populära gängen på trettiotalet och fyrtiotalet, sägs det. Här poserar dom utanför Höken.

Harlem Gold utanför Höken. Foto: Sven-Arne Rydells samling.

 

Djupt inne i VLT:s arkiv, bland tjocka kuvert, bland pärmar med anteckningar som bara de utvalda kan tyda, bland lådor och skåp – där finns också en liten bunt med bilder som ingen riktigt vet vad de föreställer. Titta på den här, till exempel. En skolklass. Ser ut att vara på tjugotalet. Min mamma skulle kunna vara med, men jag ser henne inte. Jag tror nämligen att bilden är tagen i sluttningen upp mot Mariaberget, med Mariabergsskolan och Skepparbacksskolan i bakgrunden. Någon som håller med mig?

Ett foto som Britt Lindgren lämnade till VLT för många år sedan.

Läs hela inlägget »

Det är magiskt att gå med en fyraåring i skogen. Han fantiserar om träden, om stenarna, om svamparna. Allt har liv, allt är i rörelse. Just nu berättar hans pappa Sagan om ringen för honom på kvällarna, och jag fick höra om träd som var balroger och rotvältor där trollen bodde.

Mossan lever.

 

I dag blev det klart att de rödgröna får 30 mandat i Västerås fullmäktige, alliansen 28 och SD 3. De rödgröna tar över styrpinnarna. Men hur ska de hantera SD om partiet går samman med alliansen? Någon form av samarbete behövs, någon form av breda lösningar. Jag undrar vad som diskuteras bakom den schablon som kallas kuliss? Vi kanske får veta något i morgon.

MP har tyckt sig göra något liknande i riksdan, fast åt andra hållet så att säga. Ett grönt löfte om att backa upp en vettig asylpolitik, för att förhindra SD från inflytande över den borgerliga minoritetsregeringen. Var inte det ett meningslöst löfte? Om regeringen för en vettig asylpolitik lär den väl inte få några problem med oppositionen, vare sig MP säger ditten eller datten.

Jag skrev om Hökens näste i VLT i dag. Läs Bengt Bergquists kommentarer under mitt tidigare inlägg. Jag lämnade ifrån mig korret till senaste boken i dag också, Minnen av en stad – om gamla Västerås. Den trycks i veckan och ska snart lanseras. Här är en bild som inte finns i boken, men den kan väcka minnen ändå. Jag fick den av Sture Andersson häromdan.

Infarten från Skerike, dagens Vallbyled.

 

Vi tar en till när vi ändå håller på, nu förflyttar vi oss fram till femtiotalet. Eller är det rentav sextiotalet. Vasagatan mellan Stora gatan och Munkgatan.

Här ligger McDonald's på Vasagatan.

Läs hela inlägget »

Vilodagen

Lyckades till min egen förvåning backa en släpkärra tämligen rakt på målet på Återbruket i dag. Jag har kanske blivit karl till slut. Trädgården har glesats ut, gräset klippts och korret till boken har gåtts igenom en sista gång. I morgon trycker Edita på startknappen.

Undrar vad som händer i det politiska spelet i morgon? Låt inte stillheten bedra. Det händer säkert grejer under ytan, frågan är bara vad. The Event var förresten hyfsat spännande. Hur många avsnitt blir det? Frågan är snarare: Hur många säsonger? Serien skrivs löpande, antar jag, och sänds mer eller mindre samtidigt i USA och Europa.  Blir tittarsiffrorna dåliga fixar nån till ett slut, annars stoppar man in nya mysterier. Och säsonger.

Hittade nya barstolar med utsikt över Stora torget i går. På ett nytt fik en trappa upp i det ombyggda Domusvaruhusrt, som nu heter Igor och kallas galleria.

Barhäng vid torget.

 

Igor hette Arosian förut, och innan dess Domus. Det varuhuset byggdes 1967 och ersatte då det första Konsumvaruhuset, som byggdes på samma plats 30 år tidigare. Många minns det. Dåtidens barhäng var ett kondis på andra våningen.

När Konsum var nytt.

Läs hela inlägget »

Länsstyrelsens arbetstider

I går kväll följde många politiskt intresserade i Västerås den slutliga rösträkningen i fullmäktigevalet. De satt där i spänd förväntan framför datorn och uppdaterade val.se med F5 om och om igen. Västerås politiska framtid stod på spel. Skulle det bli jämnt mellan alliansen och de rödgröna? Eller skulle de rödgröna få ett mandat mer?

Runt halv åtta på kvällen var alla 67 distrikten till slut räknade. Jag kunde höra smattret av F5 över stan. Men inga mandat dök upp. ”Avvaktar godkänt protokoll”, stod det. Jag satt där framör datorn medan hustrun diskade, bra arbetsfördelning i och för sig, och tryckte och tryckte. Efter nån timme fick vi via tidningen veta att protokollet inte skulle godkännas förrän på måndag. På MÅNDAG!

Jag vet inte vad länsstyrelsen har för skäl. Utredningar om konstiga valsedlar. Mystiska kuvert. Vad som helst. Men det borde ha lösts i går kväll eller i natt. Så här kan det inte få gå till. Man kan inte bara gå hem! Varför står inte det politiska etablissemanget i stan upp och protesterar? Varför nöjer de sig med att räkna själva på den valsimulator som valmyndigheten erbjuder? Resultatet där blir 30-28-3, sägs det, med de rödgrönas siffror först. Men det är ju inga säkra siffror. De ska länsstyrelsen leverera. Men länsstyrelsen har gått hem…

Socialdemokraterna har tillsatt en kriskommission. Nu ska det föryngras, nu ska man hitta de frågor som väljarna inte trodde partiet om att kunna lösa. Än en gång var det jobbpolitiken som brast. Socialdemokraterna är inte längre ett parti för dem som jobbar.

Socialdemokratisk valaffisch från 1930-talet.

 

Hämtade tryckkorr på min nya bok i går, Minnen av en stad. Ser bra ut. Bilderna håller. Tryckning och bindning nästa vecka. Spännande.

Körde runt på Hässlö med Gun H i går. Hon bodde där som flicka i en arbetarbostad som en gång tillhört Hässlö gård. Huset låg inklämt mellan hangarerna som ett minne av den tid när korna betade och säden vajade på det som skulle bli flygfält. Kommer en artikel om det i VLT. Tänkte passa på att visa två bilder från arbetet med flygplatsen på sent 1930-tal.

Flygflottiljen i Västerås innan Nils P Lunds gubbar lade ut betongbanorna. Foto: David Eriksson.

Handarbete på Hässlö. Foto: David Eriksson.

Läs hela inlägget »

I väntans tider

Den socialdemokratiska ledningen i Västerås var på begravning i dag. Förra kommunalrådet Bengt Gustafsson avled, strax innan han skulle fylla 65 år och få sin första pensionsutbetalning. Efter minnesstunden blev det en improviserad politisk överläggning på p-platsen. Hur ska vi hantera 29-29 i fullmäktige? Med 3 Sverigedemokrater. Håkan Wåhlstedt från MP var ende icke-socialdemokraten i gänget. Han hade ett förslag: ”Vi tar budgeten redan nu, när vi har majoritet…” I morgon avgörs det, då har länsstyrelsen troligen räknat klart. Det kan svänga än, men knappast troligt.

Från vänster: Ulla Persson, Margareta Israelsson, Lars Eriksson, Anders Teljebäck och Håkan Wåhlstedt.

 

Minns ni Pilgatan innan E 18 brakade loss över den? Här är ett trevligt knäpp västerut, från krönet av backen mot Folkets park, ner mot stan. Två mackar till vänster, Myggbo såg och Ängsgärdet till höger. Vad är det för bil som tuffar mot kameran?

Femtiotalsnostalgi.

Läs hela inlägget »

Sent i går kväll räknade valnämnden klart sena förtidsröster och utlandsröster i Västerås. Då försvann de rödgrönas ledning. 30-28 förvandlades till 29-29. Sverigedemokraterna behöll sina 3 och därmed vågmästarrollen.

Vad händer nu? Det rödgröna jublet på valnatten om att alliansen kastats ut ur Stadshuset har tystnat. Senaste nytt nu är att alliansen sitter kvar, i kraft av att de borgerliga partierna faktiskt fick fler röster än de rödgröna. Hur det oavgjorda läget ska hanteras i fullmäktige blir en senare fråga, liksom relationen till SD.

Rörigare än så här har det nog aldrig varit i den lokala politiken.

Nu väntar alla på länsstyrelsens kontrollräkning. Alla valsedlar räknas en gång till och eftersom det sista mandatet bara skiftade med några rösters marginal så kan det svänga igen. Slutligt besked i kväll, eller mer troligt på fredag.

Läs hela inlägget »

De räknar och räknar i demokratins namn. Till slut blir det väl klart. Men den mesta energin tycks ha gått ur valspelet. Alliansen fortsätter med eller utan majoritet. Jag tror inte längre att något av de rödgröna vill bryta upp för en ny blå morgondag…

Promenerade längs Öster Mälarstrand i morse. Stilla, blå himmel. Märker att jag tar allt fler bilder med telefonens kamera. Den fungerar ju för det mesta alldeles utmärkt. Den här är väl inte så dum.

En gång varnade man för smattret från mastlinorna, det skulle inte gå att bygga bostäder här...

 

Här är en bild från Gamla hamnen, den som nu kallas Östra hamnen, nån gång på 1910-talet skulle jag tro. Man ser Hamngatan, torkrian, vedstaplar och litet annat, där det nu är bostäder och hamnkaféer.

Gamla hamnen.

Om gårdagens bild på Dalslund: Namnet finns väl inte längre, men huset ligger kvar, väster om Djuphamnsvägen, strax efter det att bron passerat järnvägen ner mot Sjöhagsvägen. Huset tillhörde en gång Karlsbergs gård, men köptes av Knut Sundqvists pappa av greve Lewenhaupt 1912. Knut byggde ett eget hus på gården 1926, som också står kvar i en märklig idyll mellan småindustrier mellan Gustavsviksgatan och Djuphamnsvägen. Adressen är Arnbomsgatan. det var Knut Sundqvist som startade och drev Karlbergs danssalonger, mera känt som Höken, 1928.

Mer om det i VLT på måndag.

Läs hela inlägget »

Namn och nytt

Paus i eftervalet. Eftertankens kranka blekhet. Hur kunde det ske? Hur kunde över 300 000 svenskar rösta på SD? Besvikelse, okunskap, utanförskap, rädsla? Finns mycket att fundera över. Jag har märkt en tendens att hänga ut Sverigedemokrater som dumma töntar. Man letar filmklipp som ska visa vilka urbota idioter de är, de där som röstade på det där partiet. Jag tror det är fel väg att gå. Lyteskomik är aldrig bra. Låt oss använda argument i stället, låt oss fortsätta att förklara varför Sverige måste fortsätta att vara ett öppet land.

Jag åkte på Sjöhagsvägen i dag. På jakt efter platsen där Hökens näste låg. Det regnade. Jag saktade in, vevade ner rutan och fotograferade. Tror det var här.  Återkommer i saken.

Ett hörn med ett svunnet danshak, nu uppställningsplats.

 

Byggnadsnämnden tar ingen eftervalspaus utan sammanträder på torsdag. Till min glädje ser jag att de som funderar på nya namn på skolor har tagit sitt förnuft till fånga. Wenströmska skolan skulle ju försvinna, inte bara som enhetlig skola, utan också som övergripande namn för de skolhus som ska rymma nya ”småskolor”. Jonas Wenström skulle försvinna, var det meningen. Nu har namnet tagits tillbaka. Skolområdet ska heta Wenströmska. Rätt och slätt. Bra.

Samtidigt byter man namn på Sörängens idrottsplats vid skolan (ett namn som aldrig använts) till Wenströmska idrottsplatsen. Apropå namn, titta på den här bilden. Har ni hört det namnet förut? Huset ligger faktiskt kvar i Västerås.

Dalslund 1928. Foto: Sune Sundquists samling.

 

Lyssnade på Claes-Bertil Ytterberg på biblioteket i kväll. Han pratade om Karlfeldts andlighet. Lät kanske inte så upphetsande, men ex-bispen frammanade bilden av en pilsk poet med starka erotiska drifter, en poet som hade lusten och känslan av skuld som drivkrafter. Onekligen intressant. Kanske måste läsa Karlfeldt litet bättre. ”Skrapa på en moralist och du hittar en snuskhummer”, som Ytterberg sa, utan att för den skull syfta på Karlfeldt.

Ordföranden i Karlfeldtsamfundet.

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers