Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för januari, 2011

Skrev om Ernst Danielson i Frågor om förr i dag. Ingenjören som var ett tekniskt snille. Utan honom hade Asea kanske inte kunnat tjäna pengar på Jonas Wenströms trefasuppfinning. Det var Ernst Danielson som förbättrade den och gjorde den kommersiellt gångbar i mitten av 1890-talet. Ernst Danielson var bara 41 år när han dog i lungsjuka. Här är en familjebild som inte fick plats i reportaget.

Ernst Danielson med familj, kanske utanför Villa Bellevue på Stallhagen där Sigfrid Edström fick bo när han kom till Västerås 1903. Foto: ABB-arkivet.

Ernst Danielson efterlämnade makan Marie-Louise och en son, som dock avled vid tio års ålder i samma sjukdom som fadern. Men Ernst hade en bror som hette Frits, och hans barnbarnsbarn Harriet Sandvall mejlade mig. Hon bor i norra London, dit ryktet om artikeln nådde fram med blixtens hastighet.  Harriet vill skicka mig ett specialarbete om sin farfarsfar som hon gjorde på gymnasiet. Förmodligen får jag veta mer om mannen, vars verk var epokgörande. Harriet tror inte att bilden ovan togs i Västerås utan på Stöpsjö herrgård i Värmland, där det Danielsonska familjearkivet finns.

Efter detta visar jag, som vanligt helt utan anledning, en bild från en av mina senaste promenader i omgivningen.

Spikat fönster mitt emot avloppsverket.

 

Fick ett vykort från Tony Evringer, som bodde i Lekandria mitt emot Mimerporten som liten på fyrtiotalet. Vykortet visade Mimerporten ännu några år tidigare. Jag gjorde en delförstoring och fick fram den här fascinerande bilden.

Väntande arbetare utanför Mimerporten.

 

Vad väntar de på? Fick man inte återvända till jobbet efter lunchen förrän vid ett visst klockslag? Arbetarna står i klungor och ser ut att vänta på klartecken. En man i keps sitter utanför frisören i Lekandria.

Jag skriver om motorbanan på Gryta. Kanske dyker den här bilen upp på en bild. Än en gång behöver jag er hjälp, kära läsare. Jag vet att många av er kan mycket om bilar. Vad är det här för konstigt märke?

Märklig bil, slutet av 1940-talet. Foto: Sture Anderssons samling.

Läs hela inlägget »

Dagen efter

I går var det Carlsbrödrafest på Stadshotellet. Den årliga sammankomsten. Vi var 80 äldre och yngre gubbar i frack, som åt och drack och lyssnade till körsång och tal i olika former. Alltid lika roligt. Tre nya bröder, alla med anknytning till Västerås, valdes in i år: Anders Wejryd, Roger Haddad och Thomas Wistrand.

Carlsbröderna har träffats sedan 1858.

Ola Wässman från Badelunda ledde årets festligheter. Förra årets ordförande, Claes-Bertil Ytterberg, avtackades genom att kören gav honom tillåtelse att Sofva i ro. Detta tillfälle gav mig chansen att föreviga en biskop emeritus i nattmössa, med en ärkebiskop och uppenbarligen njutande riksdagsman i bakgrunden.

Exbisp Ytterberg i nattmössa, Haddad och Wejryd bakom.

Promenerade genom hamnområdet häromdan, i de luggslitna kvarteren norr om ångkraftverket. Förundrades över att även klotter kan klottras. Eller kanske man ska kalla den underliggande konsten för graffiti, med klotter utanpå. Målningarna finns att beskåda på en oljecistern.

Klotter på graffiti. Eller dubbelgraffiti?

 

Det har gått några dar sen jag visade gamla bilder från Västerås. Här en fin bild från Köpmangatan, som jag fick mig tillsänd. Ser ut som femtiotal. Sigma ligger till höger i dag.

Köpmangatan. Fotograf okänd.

Läs hela inlägget »

Rubriken är en fransk språkövning. ”Ett helt liv i sex resväskor”, skrev Adrien på Facebook i dag. Han lade ut en bild på Sara och Adrien när de började resan från Paris till Dar es Salaam. Jag tittar länge på dem. Litet spända ser de nog ut i alla fall. Två år är lång tid.

Foto: Adrien Gaynard.

 

Läste i VLT häromdan om killen som vill bygga en linbana mellan Skrapan och VLT-huset. Alla i Stadshuset ropar hurra. Här behövs inga bygglov! Kul! Bra för stan! Nu undrar jag stillsamt: Nåt jäkla tillstånd måste väl nån myndighet utfärda? Det kan väl inte vara fritt fram att dra vad som helst kors och tvärs i luftrummet? Vem tar ansvar för säkerheten? Är det OK att hänga upp en lina med reklam för Sverigedemokraterna mellan Aseatornet och Folkets hus? Bara för att det inte finns nån paragraf i bygglovstiftningen som passar in?

Tog en promenad för att svalka känslorna och blev som vanligt stående i stilla förundran inför den nedgående solen. Har vi tur dyker den upp i morgon igen.

En tårpil på hamnpiren.

 

Tog en bild på hörnet Slottsgatan och Kungsgatan och jämförde med hur det såg ut för sextio, sjuttio år sedan.

I dag...

... och i går.

Läs hela inlägget »

De flög från Paris i går. De hade sålt möbler och bil, sagt upp och städat ut lägenheten med utsikt bort mot Eiffeltornet. De lagrade en del prylar, men det mesta packade de i åtta resväskor och några ryggsäckor. Sen flög de till Dar es Salaam i Tanzania. Där ska de bo i två år. De började med att ta in på hotell. ”Resan gick bra, Erik klarade 14 timmar utan problem”, sa Sara när hon ringde. Erik är 1 år och fyra månader. Det dröjer innan vi får se dem igen. Klockan är snart halv elva här i Västerås, det är minus tio utanför. Jag tog fram appen för väder och knappade in Dar es Salaam:

28 grader strax före midnatt, sen över 30 hela veckan...

 

Gick en promenad längs Öster Mälarstrand tidigare i dag. Egentligen var det fantastiskt vinterväder, men jag förtränger det numera. Längtar bara till våren.

På väg ut på isen i sena januari.

 

Har fått en fråga om speedwaybanan på Gryta, som fanns i början av femtiotalet. Tog en chans och googlade på Grytabanan, fick en massa tips om goda grytor med banan. Hittade inget i VLT-arkivet heller. Nån som har nån bild från banan på Gryta?

Får kanske skriva om skolbaden förr i tiden, i stället. Så här såg det ut i Djäknebergsskolans källare, där skolbarnen fick bada i varmt vatten. Jag gick i Jakobsbergsskolan och fick också gå dit nångång. Men jag tror det var frivilligt, och i början av femtiotalet hade vi flyttat till en modern tvåa med badkar på Repslagargatan så jag fick bada hemma. Bilden är från fyrtiotalet och ingår i Olle Strömbergs samling. Det är säker några av gossarna som känner igen sig.

Skolbad i Djäknebergsskolan. Foto: Olle Strömbergs samling.

Läs hela inlägget »

I kväll, tisdag, pratar jag om Minnen av en stad igen, nu med många annorlunda bilder, på Humanistiska förbundets årsmöte i Kyrkbacksgården kl 19. Kom dit, årsmötet är snabbt avklarat. Sen kan ni ju bli medlemmar i förbundet samtidigt. Jag har varit med i styrelsen i sedan 2006, men avgår i dag. Programmet i vår är dock spikat och klart. Det finns många godbitar. Kolla här.

Jag tänkte ta med den här bilden i kväll, ur den Sjöbergska samlingen, och fråga om någon i församlingen vet något mer om konditoriet. Jag hann inte lägga in bilden, så ni får se den här i stället. Det här är ett konditori jag aldrig hört talas om. Och det verkar som om det höll till i det hus som senare rymde Sigfrid Holms på Stora gatan. Eller är jag fel ute?

Holmkvists konditori. Troligen tidigt 1920-tal. Är det Stora gatan? Foto: Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Skrev om Falkenbergska kvarnen i Frågor om förr i dag. Kvarnen ägdes av den grevliga släkten Falkenberg. Grevarna bodde aldrig här i stan, utan skötte kvarnen med arrendatorer. Kvarnen stängdes 1968 och såldes 1984 till Springfeldts reklambyrå. Jag har fått kommentarer till artikeln. Tomas Salzmann skriver: ”Vid denna tid jobbade jag och var delägare på reklmabyrån. Jag och en kollega cyklade på Skultunavägen mellan Önsta/Åshagen och Storagatan 53 där byrån då var belägen. Föteretaget växte och vi behövde nya lokaler. När vi cyklade förbi kvarnen tyckte kollegan att vi skulle köpa den. Jag nappade på förslaget och tog kontakt den dåvarande fastighetschefen Asker. Han tyckte förslaget var tokigt men varför inte, sa han. Vi fick köpa kvarnen.  Av den gamla kvarnen kunde bara räddas den del av byggnaden som står mot Skultunavägen – delen mot ån var genomrutten och behövde rivas men bygdes upp med identisk extriör som originalet.”

Falkenbergska kvarnen, januari 2011.

 

Strax söder om kvarnen ligger den rödtimrade Kvarngården, byggd vid mitten av 1800-talet som bostad åt den arrenderande kvarnmästaren. En av arrendatorerna var konstnären Axel Wallerts far Frans August Pettersson 1845-1933, som Kristina Kolmodin Fransson skriver om i en kommentar på den här bloggen den 16 januari. En annan arrendator var bandystjärnan Pontus Widéns pappa. Och när kommunen tog över kvarnen och kvarngården bodde flera kommunala höjdare där, bland dem fastighetschefen Gunnar Asker och kulturchefen Kjell Olsson. Sedan början av nittiotalet är Kvarngården privatägd och bebos av Philip Philipson, en gång chef på Springfeldts, numera hotellägare i Sydfrankrike, med mera.

Kvarngården.

 

En dag ska jag börja en rejäl genomgång av den bildskatt som finns i Stadsarkivet och som består av de så kallade rivningsbilder som stadsbyggnadskontoret tog på femtiotalet och sextiotalet för att dokumentera det Västerås som försvann. Här är ännu ett par exempel.

Föreningsgatan. Foto: Stadsarkivet.

 

Innergård i kvarteret där Sigma byggdes. Foto: Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Tidig morgon, pigga barnbarn. Uppdraget slutfört strax före lunch. Promenad på rimfrostens Björnön. Vi var många som kommit på samma idé. Förut sprang jag milen därute, nu är jag nöjd om jag kan gå runt två och en halvan. Motionen gav tillräckligt samvete för att sjunka ner i tevefåtöljen. Bandyförlust mot Finland i Tatarstan, sensationell seger mot Kroatien i handbolls-VM. Handboll är en stor tevesport. Mycket stor.

Maj Fröjd, 93 år, skriver sitt livs historia och fortsätter att leta bilder från Malmabergsgatan 8 på Ängsgärdet, de kvarter som kom att kallas Sumpen. Jag skrev om hennes letande i oktober, men det har ännu inte gett något resultat. Nu har Maj i alla fall hittat en bild på några av hennes lekkamrater i kvarteret från mitten av tjugotalet. I övre raden står två flickor i hatten. Det är Maj till höger, hon hette Asplund då. Flickan till vänster hette Ingrid Öhrn. Fler namn minns inte Maj.

"Vi som lekte på Malmabergsgatan 8". Foto: Maj Fröjds samling.

 

Maj har hittat ett gammalt fint vykort i byrålådorna också. Det är skrivet 1919 och visar en båt vid bryggan på Elba – och det är inte Elbafärjan. Kanske är bilden tagen före 1917, det år när Västerås stad köpte färjan.

Elba, vykort skrivet 1919.

 

Ivar Nyström tittade på bilden från Kopparbergsvägen jag hade på bloggen häromdan. I texten skrev jag att Folkets hus ligger i dag till vänster längst bort i bild. Huset längst bort är Kopparbergsvägen 31, skriver Ivar. Folkets hus måste ligga mycket närmare kameran. Ivar skickar med ett par bilder från femtiotalet på Kopparbergsvägen.

Kopparbergsvägen. Här byggdes Folkets hus. Foto: Stadsarkivet.

 

Kopparbergsvägen, hörnet Snickargata. Foto: Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Dammsuger, skakar mattor. Tar en paus. Nödvändigt med pauser. Tittar ut över trädgården där snön yr. Bara att acceptera. Bläddrar bland de fina vinterbilderna i den Sjöbergska samlingen i Stadsarkivet. De är från 1920-talets småstad, där Asea ännu inte hade blivit riktigt, riktigt stort. Jag är litet osäker på var fotografen stått på ett par av bilderna.

Är det Stockholmsvägen? Strax öster om Folkets park? Foto: Stadsarkivet.

 

Här råder ingen tvekan: Stora gatan, nedanför Oxbacken. Bergius tycks ännu inte ha öppnat järnhandeln till höger, men Yngve Swensons Fordhall är igång litet längre ner.

 

Vad är det här? Är det Biskopsbron i bakgrunden? I så fall skulle Aroseken ha sitt hus till höger i dag.

 

Nu väntar dammsugaren på nya insatser. Sedan laddning inför kvällens barnvakteri. Trevlig helg!

Läs hela inlägget »

Bra handbollsmatch. Spänning fram till slutet. Fiaskostämpeln tvättades bort. Hur kan Claes Hellgren se alla grejer? Riktigt skönt när han gissar fel. ”Nu skjuter han lågt”… och skottet går högt. Inga experttorn må växa till himlen.

Är på väg mot den tvåhundrade Frågor om förr i VLT. Artiklarna har nästan hela tiden redigerats och layoutats av Lars Höglund. Han var en gång en av tidningens bästa fotografer, innan han bytte till innejobb. Vi gjorde många spännande resor tillsammans, till Ryssland och till Estland bland annat. Nu sitter han där och läser mina texter och placerar bilderna på sidan.

Lars Höglund redigerar Frågor om förr.

 

Jag berättade om Sjöbergs bokhandels bildsamling i Stadsarkivet. Jag hann aldrig gå igenom alla glasplåtarna. Men det har Jan-Åke Alkeblad och Curt Johansson gjort. De har hittat en sällan sedd bildskatt. Här är två gatubilder från 1920-talets Västerås. Stora gatan känner vi igen, men hur många skulle på rak arm kunna säga att den andra bilden visar Kopparbergsvägen norrut.

Stora gatan från Källgatan, 1920-tal. Sjöbergs bokhandels samling, Stadsarkivet.

 

Kopparbergsvägen, 1920-tal. Sjöbergs bokhandels samling, Stadsarkivet.

 

Titta på bilden från Kopparbergsvägen. Folkets hus ligger i dag till vänster längst bort i bild.

Läs hela inlägget »

Goda tider

Gick med Bob Dylan i hörlurarna i månskenet. Funderade. Man funderar bra till Dylan. Tänkte att den här gången ska jag passa på. Den här gången ska jag inte missa tåget. I den här högkonjunkturen ska jag sälja några av de få aktier jag har när de står som högst. Sen ska jag roat titta på när alla andra blir desperata när kurserna bara sjunker, och sen ska jag köpa igen när aktierna står som lägst och sen ska skaffa mig läderportfölj och bli miljonär.

Resonmanget har bara ett krux. Jag kommer inte att lyckas. Jag kommer som alla andra att tro på att konjunkturen bara ska fortsätta att stiga och när bubblan hotar att brista tror jag att det bara är ett skrämskott. Sen står jag där, som alla andra småsparare, och ser hur kurvorna vänder nedåt medan de, som kan sina saker, redan har hämtat sina vinster och köpt läderportföljer och blivit miljonärer.

Men jag kan fortfarande lyssna på Bob Dylan.

Vägen framåt, Ahr, Gotland, januari 2011.

 

Har skickat iväg texter, bland annat en om Folkets hus historia. Dyker upp på nätet så småningom, när den nya Filmstaden 1956 ska presenteras. Tänker på Sten Berglind som skriver om Pilgatan till tidningen Riksettan. Undrar om han har den här bilden, som Åke Dahlberg tog… ja, när, fyrtiotal? Femtiotal?

Pilgatan och Tegnérgatan, till höger, vid Folkets park. Foto: Åke Dahlberg.

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers