I går var det Carlsbrödrafest på Stadshotellet. Den årliga sammankomsten. Vi var 80 äldre och yngre gubbar i frack, som åt och drack och lyssnade till körsång och tal i olika former. Alltid lika roligt. Tre nya bröder, alla med anknytning till Västerås, valdes in i år: Anders Wejryd, Roger Haddad och Thomas Wistrand.
Ola Wässman från Badelunda ledde årets festligheter. Förra årets ordförande, Claes-Bertil Ytterberg, avtackades genom att kören gav honom tillåtelse att Sofva i ro. Detta tillfälle gav mig chansen att föreviga en biskop emeritus i nattmössa, med en ärkebiskop och uppenbarligen njutande riksdagsman i bakgrunden.
Promenerade genom hamnområdet häromdan, i de luggslitna kvarteren norr om ångkraftverket. Förundrades över att även klotter kan klottras. Eller kanske man ska kalla den underliggande konsten för graffiti, med klotter utanpå. Målningarna finns att beskåda på en oljecistern.
Det har gått några dar sen jag visade gamla bilder från Västerås. Här en fin bild från Köpmangatan, som jag fick mig tillsänd. Ser ut som femtiotal. Sigma ligger till höger i dag.
Apropå Köpmangatan,del av min skolväg åren 1937-45.
I huset närmast Stora Torget låg en hattaffär, skylten syns
på fotot, där vi köpte våra skolmössor. Vi hade en vinter-mössa med kulle av svart ylletyg och en sommarmössa med ljusblått siden. Inte så särskilt prakstiskt, den hade en viss benägenhet att blekna. Naturligtvis köpte vi också real-och studentmössan där. När jag beställde min studentmössa ville jag gardera mig! Jag försäkrade mig om att jag skulle få lämna tillbaka den, om jag blev ”kuggad”. Som tur var gick det vägen!
Mitt emot hattaffären låg på den tiden ett konditori. Det var ingalunda vårt stamfik – det var Konsumfiket – men någon gång besökte vi också detta. Bl a en gång när jag i
egenskap av ordförande i idrottsföreningen blev intervjuad av Aftonbladet på grund av att vi var synnerligen fram-gångsrika i skolidrott. I början på 40-talet vann vi såväl bandy-, fotbolls- som handbollsturneringarna och dessutom Kungen Kanna i fri idrott på Stadion! Oj, det blev väl mycket skryt!
Portalen bakom bilen är andra ändan av portalen som finns på en bild från 14 dec förra året.
Målningen från Ångkraftverksområdet är en ”laglig” målning från början av 90-talet, om jag inte missminner mig, och således inte mer klotter än något annat offentligt verk . De gröna taggarna har tillkommit nyligen (tyvärr).
Taggar på graffiti. Är det rätt uttryckt?
En tag är en sån där mer eller mindre snirkligt utformad signatur som graffitimålare använder sig av. I det här fallet är det väl egentligen synd att tala om tags eftersom det bara är kluddade bokstäver. ”Klotter på graffitimålning” kan man väl säga i det här fallet!
För att visa att du inte är den enda lokalhistorikern i familjen har jag nu gjort lite research och kan meddela att den ursprungliga målningen är ett beställningsverk från 1990 av graffitimålarna Dynamic och Mei.
Det är trevligt att höra att det finns fler lokalhistoriker i familjen. Det tyder på en ljusnande framtid. Kanske Johan tar vid när Anders slutar. Men egentligen får ingen sluta.
Den här bloggen visar att det finns många i staden med stor kunskap om den lokala historian. Det gläder mig att få ta del av all kunskap och se alla bilder.