Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för juli, 2011

I går hände något märkligt. Vi hade varit på utomhuskonsert vid Fabriken på Furillen på Gotlands nordöstra kust, där Anders Widmark och Viktoria Tolstoy uppträdde i den nedlagda kalkindustrin. Anders pianospel blir allt mer pregnant, med rytmiska understatement. Efteråt pratade vi litet om pappa Hasse som länge skrev jazziga kåserier i VLT.

Jazz på Furillen.

 

Anders Widmarks fajting fejs.

 

Men det var sen det märkliga hände. Vi körde hem i skymningen på smala vägar. I en kurva såg jag något stort sitta på en tallgren. Jag saktade in, tittade upp till höger. En stor fågel tittade rakt ner på mig. En riktigt stor fågel. ”En uggla”, var min första reaktion. Sen såg jag tofsarna och den bistra blicken. ”En berguv! Det måste vara en berguv.” Jag har aldrig sett en berguv i hela mitt liv. Inte ens den där uven som bodde i djuphamnen i Västerås för många år sen. Jag körde bort en bit, vände för att komma på rätt sida, vevade ner fönstret och fotograferade. Uven satt kvar. När jag försökte komma närmare flög den iväg på majestätiska vingar, medan små rabbisar förskräckt hukade under enbuskarna.

Berguven.

 

Jag ringde min gode vän Anders Lindström i Ångermanland. Han kan allt om fåglar. Han fick bilden på mejl och bekräftade att det var en berguv. Kul, sa han och lade ut observationen på Svalan, som är ett rapportsystem på nätet för ornitologerna. Jag var stolt. Det var första gången jag figurerade i såna sammanhang. Men efter några timmar var noteringen borta. Ingen berguv hade längre setts på Gotland. Anders ringde upp och förklarade: ”Dom tog bort detför att inte locka fågelskådare dit. Platsen kanske är skyddsvärd.” Berguvar hör inte till vardagen. Jag blev ännu stoltare. Men varför skriver jag detta, då, undrar ni kanske. Tja, jag vill berätta. Dessutom tror jag inte att någon ornitolog på Gotland läser det här, och skulle han eller hon göra det så har jag inte pekat ut den exakta platsen. Det får bli min lilla hemlighet.

Efter detta får jag väl runda av med en gammal Västeråsbild. Vad sägs om Södra Esplanaden några år in på förra seklet. Kameran står vid Centralstationen, Aseas gamla huvudkontor vid Karlsgatan syns i bakgrunden. Ottarkontoret har ännu inte byggts. Och ingen berguv i sikte.

Vykort från advokat Nymans samling i Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Stilla mornar, blåa himlar, rent vatten. Det händer att jag skäms för att vi har det så bra. I dag ska det bli regn, men solen lyser fortfarande. Jag har diskat till en av Haydns stråkkvartetter och bäddat medan Neil Young sjunger. Nu står jag inför det svåra valet: cykeltur med bad eller bloggande. Får se hur länge tangentbordet står ut med mig. Häromdan fotograferade jag ännu en av dessa fjärilar, som alltid påminner om sommarens förgänglighet. När jag kollade bilden och jämförde med en bok såg jag att det var en dårgräsfjäril, en art som jag aldrig hört talas om men som är mycket sällsynt och en av två fridlysta arter på Gotland. Jag antar att den var mitt i sitt veckolånga liv.

Dårgräsfjäril på åkervädd nära trekammarbrunnen. Den rödsvarta i förgrunden är en rödlistad sexfläckig bastardsvärmare... tror jag.

Blommor är trevliga att fotografera. Dom står som regel stilla, om det inte blåser. Ute på ängen bakom huset, där jag läser morgontidningen i solen, finns det smäckra brudbrödet.

Brudbröd.

Alla tre barnbarnen har lämnat ön. Det är tomt i huset. Erik åkte sist, tillsammans med sin mamma. De for via Västerås till Auvergne i Frankrike, där pappa väntar vid farfars traktor. Sen återvänder de till Tanzania. Jag tog en fin bild på Erik när han tittade på en kulram på ett loppis i Malms i närheten av Kyllaj.

Erik och kulramen.

Vi fortsätter att cykla längs stränderna och på andra små vägar, där vägrenarna skiftar blommor efter naturens dagordning. Fascinerande. Just nu är det cikoria och väggklint som dominerar med sina olika nyanser av blått.

.

Nackudden, förmiddag i juli.

Vägren, norra Gotland, juli.

Kommer ni ihåg bilden på bandyspelarna som jag lade ut för några veckor sedan? Jag har fått namnförslag från flera håll. Christer Granath, till exempel. Han skriver: ”Lennart Lelle Frössling (gammal veteran i IK Oden) kom till mig och mina fikakompisar på Maxi Hälla och undrade om vi visste vad den vänstra killen på en bild som han hade med sig, var förr en. De andra 4 visste han. Med hjälp av internet och lite envishet kom vi fram till vem den vänstra killen var. Det är samma bild som ligger på din blogg. Killarna är från vänster räknat Birger Hammarbäck, Einar ”Eja” Bergström, Göte Karlström, Erik ”Kirre” Eklund och Erik Flodin. Sannolikt 1943 på Stadion.” Tackar!

Nu har vi namnen på de grönvita hjältarna.

 

Så har jag fått några bilder från advokat Nymans samling i Västerås stadsarkiv. Här är två. Köpmangatan känner vi lätt igen, tidigt 1900-tal. Men var är den andra bilden tagen?

Köpmangatan. Advokat Nymans samling, Stadsarkivet.

Var och när? Advokat Nymans samling, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Det nya livet

När jag vaknade i morse var det något som hänt. Jag hade blivit pensionär. Folkpensionär. 65 år. Jag fattar det inte. OK, kroppen är stel och ryggen i dålig form. Men annars är det mesta som det brukar vara. Jag är fortfarande blyg för folk, jag drömmer om att jag går till skolan utan att ha läst läxan och jag vet ännu inte hur man ska klä sig för att se hyfsat snygg ut. Jag har bestämt mig för att fortsätta som förut, om än i lugnare takt. Pekfingrarna funkar, även om tvåan ramlat bort på tangentbordet. Men hur ofta använder man en tvåa?

Sommaren har hittills varit en övning i att inte göra nånting, mer än att umgås med nära och kära och njuta av naturen. Jag erkänner att man kan få dåligt samvete för att man har det bra, alla är ju inte i samma situation. Som Karlfeldt skrev revolutionsåret 1917: ”Vad bryr vi oss om tsaren? Se staren, se staren!” Dessutom bor jag just nu på en ö där en av tidningarna kan toppa sin förstasida med att Calle Schulman slagit ihjäl en hasselsnok på brorsan Alex tomt.

Fundersam pensionär.

Ännu en av dessa cykelturer.

Tärna i solnedgång.

Erik med bubblor.

Jag har litet svårt med de gamla Västeråsbilderna här på Gotland. Men ibland dimper det ned en i mejlkorgen, som den här från Birger Hagland. Den visar gamla gasverket på Kungsängen där Birgers far arbetade på trettiotalet.

Gasverket. Vykort 1930-talet.

 

Ni såg väl Michael Elinders eminenta dechiffrering av bilden från tivoliplatsen i kommentaren till föregående inlägg? Här kommer en ny detektivinsats, signerad Curt J i Hökåsen. Han var studerat den bild från Domkyrkans torn på 1880-talet, som jag visade för några veckor sedan. Curt har letat fram de viktiga husen på bilden, numrerat dem och bifogar en förteckning. Det är bara att tacka och ta emot!

Utsikt från Domkyrkan mot öster, 1880-talet.

 

1 Westholmska gården, byggd 1865 av magister G A Westholm. 1884 – 97  major Tamm, som planterade den stora boken som i dag står vid bibliotekets entré. 1903 – 15  dr K G Tingvall. 1915 – 48  domkyrkoorganist Herman Lindqvist. 1955 revs byggnaden.

 2 Hus i kv Hilde nr 4 vid Utanbygatan 12.

3 Hus i kv Jonas vid Nygatan 15.

4 Gårdssidan av hus vid Smedjegatan 2

5 Hus i kv Inge nr 1 inne på gården av vad som sen blev Odd Fellows tomt. 

6 Hus på kv Inge vid Smedjegatan 12 efter dåtidens numrering.  

7 Byggmästare Johan Mattsons gård vid Gåsmyregatan (senare Ö Kyrkogatan) nr 6.

8 Borgmästaregården vid Gåsmyregatan 3.

Läs hela inlägget »

Kommr just från Hau gård där konstnärsparet Lena Nilsson Wärff och Göran Wärff öppnat sin årliga sommarutställning för tionde året i rad. Fint glas, vackra mattorn och annat i en härlig miljö. En kungsörn seglade över 1700-talsladan och övervakade vernissagen.

En av Göran Wärffs skålar.

 

Det har varit en omvälvande tid här på Gotland. Vi har installerat ett bredband med en antenn riktad mot en mast på Fårö och det fungerar riktigt bra. Kanske kommer jag igång med bloggandet igen. Just nu är det svårt att hinna, eftersom huset är fullt av barnbarn med föräldrar. Så det får bli några bilder bara så länge, avslutat med en bildfråga.

På väg till vår egen badplats.

 

Tänk den som kunde fjärilar.

 

Erik och Bästeträsk.

 

Sabina Wallenstam har skickat ett vykort med motiv från en marknad för länge sedan. Kan det vara från marknads- och tivoliplatsen i Västerås vid Pilgatan, undrar hon. Jag vet inte. Det skulle kunna vara Mälaren i bakgrunden, men husen känner jag inte riktigt igen.  Någon som vet?

Okänd marknadsplats.

Läs hela inlägget »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers