Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för oktober, 2011

Hej där! Long time, no see. Kom hem från Tanzania i lördags, trött efter lång resa. Jag kommer att trötta ut er också de närmaste dagarna med några bilder från resan. Kort resumé: två veckor, flyg via Qatar och Nairobi till Dar es Salaam där vår dotter Sara bor och jobbar tillsammans med sin man Adrien och lille Erik, 2 år. Vi hälsade på dom, vi flög enmotorigt till ön Pemba i Indiska oceanen och vi flög till Arusha vid Kilimanjaro för att åka på safari och för att besöka en by. Återkommer till det. Först några bilder.

På morgonpromenad med Erik i Dar es Salaam. Foto: Lena Hörngren, iPhone.

 

Snön på Kilimanjaro. Nikon 300 mm.

 

Spanande lejonhona, Ngorongoro.

 

Det finns naturfotografer som gör om sina bilder till svartvita för att verka mer intressanta. Då kan det se ut så här.

Samma lejon.

 

Sen är det ju en annan sak hur bilden togs. Vi var inte ensamma med Simba, om man säger. Ryktet om lejonhonan spreds snabbt via safarijeeparnas radioanläggningar och det stod inte på förrän femton bilar stod och kollade in djuret, som levt hela sitt liv med safarikameror som en naturlig del av vardagen.

The true story.

 

Måste berätta om hemfärden med flygbussen från Arlanda till Västerås lördag morgon. Vi satt nära chauffören och kunde se hur han styrde med en hand medan han fipplade med sin telefon med den andra. Han kollade grejer, han kollade till och med Wordfeud medan han körde. Och när han inte använde telefonen petade han på sin biljettdator för att kolla än det ena, än det andra. Ibland bytte han styrhand och bläddrade i en bunt papper. Till slut var vi livrädda och borde förstås ha sagt nåt.

Här hemma har två Frågor om förr varit publicerade i VLT under resan. En om brandstationerna och en om elverket. I dag finns en artikel om den stora smällen i Emausverkstan 1917. Har just skrivit kommande måndags alster, som handlar om gamla epidemisjukhuset. Här kommer några överskottsbilder.

Stegövning på gamla brandstationens innergård vid Stora torget på 1930-talet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Kopparbergsvägen med epidemisjukhuset i fonden, 1920-tal. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Läs hela inlägget »

Några bilder…

20111018-215146.jpg

20111018-215153.jpg

20111018-215208.jpg

20111018-215217.jpg

20111018-215231.jpg

20111018-215240.jpg

20111018-215256.jpg

20111018-215322.jpg

20111018-215350.jpg

Läs hela inlägget »

Mot Afrika!

Har tröttnat på drevet mot Håkan Juholt. Så här skrev jag på Facebook i dag:

Socialdemokratiska partiet må vara i fritt fall. Men Juholts ”bostadsaffär” borde medierna hålla sig för goda för. Juholt har ansökt om hyresersättning och öppet talat om vem han delar kontraktet med. Sen är det upp till riksdagskansliet att räkna ut bidraget. Vem granskar medierapporteringen? Och hur kan en åklagare starta en förundersökning om ett misstänkt brott utan att ens ta reda på vilka (obefintliga) regler som gäller?

Jag tror inte att Juholt medvetet försökt lura till sig pengar. Bilden i massmedia stämmer inte. Sen är det annan sak att hans förmåga att hålla ihop partiet kan ifrågasättas på rent sakpolitiska grunder. Men det lämnar jag därhän så länge. Det får någon annan fundera på just nu.

Gick till Konstmuseet på Karlsgatan i går eftermiddag för att titta på Martin Kellermans utställning med Rocky-strippar om året i Västerås. Jag var ensam i museet. Undrar vad Rocky hade sagt om det?

Rocky på Karlsgatan 2.

 

Sista strippen från Västerås tecknades i midsomras. Då flyttade Kellerman hem till Stockholm igen. Minnena av Västerås lämnade han kvar vid Svartån.

De två sista rutorna med Rocky i Västerås, från juni 2011.

 

Packar. I morgon lyfter planet mot Tanazania, med mellanlandning i Qatar. Visst låter det exotiskt? Litet nervös är jag nog. Hur ska vi klara allt det nya? Skönt att vi blir hämtade på flygplatsen i Dar es Salaam. Jag har inte ens kläm på om det är högertrafik eller vänstertrafik. Vet bara att det kan vara kaotiskt på flygplatsen och lika kaotiskt på vägen in till stan. Vi får väl se. Sara, Adrien och lille Erik bor där i två år.

Sara och Erik på stranden. Foto: Adrien Gaynard.

 

Vi ska besöka ”Västeråshotellet” på ön Pemba, där Micke Genberg försöker sänka ner ett undervattenshotell vid ett barriärrev och vi ska göra en minisafari inåt landet och hoppas komma ner i den där stora kratern Ngorongoro, där det finns massor av vilda djur. I Sydafrika fotograferade jag fyra av dem fem stora, jag missade leoparden. Får se hur det går här. Men jag tvivlar på att vi kommer så mycket närmare en noshörning än vad vi gjorde nere i reservatet i Sydafrika. Jag minns djurets urtidströtta blick.

Noshörning, Kapama, Sydafrika, december 2007. Nikon D70.

 

När jag kommer hem har bandysäsongen börjat. Jag ser fram mot det. Hoppas kunna hjälpa till bakom de grönvita kulisserna. SVT sänder inte bandy i vinter, TV4 har köpt rättigheterna. Hans Elis Johansson byts mot Per Fosshaug som kommentator. Jag känner båda. Per har jag till och med skrivit en bok om. Tror säkert han bli en färgklick i vinter.

Fosshaug kommenterar i TV4.

 

Hej på ett tag, alltså. Jag säger som jag brukar: det kan bli svårt att blogga långt därborta, men nån liten bild kanske jag kan lägga ut. Vi får se. De gamla, kära bilderna från Västerås får kanske ligga till sig ett par veckor. Håll ut, de kommer tillbaka.

Om jag kommer tillbaka.

 

Ett kvarter i en stad nära dig. Foto: SBK-arkivet, stadsarkivet,

 

Läs hela inlägget »

… som kommer då och då, när idrotten fascinerar, när idrotten ger glädje. Sveriges match mot Holland i EM-kvalet var i sanning bra. Strikt taktik, hårt jobb, hårt jobb och åter hårt jobb. Och effektivitet framåt. Zlatan hade aldrig jobbat på det här sättet, han hade inte passat i den här taktiska uppställningen, hur bra han än är (när han är i form). Elmander sprang mer än Zlatan gör på två matcher. Källströms vänsterfot var magisk. Grattis. Lyssna inte till dem som säger att Holland inte ställde upp med bästa laget. Det gjorde dom.

Ola Toivonen avgör med sitt 3-2. Teven hoppade av glädje.

 

Har ni varit på Läkarmissionen på Bäckby? Om inte, ta er dit. Det är öppet på tisdagar 14-19 och lördagar 10-14. Ideellt arbetande personal, mycket folk i butiken, mycket bra böcker för tian styck. Jag såg en antikvariatshandlare som köpte korgar med böcker. Där finns tavlor också, ofta med Västeråsmotiv.

En tisdagseftermiddag på Läkarmissionen.

 

En av flera tavlor som såldes på Bäckby i dag. Centralstationen. Foto: troligen Ernst Blom.

 

Bildgåtan häromdan var kanske väl lätt. Många såg att bilden var tagen på Slottsgatan, med Hattfabriken till vänster i det hus som en gång var tobaksfabrik och som i dag är högkvarter för IOGT-NTO. Så här ser bilden ut i obeskuret skick.

Slottsgatan mot söder. 1920-tal. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Jag upphör inte att förundras över hur många fina foton det finns bland stadsbyggnadskontorets så kallade rivningsbilder i stadsarkivet. Framför allt från åren runt 1960, några år bakåt, några år framåt. Här är en som jag spontant skulle placera på Ängsgärdet, men jag kanske har fel.

Dystra kvarter i en stand i förvandling. Foto: SBK-bilderna, stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Kall natt, frost i gräset. Vaknade med frossbrytningar. Alvedon. Mår bättre, men tar det lugnt när björkens löv sakta gulnar utanför fönstret. Eken håller stånd, stor och stark som en mittback. Kunde inte gå på premiären av sista förestaällningen på Teater Västmanland (innan personalslakten) i går. Men det kommer fler chanser. Hoppas våra politiker går dit, inte bara för att få sig några diskreta slängar i texten.

Teaterns PR-makare Lena Idh satte upp skylten i fredags.

 

Ni som undrar vart Micke Genbergs pontonläckande Ooops hotell har tagit vägen kan ta en sväng förbi Östra hamnen. Där har det halvsjunkna huset fått en tillfällig bryggplats i väntan på en placering i Västeråsfjärden som stadsbyggnadskontoret kan godkänna.

Ooops i Östra hamnen.

 

Jag fick en bok på posten i fredags. Den hade skickats med kurirpost från svenska ambassaden i Moskva, som i sin tur fått boken från förlaget RMP i Jaroslavl. Boken är en historisk fotohyllning till staden vid Volga, norr om Moskva. Jaroslavl firade tusen år i fjol och blev tragiskt omtalad i år när hockeylaget utplånades i en flygolycka. Olyckan finns inte med i boken. Den handlar om stadens historiska utveckling. Ett uppslag, och litet till, har bilder från den motorfabrik som Asea drev i Jaroslavl under den första Stalintiden, 1927 till 1932. Det var då ett hundratal ingenjörer och yrkesarbetare från Västerås, med familjer, bodde i Jaroslavl. Jag har hjälpt förlaget med bilderna från Västeråstiden och fått en bok som tack.

 

Boken om Jaroslavl.

 

Ett uppslag om Aseas fabrik i staden vid Volga.

 

Än en gång tänker jag på mitt oavslutade bokprojekt om Aseas och västeråsarnas äventyr vid Volga under de här åren, när den sovjetiska staten egentligen inte tillät privat verksamhet men gjorde ett undantag för företaget som kunde bygga de viktiga elektriska motorerna. Jag har ju material och bilder som aldrig publicerats! Här är en bild ur Sven Maijgrens samling, som visar hur Jaroslavlgänget återsamlas på Klippan i Västerås 1952, tjugo år efter det att sovjetiska staten köpt fabriken. Bånkgården i bakgrunden.

Jaroslavl reunion på Klippan 1952. Foto: Sven Maijgrens samling.

 

Som avslutning, en bildgåta: en delförstoring av en av Ernst Bloms många bilder. Den är tagen inte alltför långt bort från Klippan… nu blev det för lätt. Strunt samma, det är en fin bild. Någon kanske kan hjälpa mig att tidsbestämma den.

Var och när? Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Läs hela inlägget »

Det vilda torget

Strax efter klockan ett i dag bröt jublet löst, här hemma hos oss, hemma hos många andra och på stans medieredaktioner. Ett jubel större än ett fotbollsmål i VM. Tomas Tranströmer får Nobelpriset. Det var som det vilda torget litet överallt.

Jag ägnar bloggen åt Tranströmer. Gamla bilder från Västerås, i all ära, men de får maka på sig för en av världens bästa poeter.

Det var Tomas Tranströmer som fick mig att börja läsa poesi nån gång långt borta i det tidiga sjuttiotalets ungdomliga år. Jag vet inte riktigt hur vårt förhållande började, men jag hade kommit över en diktsamling och började läsa, och kunde inte sluta. Jag var fast.

Det är svårt att peka på varför. Bilderna förstås. Metaforerna. Vardagen som speglar existensens djup. Mystiken som är allmängiltig, religiös ibland, men inte trosviss, ingen himmel som väntar. Himlen finns här, även om den halvfärdig. Vi går på vägar med hemligheter, vi hör klanger och ser spår, vi ser i mörkret och vi hör tystnaden. Näktergalen i Badelunda får märkligt metafysiska dimensioner.

Mitt läsande av Tranströmer djupnade. Jag började samla hans dikstsamlingar, i förstautgåvor. Nåt ska man ju samla på och Tranströmers diktverk var både hanterbara och inte alltför många. Jag minns hur jag under mina år som sportskrivare på VLT reste landet runt för att bevaka VIK och VSK i hockey, bandy och fotboll.

Där det fanns sportarenor fanns det också antikvariat, hur märkligt det än kan låta. I Motala, i Jönköping, i Falun, i Örebro, i Vadstena.

Till slut hade jag alla, från 17 dikter 1954 fram till i dag. Fjorton tunna böcker, om jag räknar rätt. Man skulle kunna läsa dem rätt igenom på en kväll, som Peter Englund sa. Men man läser dem inte så. Varje dikt, nästan varje rad ger känslor och stämningar av något som som finns där, men som kanske inte går att uttrycka.

Tomas Tranströmers alla diktsamlingar, på vårt köksbord.

Tomas Tranströmer försöker beskriva det som inte går att beskriva, och han gör det på ett sätt som alla kan förstå. Här finns tamejtusan inte ett enda svårt ord. Det räcker med att han skriver ”insjön är ett fönster mot jorden” för att man ska se en bild och börja fundera. Tomas är givetvis också en av de stora naturlyrikerna.

Jag intervjuade honom för lokal-tv i slutet av åttiotalet ett par gånger. En gång hade det kommit ut en bibliografi, en annan gång hade han fått Nordiska rådets stora pris. Ena gången minns jag att jag sa att jag hade en samlingsvolym av hans dikter på toaletten och att jag läste en dikt då och då. Jag sa att hans dikter var så korta att de passade utmärkt för sådana tillfällen. De gav djup åt vardagen, så att säga. Jag tror han skrattade, kanske inte helt förtjust, men artigt.

Hur kunde jag säga något sådant till en blivande Nobelpristagare?

Jag minns också att jag försökte få honom att läsa en dikt i Västerås Vision när jag intervjuade honom i studion nere i källaren till gamla VLT-huset. Men han ville inte, det kunde kännas för pretentiöst, tyckte han.

Ack ja.

Jag vet inte hur många gånger jag kört fast i mitt skrivande, jag har saknat det där lilla extra som jag tyckt att texten behövde. Jag har suttit där och fånstirrat på skärmen, utan att få ur mig en stavelse. Då har Tomas Tranströmer kommit till min hjälp. Jag har bläddrat bland hans dikter och hittat nån mening, som gett ny inspiration. Sportkrönikor mådde alltid bra av litet Tranströmerkänsla, om än i omskriven form.

Natthimlen kunde råma över en isrektangel i Bollnäs medan vi tjuvmjölkade kosmos.

Jag läser honom fortfarande. Får inte nog. När Krister Henriksson läste dikter i Önsta kyrka i våras frågade han om någon i publiken ville läsa något. Jag vet inte hur jag vågade, men jag sträckte upp handen och fick läsa en av mina favoriter: Svarta vykort. Jag var nervös så jag skakade.

Det blev en upplevelse, för mig. Jag vet inte om det blev det för publiken.

Hursomhelst, så här skriver en Nobelpristagare i litteratur.

Almanackan fullskriven, framtiden okänd.
Kabeln nynnar folkvisan utan hemland.
Snöfall i det blystilla havet. Skuggor
brottas på kajen.

Mitt i livet händer att döden kommer
och tar mått på människan. Det besöket
glöms och livet fortsätter. Men kostymen
sys i det tysta.

Falholmen i juli.

Läs hela inlägget »

Tiden krymper, solen bleknar, snart är bara minnet kvar av septembers rölleka. Skarvarna lär vi inte bli av med, med det går inte att komma ifrån att de flyger likt kinesiska skrivtecken.

Röllekan sägs vara bra mot reumatism.

Skarvar vid Bungenäs.

Jag var på slakteriområdet häromdan. Ska skriva en Frågor om förr. Det är ett märkligt kvarter, med minnen både av Aseas misslyckade försök att tillverka elektrolytkoppar under första världskriget och av slakteriet från trettiotalet och sextio år framåt. Inne i stora slakteribyggnaden finns ännu de kaklade rummen kvar, som Farmek lämnade dem för tjugo år sen. Kanske blir det en saluhall därute, men dit är steget ännu långt.

Slakteriet 1937. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Greger Johansson, JSG Fastigheter, visar runt i de tomma slakterilokalerna.

Visste ni att författaren Lars Gustafssons far, Einar Gustafsson, var en duktig fotograf i sin ungdom. Lars Gustafsson har lagt ut några sepiafärgade foton, med nostalgiskt skimmer, på sin blogg. Här är en av bilderna, tagen i hamnen i början av 1920-talet. Om jag inte tar fel så ser vi Elbafärjan i sin korta version, till vänster, innan den sågades mitt itu 1926 och förlängdes med ett mittparti på fyra meter. Ångmaskinen verkar vara kvar också och är inte bytt mot en diesel. Vad passagerarbåten heter kan jag inte se, men det är väl Caesar eller Aros som gick i trafik på Stockholm.

Foto: Einar Gustafsson.

Som avrundning, utan egentlig orsak, en bild från Engelbrektsgatan innan fackbiblioteket byggdes. Vad händer med det, förresten? Hyreskontraktet med den privata fastighetsägaren är visserligen uppsagt, men något nytt fackbiblioteket lär knappast byggas. I alla fall inte i gymnasieträdgården. Så det blir väl ett omförhandlat nytt avtal med fastighetsägaren, och det är lika bra det.

Engelbrektsgatan, troligen sextiotal. Foto: SBK-bilderna, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Jag är skyldig er ett par svar på tidigare bildfrågor. Har inte hunnit med bloggen på några dar, trädgården, grannfest och 60-årsparty (tack Ann!) har tagit sin tid. I morse fick vi en bild från dotter Sara i Dar es Salaam, som åt frukost med sin man och tvåårige Erik. Minuterna efter det att bilden togs hoppade en apa in på bordet för att stjäla melonen. Sånt händer inte i Västerås. Här är det bara talgoxar som tar sig friheter.

Apa till frukost.

 

Har ni sett stans nya cykel- och gångväg? Den tar en vid sväng från gamla ångkraftverket, över gasverkets övergivna tomt, bort till småbåtshamnen på Lillåudden. Här ska det tydligen bli parkering sen, för de badande till Kokpunkten. När, återstår att se.

Ny väg på Lillåudden. Man tackar.

 

Jag skrev om mitt föredrag på Jakobshöjden tidigare i veckan. Jag höll det i den samlingssal som tidigare var Jakobsbergsskolans gymnastiksal och där jag plågade mig igenom åttar år av jympalektioner på femtiotalet. Kerstin Wadsten, som gick i skolan några år innan mig, minns gymnastiksalen som mycket större än på min bild. För att övertyga mig skickar hon mig ännu en gång bilden på ett luciatåg på Jakobsbergsskolan 1968. Jag minns ribbstolarna som vore det igår…

Jakobsbergsskolans gymnastiksal 1948.

 

Så var det bildgåtorna från i torsdags. Den första, med Centralhotellet, var inte så svår. Det är alltså Stadsparken som syns till vänster. Hotellet låg på Slottsgatan i hörnet mot Stora gatan. Hans Wennerström har skickat ett vykort där man ser Centralhotellet och Slottsgatan ur ett annat perspektiv. Har fotografen stått på Sundinska husets tak, tro?

Vykort över Stadsparken och Slottsgatan,

 

Andra frågan var knepigare. Hans Wennerström är en av dem som svarat rätt där också, titta på kommentarerna till inlägget i torsdags. Husen i bakgrunden är elverket, som byggdes 1910. Trädgårdsgatan går i förgrunden. Den gatan finns inte längre, men den gick längs med Vasaparkens norra sida. Elverkets två hus finns dock kvar. Det nedersta, mot parken, användes till en början för ett par dieselverk som försåg stan med elektricitet. I dag är huset ombyggt, nya våningsplan har satts in och fasaden gjorts om. Där elverkets dieselverk stod är det förskola i dag. Det lilla huset, slutligen, som ser ut som en portvaktsstuga, är rivet. Det var en gång elverkets smedja. Anslagstavlan, som syns på torsdagsbilden, gör bland annat reklam för Hakonbolaget.

Elverket med smedjan från Vasaparken. Foto: Tekniska verkens arkiv, Stadsarkivet.

 

Elverket i dag.

Läs hela inlägget »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers