Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för november, 2011

Björn Åblad är den bäste basketspelare Västerås har haft. Han ledde KFUM till oanade framgångar för fyrtio år sen. Björn flyttade till USA och startade företag i Salt Lake City. Tror till och med han blivit svensk honorärkonsul. Våra föräldrar umgicks, vi bodde grannar ett tag. I går kom ett oväntat mejl från Björn. ”Jag har gått igenom gamla foton, här är några som du kanske vill ha till ditt arkiv”, skrev han. Björn vet vad jag vill ha. Gamla bilder från Västerås! Här är ett smakprov. Två bilder från Hjalmar Brantings besök i stan 1918. Han talade i Folkets park på 1 maj.

Hjalmar Branting talar i Folkets park 1918. Foto: Erik Sigroth, Björn Åblads samling.

Mot Folkets park, Pilgatan. Foto: Björn Åblads samling.

Jag har ingen bild på Björn Åblad när han spelar basket. I VLT:s gömmor finns det förstås buntar av dom. Men jag har en bild som inte många sett. Den är från 1948, på en altan på Repslagargatan 5. Björn är tre år och står till höger på bordet med sin mamma bredvid. Jag är ett år yngre, mamma bredvid och pappa bakom.

Eivor, Anders, Erik, Björn och Ingalill, 1948.

Bilden på Gröna kiosken fortsätter att väcka minnen. I bakgrunden syntes ju den där rymdraketen på Mariaberget, som vad jag förstår innehöll ett hisschakt, eller/och en ventilationsanordning. Raketen står fortfarande kvar, men radiomasten bakom är borta. Leif S efterlyste en bild på hissen i sin ”glans dagar”. Hans Wennerström har gjort vad han kunnat och skickat mig en bild från Mariaberget 1958. Hans är med på bilden som hans farfar tog.

Rymdhissen på Mariaberget 1958. Foto: Hans Wennerströms samling.

Läs hela inlägget »

Parkerade uppe på Igors tak häromdan. Ville få en känsla av Västerås från ovan. Såg isbanan nere på torget och Stadshotellet vissnande fasad men blev mest fascinerad av pilarna som så bestämt avrådde mig från att köra rakt fram och därmed hamna i knät på min tandläkare på andra sidan Smedjegatan.

Vadan och varthän?

 

I dag publicerades en Frågor om förr om Lillån i VLT. Lillån har figurerat i flera texter tidigare. Den här gången fick jag tillfälle att visa en bild på ån nedanför Stora Westmannias sydfasad. Jag hade aldrig sett bilden innan vännen Jan-Åke Alkeblad grävde fram den i Länsmuseets arkiv. Bilden, som togs runt förra sekelskiftet, var så bra att redaktören Lars Höglund på tidningen valde att dra upp den över hela spaltutrymmet. De andra bilderna fick stå åt sidan. Ett bra val, som också ger mig tillfälle att visa dom här. Först ”dragarbilden”, som vi säger på tidningsspråk, en gång till. Lillån med ett embryo till Munkgatan på sidorna. Den prydliga åmuren måste ha byggts upp när det gamla hospitalet revs för Stora Westmannia 1888.

Lillån från Fiskartorget. Foto: Länsmuseet.

 

Sen två bilder som inte fick plats. Först en bild som visar hur Lillån lagts igen med schaktmassor från bygget av Stadshotellet runt 1905-1907. Munkgatan växer fram. Fotografen står på Kopparbergsvägen. Längre bort syns Karlsgatan. Huset längst till höger är Aseas Folkets hus inne på Mimerområdet. Stora Mimerverkstaden längs Karlsgatan är ännu inte byggd.

Munkgatan. Här ligger Aseatorget i dag, med vattenspeglar och skejtare. Foto: Länsmuseet.

 

Lillån i Mimerkvarteret. Aseas Folkets hus i bakgrunden. Till vänster och höger om ån gick Södra Ågatan och Norra Ågatan. Foto: Länsmuseet.

 

 

 

Läs hela inlägget »

Åk till Eskilstuna och gå på konstmuseet i Bolinder & Munktells gamla fabrik. Så ska nedlagda fabrikslokaler behandlas. Känslan är intimare, men ändå tycks museet vara större och mer innehållsrikt än kollegan på Karlsgatan i Västerås. Skönt trägolv också, ingen betonh här inte. Nu kör Eskilstuna en av de bästa utställningar jag sett på år och dag – Lars Lerin!

Jag trodde jag hade sett mig mätt på hans expressiva och stämningsfulla akvareller efter utställningen på Waldemarsudde häromåret. Icke så. Hänförda vandrade vi runt och tittade på bild efter bild, den ena mer utrycksfull än den andra. Vad sägs om den här björken:

Björk. Lars Lerin, 2009,

 

Eller den här bokhyllan som täcker en vägg och där man kan läsa namnen på en del av bokryggarna.

Bokylla av Lars Lerin.

 

Det är förstås inte bara Lars Lerin i Eskilstuna. Där finns mycket, mycket annat innanför den trevliga restaurangen. Vi hälsades välkomna av en känguru med unge.

Kängu. Irène Nordli.

 

Kul att bilden på Gröna kiosken väcke nostalgiska känslor. Vi tar väl ett par gatubilder till, så här på söndan, när vinden tjuter utanför och skakar ekarna på ett sätt som kan få trädkramare att hämta termosarna.

Sturegatan. Okänd fotograf. Femtiotal?

 

Eller varför inte det här fina utsnittet ur ett vykort från den klassiska korsningen Stora gatan och Kopparbergsvägen.

Stora gatan - Kopparbergsvägen. Vykort (del av).

 

 

Läs hela inlägget »

Tog mig ner på stan för att se att allt var sig likt. Kom på mig själv att tänka på Peking fast jag haltade fram på Stora gatan. Minns första kvällen i Peking för drygt en vecka sen. Jetlaggad tog jag en promenad i gränderna bakom hotellet. Det var som om jag hade kommit hem. Ljuden, dofterna, människorna.

Nästan som hemma på Stora gatan.

 

När jag summerar en veckas mat i Peking, luncher och middagar på en massa olika ställen, brukar jag alltid dra samma slutsats. Bästa maten serveras hemma hos de familjer vi besöker i de gamla hutongerna. Vi får dumplings och annan husmanskost direkt från köksspisen. Utomordentligt gott. Dessutom är det spännande att se hur en kinesisk familj bor och vad de har på väggarna.

Lunch i hutongerna.

 

Var på bandy i onsdags. VSK hade stora besvär att vinna över nykomlingen Gais, som tränat i hockeylador på västkusten. Men man kan inte begära allt av ett grönvitt lag som börjat den här serien med fyra hemmasegrar men bara en pinne på bortais. Roligast var att hälsa på nummer 19, Micke Carlsson, med sonen 19B, Edvard.

Nummer 19 med arvtagaren.

 

Läser i tidningarna om nya huvudskador i hockey, sporten för riktiga män. Om inte spelare, tränare och domare kan komma tillrätta med det livsfarliga spelet händer snart någonting riktigt allvarligt. Jag förstår inte, jag har aldrig förstått sportjournalister som kan hylla våldet på en idrottsarena. Det sker numera dagligen när slagsmål i hockeyrinken skildras som ”rena” och ”ärliga”. Det ses som något gentlemannamässigt, rentav hedersamt, att kasta hanskarna och börja slåss, i akt och mening att slå motståndaren sönder och samman. ”Det är farligare att tacklas ojyst än att slåss”, heter det i naiva uttalanden. Det är samma sak som att försvara en misshandel med att det inte handlar om överlagt mord. Publiken gillar det, heter det. Ett slagsmål i rätt tid kan tända ett lag. Ett ärligt slagsmål behöver inte leda till avstängning. Så idiotiskt! Sätt stopp för eländet. Vad ska barn tro när slagsmål och regelbrott hyllas på det sättet?

Från det ena till det andra. På Slottsgatan såg jag något nytt: en märkligt blå kub modell större, uppställd som en slags futuristisk motvikt till det stilrena Sundinska huset i bakgrunden. Nja, ingen har väl tänkt i arkitektoniska banor. Här handlar det om en pissoar. Undrar hur många dar det tar innan den är nerklottrad?

Modernism och klassicism.

 

Nu ska den griniga gamla gubben övergå till det han kan: visa gamla bilder från Västerås. Här är en bild på Gröna kiosken ovanför Oxbacken som den oförtröttlige Jan-Åke Alkeblad grävt fram i Länsmuseets innersta gömslen. Jag skrev en artikel om Gröna kiosken för ett par år sedan, på begäran. Då hade jag ingen bra bild på den, utan fick nöja mig med en målning. Här kommer nu äntligen den efterlängtade bilden på Gröna kiosken.

Gröna kiosken. Foto: Länsmuseet.

 

Ett annat fynd i Länsmuseet är den här bilden på Elbafärjan innan den kapades mitt itu och förlängdes 1926. Här har Elba lagt till vid Elba, stilenligt. Bilden är alltså tagen mellan 1917, när färjan kom hit, och 1926.

Elbafärjan lägger till vid Elba. Foto: Länsmuseet.

Läs hela inlägget »

Hemma igen. Novembergrått. Men gröna gräsmattor och milt i luften. Jag lyckades aldrig koppla upp mig på bloggen från Peking. Den kinesiska huvudstaden var sig dock lik, kan jag berätta. Eller rättare sagt: den är sig aldrig lik, det händer saker hela tiden. 17 miljoner människor och fem miljoner bilar i en av världens mest expansiva städer.

Innan jag återgår till det normala bloggandet, med gamla Västeråsbilder och annat kul, måste jag visa några knäpp från Peking. Först en bild från Himmelska fridens torg, en regnig morgon. Vi hade regn en förmiddag, sedan var det sol och klart hela veckan.

Himmelska fridens torg med Nationalmuseum i bakgrunden.

 

Ett besök i Peking innebär alltid ett besök i den Förbjudna staden där kejsarna i de två sista dynastierna styrde Mittens rike från 1400-talet fram till kejsardömets fall 1911. Här håller Pekings bästa svensktalande lokalguide låda inför gruppen.

När Leo talar tystnar kejsarnas andar.

 

Gruppens yngste, elvaårige Jonathan, poserar medan mamma fotograferar.

 

Kinesiska murens drakrygg ringlade som vanligt norr om Peking, lika fascinerande som alltid. Världens största byggnadsverk, en gång 600 mil långt, nu ”bara” 300 mil.

The Great Wall.

 

Muren i Badaling.

 

Och i de gamla hutongerna, som snart inte finns kvar längre, levde livet som det brukade.

Hutong i närheten av Trumtornet.

 

Nu ska jag ta mer ner på stan och se vad som hänt här. Har hålet på Kungsängsgatan äntligen lagats? Har dom börjat bygga Kokpunkten? Och i kväll hoppas jag orka med bandyn mellan VSK och Gais. Undrar om de grönvita bryr sig om att punkta Murren?

Läs hela inlägget »

Vi var på teater i lördags. Mycket folk, fullt nere i salongen, roligt, vi hamnade på balkongen – eller heter det ”raden” på teaterspråk? Föreställningen är sista uppsättningen för den ensemble som snart ska splittras och spridas ut över den svenska teatervärlden. Politikerna tror ju att en nystart mår bra av inhyrda skådespelare för varje uppsättning. Jag tror det inte. I och för sig kanske publiken mår bra av rotation, nya ansikten som talangen Jens Lindvall skulle inte dyka upp annars. Men jag är övertygad om att en stomme behövs. Fasta anställningar, men med fria möjligheter att spela på andra scener. Det som saknas är pengar, pengar och åter pengar. Liksom en stabil ledning. Och pengar finns, titta bara på den framtida mångmiljonrullningen till Kokpunkten (förlåt kopplingen).

I väntan på att pjäsen skulle börja beundrade jag än en gång Filip Månssons dekorationer i taket, som Helmer Barklund målade efter mästarens anvisningar 1915.

Om man siktar mot stjärnorna träffar man taket på teatern.

 

Nå, Föreställningen då? Metateater i dubbla lager. Publiken är medagerande, vi får uppleva prat och arbete på scenen, följt av en generalrepetition. Kulturens villkor, teaterns vara eller inte vara diskuteras med inte alltför subtila grepp, det är roligt, intelligent, ironiskt (till och med självironiskt) till en början, men när pjäsen går över till pjäsen i pjäsen blir det svårare att hänga med i Molière-turerna, där olika pjäser bakats samman av Tomas Tjerneld och där referenser finns till Alice i Underlandet, Strindberg (tror jag) och Brecht (tror jag också). Blinkningar är många åt de teaterkunniga. Men jag undrar hur många sådana som fanns i den publik som anses så viktig. Jag fattade långt ifrån allt. Nu finns det förstås dom som replikerar att skulle jag fatta allt så vore det en tämligen platt pjäs. Må så vara, men jag blir ändå småsur när jag inte begriper vitsen och när jag till exempel inte skrattar åt den våldsamt uppskruvade läkarbuskisen. Är det mig det är fel på? På slutet tar bitterheten över, när slemma politiker och byråkrater stänger teatern och låter ridån gå ner. Bitterhet är aldrig en bra krydda i en anrättning, även om jag kan förstå hur de tänker, medlemmarna i detta teatersällskap som snart är historia.

Jag kan också förstå hur Tjernelds metaregissör känner sig när han får en uppmuntrande klapp på axeln av Secretaire Sanitaire, det skulle inte förvåna mig om han fått en liknande klapp av en ansvarig politiker ute i det så kallade verkliga livet.

Trist att man överhuvud ska behöva göra en sån här pjäs. Teatern vore värd ett bättre öde, vi i publiken likaså.

Det var en gång ett teatersällskap. Föreställningen slutar.

Så är det dags att säga hej.

På tisdag åker jag till Peking och jag tror inte jag hinner blogga innan dess. Kanske hittar jag något nätverk därborta, men det vet man aldrig. Jag har krattat inför avresan, trots ryggens protester, ätit farsdagsmiddag med två underhållande barnbarn som snart är så stora att dom fattar hur jag gör när jag ”trollar”.

Låt mig avsluta som jag brukar, med några gamla bilder och ett par frågor. Först en bild på en kaffeburk från Sunes samling på frisersalongen Figaro. Är det nån som vet nåt om Kaffeimporten Kronan i Västerås?

 

Var, när, hur?

 

Så en annan bildfråga. Den här bilden finns i den Sjöbergska bokhandelns samling. En gata i Västerås på trettiotalet. Jag tror mig veta vilken, men är inte säker. Är det nån som tror samma sak?

Två filosoferande västeråsare, en anslagstavla, en väg med allé. Foto: Den Sjöbergska samlingen, stadsarkivet.

 

Jag nämnde Sune på Figaro. Här är ett vykort som jag fick låna av honom en gång. Ni känner igen det som i dag är moské, på Köpingsvägen ovan Oxbacken. När bilden togs var det Elimkapellet som höll till där, pingströrelsen alltså. Jag gick förbi där var och varannan dag på femtiotalet eftersom jag bodde på Repslagargatan.

Elimkapellet, Köpingsvägen. Vykort.

Läs hela inlägget »

Visade bilder på stor filmduk i en salong i Filmhuset i onsdags, inbjuden av Arosbröderna, gamla elever på läroverket/Rudbeckianska som minns sin skoltid och sitt Västerås. Vi var över 100 personer, de flesta utflyttade till Stockholm eller till andra exotiska platser. Sorl, mingel, så mina gamla nostalgiska bilder från hemstaden.

Hade du också Kasper i svenska? Arosbröderna minglar i Filmhuset.

 

Borde kanske ha varit på Zinken i kväll. Om VSK vinner mot Hammarby blir det en riktig STORMATCH här i stan nästa lördag. VSK mot Sandviken med diverse jippon i hallen. Givet med storpublik. Och jag som är i Peking då…

Klippte mig hos Sune på Figaro i går. Alltid lika trevligt. Den här gången plockade han fram ett album med några mycket gamla foton från stan, bland annat en bild av den medeltida hospitalskyrkan som revs för att ge plats åt Stora Westmannia i slutet av 1880-talet. Det finns ytterst få bilder av den omtalade kyrkan, som många undrar hur den kunde rivas. Det var stans sista större medeltida byggnad, med undantag av Domkyrkan. Huset ligger till vänster på bilden, nedanför syns det timrade hospitalet och inloppet till Lillån. På andra sidan Svartån skymtar Wickholms kvarn, också det en viktig byggnad i lokalhistorien.

Hospitalskyrkan till vänster. 1870- eller tidigt 1880-tal. Foto: OIof Wiklund.

Jag har också fått två bilder från Stora gatan från trettiotalet. Först en bild på en buss på linjen ”Flygfältet – Johannisberg” utanför biografen Skandia vid Källgatan, så en bild på stans första Epa-varuhuset som låg ungefär där Ampère ligger i dag. Enhetsprisvaruhuset, där alla varor till en början kostade lika mycket, eller lika litet. I konfektaffären till vänster köpte jag bröstsocker på snöre på väg hem från matinéerna på femtiotalet.

Buss från Johannisberg på Stora gatan vid Skandia. Okänd fotograf.

 

Epa på Stora gatan. Okänd fotograf.

Läs hela inlägget »

Lagt sista handen vid ett bildföredrag för Arosbrödernas höstfest i Filmhuset i Stockholm i kväll. Läroverkselever i exil gillar säkert nostalgiska bilder från gamla Aros. Inser att även bilder från sextiotal och sjuttiotal är historia numera.

Gunnar Eriksson, han på radion ni vet, åker till södra Afrika om ett par dar. Innan dess har han hunnit hjälpa mig med några av fåglarna jag la ut i förra inlägget. Fågeln på tråden i Dar es Salaam är en Dark Capped Bulbul och den stornäbbiga saken i skogen vid Lake Manyara är en Silvery Cheeked Hornbill. Så nu vet ni det. Hornbillen hör till den familj fåglar som murar in honan i ett hål i ett träd när hon ruvar. Nu vet ni det också. Här får Gunnar några fler östafrikanska fåglar att fundera på innan han reser.

Vanlig svensk häger... eller?

 

Ser nästan ut som en skärfläcka men är något helt annat.

 

Gillar picnic-mat, Måste var släkt med lavskrikan.

 

Tror nån sa att det var en kungstrana.

 

Ingen blåmes.

Hoppsan, kom visst fel.

 

Grekland och Italien byter coacher, börserna går ned och ibland upp, men ett består: intresset för gamla bilder i Västerås. Här kommer att par stycken.

Köpmangatan och Stora gatan, kallades en gång för Politiska hörnet eftersom det pratades så mycket strunt där. Foto: Stadsarkivet.

 

 

Engelbrektsgatan 1930-tal. Allt är väl sig likt i dag? Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Läs hela inlägget »

Jag pratade och visade bilder på Gideonsbergs servicehus i dag. Beggas var där. Han bor inte där, men kom för att lyssna. Beggas växte upp i Gula villorna på Utanbygatan på trettiotalet. Dom var nio syskon. Beggas var en av mina idoler för femtio år sen. Alla kallade honom Beggas, fast han hette Bengt Berglind och var högerhalv i VSK:s bandylag. Beggas var slitstark, han gav alltid allt. Ingen finlirare, men just den typ av hårdjobbande spelare som alla lag behöver. Han spelade två finaler, 1959 och 1960, på Stadion. Först knapp förlust mot Skutskär inför över 27 000 åskådare, sedan vinst mot Sirius året därpå. ”Vi samlade laget till femtioårsjubileum förra året”, berättade Beggas. Bara sju av tretton kom. De andra var döda. Min barndoms hjältar.

Bandy på Repslagargatan för mer än 50 år sedan.

 

Jag ska fortsätta att plåga er med bilder från Tanzania. Här är en favorit, flodhästarna som geggat ihop sig i en trött hög i en liten sjö i Ngorongoro-kratern. Några fåglar vegeterar på de vilande flodhästarna. I skymningen vandrar de sedan upp i skogen för att sova,

The Hippo pool.

 

Jag är dålig på fåglar som inte finns här hemma. Kan det vara ägretthägrar som sitter på flodhästarna? Det satt en jeppe utanför vårt fönster i Dar es Salaam och sjöng högljutt. Den kommer på bild här, följd av en stornäbbad sak som jag hittade i skogen ovanför Lake Manyara. Har ingen aning om vad det är för fåglar.

Pippi i Dar es Salaam.

 

Pippi vid Lake Manyara.

 

Så bildfrågan från förra gången. De två cyklande kvinnorna står på Allégatan med Norra Ringvägen korsande i bakgrunden. De tittar mot söder. Både Ivar Nyström på stadsarkivet och Jan-Åke Alkeblad kom fram till svaret på var sitt håll.

Jag har fått en ny fråga. Nu från Stig Fransson i Kungsör, som äger en Cadillac som köptes till Västerås 1907 av Aron Johansson, ägare till ett hyrkuskverk och en skjutsstation på Västgötegatan 4B. Bilen fick nummer U2 och var en av de första droskorna i stan. Aron Johansson ägde bara bilen ett par år. Den åkte sen runt på olika västmanländska vägar innan den hamnade i ett dödsbo i Hallstahammar , där Stig Fransson hittade den 1993. Stig Fransson vill veta om någon vet något om Aron Johanssons åkeri. Stig har letat och letat utan att hitta vare sig text eller bild.

Aron Johanssons Cadillac med Stadsparken i bakgrunden.

 

Jag har hittat en bild i Ernst Bloms samling från gården Västgötegatan 4A, som alltså var granne med Aron Johansson. Här låg Källans mineralvattensfabrik. Kanske bytte de tjänster? Brandväggen i bakgrunden tillhör Länssparbankens hus längst ner på Västgötegatan, mot Stadsparken.

Källan. Västgötegatan. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

 

Som avrundning, en futuristisk bensinstation från femtio- eller sextiotalet. Visst är det väl Malmabergsgatan? Strax innan Sandgärdet.

Bensin med schvung. Foto: SBK, stadsarkivet.

 

Läs hela inlägget »

Adrien skickade en bild från vårt besök i Dar es Salaam. Två sovande. Jag minns det som i går. Efter förmiddagarna med Erik, efter promenader, lek i poolen, körande med små bilar och lunch var det dags för middagsslummern. Öppna fönster bakom gardiner och myggnät, konstiga fåglar ropande i träden utanför, fläkten snurrande i taket. Jag somnade som regel först.

Lunchpaus i 30-gradig värme.

Bilderna från ön Pemba, norr om Zanzibar, är värda att titta på. Först en flygbild, med koraller och salta stränder, så några muslimska flickor efter vägen upp mot Manta och till slut minnet av hettan på den vita stranden. Kommer vi nånsin tillbaka?

In mot Pemba.

Flickor i skoluniform.

Minnet av Manta Resort.

I dag har vi hälsat på tidigare släktled på Hovdestalund, där ljusen lyste stilla, som hälsningar från dom därnere. Nu väntar vi gäster. Det luktar sött av porterstek.

I förra inlägget fanns en Alkebladsk bildgåta. Den delförstorade bilen stod på det som i dag kallas Erik Hahrs gata, mellan Stora gatan och Munkgatan. Rätta svaret finns i kommentarerna. Men fanns det verkligen ett kondis mellan de två bankhusen? Hursomhelst. Här kommer bilden i sin helhet. Vännen Jan-Åke vet också att berätta att platsen eller gatan tidigare hette Johan Wilhelms torg. Det visste jag, men däremot visste jag inte var namnet kom i från. Det vet Jan-Åke: Namnet kommer antagligen efter förre landshövdingen Johan Wilhelm Liljencrantz, 1811 – 1816.

Stora Westmannia och Erik Hahrs gata. Foto: Ernst Blom, Länsmuseet.

Kanske kan någon placera de här två cyklande damerna på Västeråskartan? Det råder oklarhet på stadsarkivet om var bilden är tagen. Den ingår i den Wijgårdska samlingen.

Två cyklande damer på okänd gata. Foto: Stadsarkivet.

Vi kör väl en tidig sextiotalare, när vi ändå håller på. Håll till godo och trevlig helg!

Innan Sigmatorget blev Sigmatorget. Foto: SBK, stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers