Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för mars, 2011

Från mitt fönster

Från mitt fönster i Peking kunde jag titta ner på ett soprum. Där slängde personalen ut svarta sopsäckar, och där satt en man på huk och sorterade. Han letade plastflaskor och han lade undan annan användbar plast. Han satt där timme efter timme. En fattig mans sopsortering.

20110331-192838.jpg

Ett par kilometer bort låg Pekings enorma stadsmuseum med en arkitektur som inte är av denna världen.

20110331-192958.jpg

Jag är på hemväg, till mina gamla bilder. Här är en, uppladdad från en mellanlandning i Paris. Ett beskuret foto från SBKs samling i Stadsarkivet.

20110331-193235.jpg

Läs hela inlägget »

Sol och snö

Hör att det snöat hemma. Här i Peking är det högsommarvärme. Pensionärerna spelar domino i parkerna. Miljoner bilar åker mot solnedgången. Om det dyker upp en bild från Västerås är den från SBKs samling i Stadsarkivet.

20110329-222634.jpg

20110329-222659.jpg

20110329-222731.jpg

Läs hela inlägget »

Två städer

Peking har sin gamla kejsarstad, Den förbjudna staden, med minnen av 600 år med solens söner. Västerås har sitt citykvarter med minnen av bakgårdar som inte längre finns. Bilden från Västerås visar en bakgård där Torggatan går in mot Sigmatorget i dag, med Stora torget i förgrunden (foto: SBKs rivningsbilder i Stadsarkivet).

20110328-215530.jpg

20110328-215747.jpg

Läs hela inlägget »

Hälsning från muren

Hotellrummet är kallt som ett fryshus. Men på dagen värmer vårsolen och jag poserar stolt på Kinesiska muren. Därefter följer ännu en bild från den tid när framtiden ännu var en öppen bok.

20110327-235430.jpg

20110327-235803.jpg

Läs hela inlägget »

Smedjegatan i Peking del2

Jag tänkte lägga ut en bild förra gången, men den måste ha fastnat i Kinesiska muren. Här ett nytt försök.

20110326-210530.jpg

20110326-210734.jpg

Läs hela inlägget »

Smedjegatan i Peking

Sitter i Peking och förundras över diskussionerna om kiosker på bloggen. Har svårt att delta härbortifrån där magnolian håller på att slå ut bland miljoner bilar. Smedjegatan känns långt borta.

Läs hela inlägget »

Ännu en kiosk

Hej alla, nu reser jag till Peking, flygbussen väntar. Tillbaka om en vecka. Hoppas som vanligt kunna få iväg nån blogg därbortifrån, men man kan aldrig vara säker. Hoppas våren fortsätter. Avslutar med ännu en bild på en kiosk, för kioskdiggarna att fundera över. Bye, bye.

En kiosk i Aros. Foto: SBKs rivningsbilder, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Talgoxen filar i takt med solens sång. Snön drar sig tillbaka som bleknande minnen. Gröna groddar sparkar otåligt i jorden. Jag flyger till Peking i morgon, där blommar nog den vita magnolian i Sommarpalatset.

Vass vid Östra holmen.

 

Det diskuteras kiosker i kommentarerna till bloggen, som ni kanske märkt. Fler kiosker lär dyka upp. Claes Björkstedt har skickat mig en bild från sextiotalet på en butik som sålde frukt och sötsaker, inte en kiosk, men snudd på. Claes skriver: ”Berthas Frukt och Konfektyrer hade nästan samma sortiment som en kiosk bortsett från kolorerade och obskyra tidningar (kanske därför vi så ivrigt påminner oss om stadens kiosker). Berthas låg längs Kopparbergsvägens vänstra sida som butik nummer två räknat från Stora gatan mot Folkets hus. Syntemmannen på fotot gör sannolikt reklam åt fars färghandel som var butik nummer ett. Sannolikt gav Berthas godis omfattande arbete åt staden barntandläkare (den ene hette Skomba och den andre blev med tiden min svärmor). Kan någon ordna ett foto på Skombas remborr – en utmaning!”

Berthas Frukt & Konfektyrer. Foto: Claes Björkstedts samling.

Jag kan glädja Claes med att jag har en annan bild på Berthas butik. Jag hittade den hemma i ett album hemma hos Ragnhild Agland för ett par år sedan. Ragnhild jobbade i butiken på Kopparbergsvägen på femtiotalet.

Berthas butik på femtiotalet. Foto: Ragnhild Aglands samling.

 

Jag skrev om varmbadhusen i Frågor om förr i måndags. Bilden på simskoleeleverna med lärarna i gamla varmbadhuset blev liten på sidan. Här kommer en större variant, och en bild till från sextonmetersbassängen på trettiotalet.

Varmbadhuset 1932. Foto: Todde Söderquists samling.

 

Simelever i varmbadhuset 1935. Foto: Todde Söderquists samling.

Läs hela inlägget »

Puh. Jag orkar inte gå ut för att se om man kan få syn på superfullmånen. Utgår från att det är moln. Orkar inte ens kolla Sportnytt på teve, än mindre engagera mig den ständiga strömmen av utrikes nyheter. Jag är trött efter två föredrag med koncentration. Först på Vallonens mötesplats i Skultuna, sen på Västerås teater i kväll. Fullsatt i teaterns kafé, fler än 60 personer. Jag pratade halvannan timme och visade bilder, litet annorlunda bilder eftersom jag var på teatern.

Fullsatt i teaterns kafé. Minnen av en stad på duken.

 

Hörnet Slottsgatan - Västgötegatan innan teatern byggdes 1914-1915. Foto: Ernst Blom.

 

Jag är fascinerad av gatulivet förr i tiden. Här är en gatubild fråm Smedjegatan på tjugotalet. Kolla bilen.

Smedjegatan, mellan torget och Vasagatan. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

Hittade en pärla i dag. Två barn utanför Officershuset med Karlsgatan i bakgrunden. Aseatornet i motljus. Tjugotal.

Karlsgatan 1912. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Värd en medalj

Bollnäs borde ha vunnit SM-finalen. Målet i slutminuterna var inte offside. Lätt för oss av avgöra med hjälp av teve-bilderna. Svårt för den stackars linjedomaren Tobias Lindberg från Ransta som blåste. Jag tror han grämer sig länge över missen. Å andra sidan kunde ju Saik ha satt en straff strax innan. En bra final var det, hursomhelst. En av de bättre bandymatcher jag sett.

Vi promenerade halvannan timme i solen på Mälarens is. Gick runt Östra Holmen på Plogar-Nisses fina banor. Han borde bli Årets västeråsare. Utan konkurrens. Hela vintern har Nils-Erik Hjelmer plogat banor från Lillåudden och Öster Mälarstrand, ut mot Östra och Björnön. På eget initiativ, helt ideellt. Nu vandrar västeråsarna där, eller åker skridskor eller till och med cyklar. I tusental. Jag har snart levt ett helt liv i den här staden, utan att någon kommunal beslutsfattare kommit på idén att ploga banor åt oss, med undantag för slingan i Hässlösundet. Varför? Plogar-Nissens banor är mer värda än tusen kommunala friskvårdsprogram.

Med Plogar-Nisses hjälp rundade vi Östra.

 

Banan utanför Östra Holmens sydstrand.

 

Aron Olnafors med flera tvivlar på att min barndoms kiosk verkligen låg där den låg, på Köpingsvägen mitt emot Vegagrillen. Här är en bild till, om det kan övertyga någon. Fast Vegagrillen var förstås Essomack på den tiden.

Kiosen före rivningen. Bilden är från sent sextiotal. Foto: SBKs bilder, Stadsarkivet.

 

Inne på gården snett bakom kiosken låg en mangelbod, dit jag följde med mamma och mormor i tidgt femtiotal Det var en mullrande och farlig stenmangel. Lakanen luktade alltid så gott efteråt. Jag tror att det här är mangelboden.

Mangelbod mellan Köpingsvägen och Repslagargatan. Foto: SBKs bilder, Stadsarkivet.

 

Till slut, en vy mot väster med Köpingsvägen till vänster och Repslagargatan till höger.

Före Oxbackens centrum. Foto: SBKs bilder, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Äldre inlägg »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers