Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Arkiv för juni, 2011

I dag skriver Svenska Dagbladet om Peabs affärer med Kokpunkten. Och med skattebetalarna i Västerås. Läs och begrunda. Jag debatterade med Anders Teljebäck i Radio Västmanland förra veckan. Stod i ett fönster för att få mobiltäckning. Blev litet arg och kanske för irriterad på rösten när Teljebäck körde patenterade politiska debattknep som att han ”inte kunde förstå att Anders Lif och andra” inte ville att västeråsarna skulle få njuta av ett spännande äventyrsbad. När det handlar om demokrati och insyn i en dyrbar process med ett företag som, jag garanterar, är ute efter att tjäna pengar och inte i onödan verka i det allmännas intresse (vilket i och för sig är legitimt, men som politikerna tycks förtränga).

Nog om detta. Nu sitter jag här på heden vid Hau igen. Ängshöken svepte just förbi. Lärkan drillar fortfarande. Värmen dallrar och himlen är hög och blå. Jag kan förstås inte låta bli att visa några nytagna bilder från denna märkligt vackra ö som länge tillhörde Danmark.

Dämba ängar.

 

Falholmen vid Ahr.

 

Duvor i solnedgång.

 

Och för er som gillar bilder från gamla Västerås, och som fortfarande hittar till den här sommarsporadiska bloggen, så kommer ett par bilder från den Sjöbergska samlingen i Västerås stadsarkiv. Studentexamen i skiftet tjugotal och trettiotal. Oxbacken känner jag igen, men den andra gatan är mer svårplacerad.

Student bärs på Stora gatan (?). Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

Student i Oxbacken. Foto: Sjöbergska samlingen, Stadsarkivet.

 

 

Läs hela inlägget »

Över havet igen

Solen sjunker bakom Landsort. Gotlandsfärjans nya uppkoppling för 70 kr fungerar, men batteriet i min dator tar snabbt slut. Vad ska jag berätta? Om känslan av att komma hem och vända. Västerås var en storstad. Jag längtade tillbaka direkt. Till stillheten. Men jag hann besöka frisören Sune på Figaro för en snabbklippning. Har du sett den här, frågade han och tog fram ett vykort. Nej, det hade jag inte sett. Västerås Pant AB och Emmys konditori. Var låg det? Stora gatan?

Gatubild från Västerås. Foto: Sune Anderssons samling.

 

Kommer fram till Gotland i natt. I morgon väntar promenader, kanske en cykeltur. Litet jobb också, på en artikel som måste skrivas om Gustaf Olsson och John Sintorn. Här är några bilder från ön förra veckan.

Blåeldens väg mellan Bläse och Ahr.

 

Stora lugnet. Hommage à Eva.

 

Junikväll vid Blå Lagunen innan turisterna kommit.

 

Femåringen återbördad till föräldrarna. Litet tomt blir det i huset.

 

Det var ingen nattviol jag visade för ett par dar sen. Snarare en vit skogslilja. Flera har påpekat det, bland andra Bengt Lövén och Margareta Scherlund. Tack för det. Jag ska försöka lära mig mer om orkidéer.

Till slut en gammal Västeråsbild till.

En försvunnen fasad. Foto: SBKs bilder, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Promenader, cykelturer, läsning, Haydns stråkkvartetter, rosévin i solnedgången. För ett par dagar sedan blev stämningen annorlunda. Femåringen anlände, med outsinlig energi, med fantasi, obegripliga berättelser som Star Wars och med ett nyfiket intresse som får varje fossil på stranden att verka mystisk. Vi har tittat på fjärilar, sett en örn jagas av två ilskna måsar och utforskat kvarvarande militära anläggningar från årtioendena efter Krimkriget.

 I går drog ett tyskt filmteam hit och ställde upp sjutton bussar vid ett hus ovanför det lilla och annars så stillsamma fiskeläget. Dom la ut räls för kameror, drog sladdar och bjöd alla tekniker på mat från en rullande servering. Han som spelade poliskommissarie sprang ur en bil och en inhyrd ambulans kom från Fårösund. Undrar vem som spelade liket? I dag har teamet dragit vidare och lugnet återvänt.

 Det är bara femåringen som skjuter med sin grönvita vattenpistol.

I hängmattan.

 

Rödbena med knölsvan.

 

Nattviol... tror jag.

 

Mina lokalhistoriskt intresserade vänner på hemmaplan förser mig en och annan spännande bild. Här är en bild från Länsmuseets ännu outforskade arkiv. Några grönvita VSK-are poserar för kameran, det ser ut att vara på Stadion och då måste det vara före en final nån gång. Men när? Fyrtiotalet? Kolla byxorna, bältena, är det inte en som rentav har en liten blixtlåsficka. Vilka är spelarna? Jag måste erkänna att jag inte känner igen en enda av dem.

Fem potentiella hjältar. Foto: Länsmuseet.

 

Och kolla in den här bilden, tagen av okänd fotograf från Domkyrkan på 1870-eller 1880-talet. Mot öster. Enstaka hus. Komministergården närmast, sedan krävs kartografisk utredning för att bestämma var de andra husen låg.

Från Domkyrkan. Foto: Stadsarkivet.

 

Fortsatt trevlig sommar. Nu åskar det på heden, tofsviporna hukar vid stenröset-

Läs hela inlägget »

 

Hallå där. Efter en vecka kan jag inte hålla mig längre. Jag sitter på heden vid Hau, där nätet fungerar hyggligt och tänker på veckan som varit. Västerås är långt borta. Här möter himmel hav, här lyssnar vi till nattskärran och följer ejderungarnas simövningar, här äter vi sparris och jordgubbar och försöker glömma vardagens stress. Här kommer några bilder från de senaste dagarna på norra Gotland.

Ängarna vid Stora Gåsemora, Fårö.

Trana över Bästeträsk.

Tänk om man kunde namnen på alla orkidèer. Vad är det här?

Junikväll vid fiskeläget i Ahr.

Jag inser att det lätt kan bli pekoral, men vad gör man när världen är vacker? Västerås är vackert på sitt sätt. Ta Stadsbiblioteket, till exempel. Sven Ahlboms arkitektoniska juvel från 1956. Under hösten skulle en arbetsgrupp lägga fram ett förslag om hur biblioteket skulle klara sina behov nu när hyreskontraktet md fackbiblioteket sagts upp. Ett alternativ var en utbyggnad i Botaniska trädgården. Vad hände? Varför blev det tyst? Som jag förstår är utredandet tillbaka på ruta ett. Det finns starka krafter i Stadshuset som, med rätta, ifrågasätter om det verkligen vore så klokt att flytta bort från fackbiblioteket. Nya förhandlingar om hyran har förts med den privata fastighetsägaren och tipset för dagen är att ett nytt, tillfälligt hyresavtal, skrivs med inbyggd rabatt. Då slipper kommunledningen ett befarat bråk om utbyggnaden av den Ahlbomska skapelsen. Dessutom, kan väl jag tillägga, får alla hyror i fortsättningen ställas i relation till de frikostiga miljonerna till badet i Ångkraftverket…

Tidningsläsare i Stadsbiblioteket. Foto: Stadsarkivet.

Det har varit ett stort nöje att läsa alla sakkunniga kommentarer om de gamla bilder från Västerås som jag lagt ut här på bloggen. Kommentarerna bidrar till lokalhistorien. Här kommer ett par bilder till, medan solen bränner det bruna gräset på heden och Fårö skymtar i diset bortom sundet.

Troligen någonstans på Ängsgärdet. Foto: SBK, Stadsarkivet.

Ännu en av dessa bakgårdar. Fotot: SBK, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

En underbar morgon, en fantastisk dag och en vidunderlig kväll. Kan det bli vackrare, ljusare och vänligare än så här? Och dessutom fin fotbollsunderhållning som avslutning. Moldavien, gamla Bessarabien, är ingen höjdarnation, det ska man hålla i minnet när superlativerna staplas på hög efter Sveriges 4-1 på den gamla Sovjetrepubliken.  Men det går inte att komma ifrån att blågult spelade riktigt bra anfallsfotboll emellanåt. Roligt för Elmander att få göra två mål.

Elmander gör 2-0 på teve.

 

Innan jag skulle slå av datorn för gott inför resan till Gotland damp det ner ett mejl från Hans G Silfverberg som undrar över en gulfärgad tavla han hittat på jobbet. Huset ser ut som en herrgård, men inte kan det väl vara i Västerås, frågar han.

Silfverbergs tavla.

 

Svaret är: tavlan föreställer huvudbyggnaden på Tärna folkhögskola utanför Sala. Kolla här:

Tärna folkhögskola.

 

Innan jag slutar, och innan juninatten blir så mörk den kan bli, lägger jag ut ett par av de fina bilderna från SBK-arkivet i Stadshuset. Titta och minns. Efter detta tar jag en paus, kanske blir det ett och annat blogginlägg från Gotland, men säkert är det inte. Tack för i vår.

Hamngatan. Huset till höger står väl ännu kvar? Foto: SBK, Stadsarkivet.

 

Var? Foto: SBK, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Ellen i hatten

Janne Hallgren ringde i morse: ”Hej, det är min mamma som är modellen med florhatten i måndagens tidning”. Jag hade efterlyst namnet på den unga kvinna som poserade med hattar från Västerås hattfabrik någon gång på femtiotalet i serien Frågor om förr i VLT. Jannes mamma heter Ellen Hallgren och bor i Tillberga, utom på sommaren då hon håller till i Ugglarp mellan Halmstad och Falkenberg. Jag ringde Ellen. ”Jag har hört att jag varit med i tidningen”, sa hon. ”Men det där var en engångsgrej, jag var egentligen växeltelefonist på Hattfabriken på Slottsgatan. Bilderna togs för en branschtidning något år mellan 1950 och 1954.” Ellen hette Herbe på den tiden och var några och tjugo år. ”Jag var i några hattparader också”, berättar hon. Hattparaderna var populära återkommande evenemang på femtiotalet. Så här såg bilden ut som vi publicerade i måndags.

Ellen Herbe var växeltelefonist på Hattfabriken. Foto: Länsmuseet.

 

När jag letade bilder från Hattfabriken hittade jag den här. ”Nya hattfabriken”. Var låg den? För inte var det väl Västerås hatt- och mössfabrik som hade det namnet vid något tillfälle. Det tror jag inte.

Var? Foto: Länsmuseet.

 

En gammal bild till, som avrundning. Korvkiosen i närheten av Mimerporten syns till vänster.

Femtiotal, eller möjligen sextiotal. Foto: SBK, Stadsarkivet.

Läs hela inlägget »

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Join 63 other followers