Skrev om Fiskartorget i VLT:s Frågor om förr, om hur det såg ut i kvarteret innan Stadshuset byggdes för 50 år sedan. Här kommer några bilder som inte fick plats i artikeln. Vi börjar med ett vykort som togs efter 1910 när varmbadhuset (huset med skorstenen) stod klart.
I hörnet mot Munkgatan låg en kappaffär, som man ser på akvarellen ovan. Men hur såg det ut längs Munkgatan ner mot Vasagatan på ”stadshussidan”. Där finns det inte så många bilder, eftersom fasaderna var oansenliga. Mest magasin och dörrar mot innegårdar. Här är i alla fall en bild från trettiotalet.
Tack för bilderna från Fiskartorget. Det passerade jag på min väg till läroverket 1936-1945. I det gula hörnhuset på David Söderholms bild var det på min tid en radioaffär, där en kamrat till min äldre bröder arbetade. Där köpte vi vår första radio 1936. Vi pojkar vill nämligen han en radio för att kunna följa vinterolympiaden i Garmisch-Partenkirchen. En olympiad med många svenska framgångar. Erik Larsson, Kiruna-Lasse, guld 18 km och på 5-milen blev det 4-dubbelt svenskt i täten. Och Sven Eriksson Slånger blev tvåa efter Birger Ruud i backhoppning. Härliga minnen! Vi följde naturligtvis också sommarspelen i Berlin, som dock fick en dålig eftersmak av nazipropaganda.
Mitt första arbete var som vaktmästarbiträde i det nybyggda stadshuser och nyfiken som jag var så var jag upp i tornet många gånger för att se mantaget av klockspelet samt orgeln. När jag tittade ner på torget så kunde jag se ett jättestort hakkors i kullerstenarna mitt på torget, det var så stort så när jag stod därnere så kunde man inte uppfatta det, förstod senare att det var ASEAs logo.
Förlåt alla skrivfelen! Börjar bli gammal och gaggig. Naturligtvis bör man se efter före! Som fd. lärare borde man veta bättre!
Rättelser: Mina äldre bröder.Vi pojkar ville nämligen ha. Selånger.
Apropå Sommarolympiaden. Det var då Sven Jerring ondgjorde sig över japaner,japaner japaner, som var överallt på plan!
GOD JUL själv Anders. hoppas du vill fortsätta med din blogg under kommande år. Kanske då även några fler bilder av ett i mitt tycke bortglömt hus, det sk Kaedingska huset i hörnan Kopparbergsvägen-St Gatan.
Gunnar Iwarsson
Om jag inte har helt fel så kallades hörnhuset Munkgatan/Fiskartorget, som Söderholm så vackert målat, för ”Clëophas gård ” efter ägaren Erik Clëophas. Denne var kassör vid Västerås Mekaniska Fabrik AB vid sekelskiftet 1900 och är känd bl.a. som donator till fönster i domkyrkan.
Tyvärr gick det inte så bra för nämnde C., han gick i konkurs, blev alltmer isolerad och besöktes på sin dödsbädd av få vänner. Dock av den godhjärtade Rudolf Gagge, som trots egen svår sjukdom tog sig dit. Nåväl, han hade ju blott ett knappt hundratal meter från Gaggeska gården. Men ändå… De dog samma år, 1912.
Clëophas är ju ett märkligt namn. Det kommer av Cleopas, en av de senare lärjungarna, som enligt Bibeln mötte den nyligen korsfäste Jesus på vägen mellan Jerusalem och Emmaus.
(Ja, vad kan man inte lära sig med hjälp av Wikipedia!)