Promenerade i vårsolen vid Öster Mälarstrand. Tittade på alla som halkade runt på den blanka isen. Grillade korv på restaurangens uteplats. Väntade på att klockan skulle bli kvart över ett.
Kvart över ett började det. Första kvartsfinalen mellan Hammarby och VSK på Zinken. Klassisk bandytid. Jag stannade hemma och såg matchen på teve. Stor underhållning, även om domaren kom att spela en för stor roll. Först fick Patrik Nilsson rött kort för en struntsak, sen visade domare Fager ut till höger och vänster, kompenserade och bedömde felskär som ruff. VSK hämtade upp 0-3 till ledning 4-3 i andra, mycket tack vare ett tjog utvisningar på hemmalaget. Hammarby kvitterade, inledde förlägningen tre man kort, men VSK åkte genast på två kompensationsutvisningar, varav den sista på Holmberg var obegriplig. Hammarby vann till sist, kanske var det rättvist trots allt. Nu ser vi fram mot hemmamatcher på tisdag och fredag. Med bättre domare. Jag kan inte visa någon bild från Zinken, så varför inte köra ett gammalt knäpp av fotografen Krassing från en final på Stadi0n på trettiotalet (tror jag), mellan VSK och Karlstad-Göta (tror jag). Robusta målburar, måldomare med flagga och mycket folk.
Carl Henning fotograferade is, han också. Tidigt fyrtiotal. Färg. Den här bilden är från bron nere vid Svartåns utlopp i hamnen. Bron var fortfarande av trä. Den låg ungefär där dagens bro går fram på Kungsängsgatan. Det verkar som om några karlar skickats fram för att röja bland issjoken som hotar träbrons fundament i vårfloden.
Till sist, en hälsning till Pekingresenärerna: Nu finns nya bilder inlagda under fliken ”Peking februari 2012″ här ovan.
Isen väntar (sista chansen?) ….. efter förmiddagskaffet !
TACK för senaste vändan kring Stora Torget (VLT/må; & f’låt mitt envisa T).
Uppgifterna om hotell Kraak fanns till stor del redan i Offes bok (s. 11-12), men skönt att få dom bekräftade – dock hade han nog läst fel på branden som blev ”smörtorget” (ej off. namn?): 1875 i st. f. 1879. En knepig sak: Varför ge ut ett vykort omkr. 1900 när huset varit borta i 20 år ?
Lite rundgång alltså. Morsans foto togs omkring 1930. Då hade uppenbarligen alla Kraaks ”utsikter” redan försvunnit. Sic!
Hej, Huset på vykortsbilden, med gaveln mot torget, låg kvar efter branden, längre upp längs Västra Kyrkogatan. Stora torget skrivs med gement t eftersom torget inte är något egetnamn, jfr Västra Kyrkogatan, där Kyrkogatan i sig är ett gatunamn. Östra holmen skrivs så, men om Östra Björnön skulle finnas så skulle B:et vara versalt.
Även inom kommunen är man lite osäker på reglerna för stor och liten bokstav. På fasaderna skrivs Stora gatan växelvis med Stora Gatan.
För att ansluta till de tre bilderna så är det möjligt att jag också är ute på hal is med min fundering. Det är bara en sak som talar emot att det är SM-finalen 1932 mellan VSK och IF Göta (2-3). Enligt rullorna var publiksiffran 8 454. Om man tittar på bilden ser man ungefär 454 personer på ena halvan av en långsida. Var håller de andra 8 000 hus någonstans undrar vän av ordning?
Fanns de på den stora kortsidesläktaren, där farfar och jag stod och såg Richard Dahl vinna på 2.12?
Det pågår ju ständigt en språk-reform – det är vi brukare som bestämmer!
Jag tycker att det är ”fjantigt” med St gatan/torget etc. Det är GATAN/TORGET som är stora och substantiella (Gatan, den stora). Jag fortsätter alltså att envisas med ”dubbla” versaler (exemplet m. Östra Björnön styrker mig).
Kan du som X-pert, Anders, förklara varför man skriver bok- o filmtitlar (som kan vara hur långa o krångliga som helst nuförtiden) på ”liknande” sätt i stället för att kursivera; så att det blir läsbart !
När filmerna ”hette” Fantomen, Fantomen 1, Fantomen 2 ….. så fatta’ folk.
När det blir en ”halv novell” i titeln då hoppar man till nästa artikel !
Ingvar, läs Språkrådets skrivregler. Undvik typografiska hyss. Skriv enkla meningar. Boktitlar behöver varken citeras eller kursiveras om de inte kan missförstås. Undvik punkter, utropstecken, deviser, onödiga versaler, parenteser, citattecken och förkortningar. Låt orden tala utan krims och krams. Ingen kan missförstå Stora gatan. Svårare än så är det inte.
Ingvar!
Välkommen till Göteborg!
Det som är en sanning i Västerås är ett dåligt skämt i Göteborg!
I Göteborg skrivs nämligen alla initialbokstäver i gatunamn konsekvent med stor bokstav. Det heter såiunda
Gustaf Adolfs Torg
Carl Skottsbergs Gata
Harry Hjörnes Plats
etc.
Sveriges Framsida ! …. mÅ bakåtsträvarnA hA sitT !
¡ STORT Tack Med Bonus-Hyss Från Freja !
Ännu ett ”hyss”: Sigtuna var faktiskt först?!
Där heter det Stora Torget.
Hälsningar från ”Emil” på Freja !
Du är rolig, du.
Jag står fast vid att typografin blir snyggare utan onödiga versaler. Jag följer Språkrådets rekommendationer, Göteborg gör det inte.
Ingvar,
Min farmors föräldrar flyttade till Freja ca 1918. Farmor sa alltid att de bodde på Freja 19B. Det är inget som man lätt hittar på någon karta idag. Har du någon aning vilken gata det var och var huset låg?
När jag ser ert (IS och AL) vänskapliga gnabb angående språket kan jag inte undgå att tänka på Torsten Tegnér. Son till Alice och farfars far var Esaias.
Denne man, TT i Idrottsbladet, en tidning som han köpte 1915 för 10 kronor och sedan skötte som sin personliga egendom i 52 år, var ju en alldeles unik publicist. Han behandlade svenska språket i sina texter på ett minst sagt personligt och fritt sätt med (parenteser), Versaler och: interpunktioner!!! som det passade honom.
Härligt tyckte och tycker jag, en sorts fri och nytänkande journalistik.
Gissar att Ingvar S. håller med.
Men vad tycker magister Lif?
TT hade ju inte Språkrådet att tillgå. (Och jag gissar att han inte brytt sig!).
I grund och botten håller jag ändå med AL, ordning i klassen!
Magister Lif förstod aldrig Torsten Tegnérs storhet. Hans texter var en typografisk djungel. Jag ville inte bli skriven på näsan att det jag läste var så viktigt att det måste förses med en skrälldus av märkliga tecken. Och, handen på hjärtat, var inte Tegnér tämligen pompös?
Freja 19B borde ligga vid korsningen Geijersgatan – Malmabergsgatan.
Ivar Nyström