Har skrivit hela dan. Litet körigt just nu. Mörkt ute. Undrar om det inte regnar. Har slötittat litet på Robin Hood med Russell Crowe och Cate Blanchett. Riktigt sevärt. Nu är det reklamavbrott. Orkar inte blogga, men fick ett tacksamt message på Facebook från Göte Hamplin. Han vill gärna se mer av gamla Västerås. Så nu sitter jag här. Men först några ord om Ojnareskogen. Det rör på sig. Jag trodde inte att motståndarna mot kalkbrottet skulle kunna mobilisera sådan kraft och sådan uppslutning. Jag beundrar dem. Jag sviktar i min tro att lagen måste ha sin gång. Det verkar allt mer som om lagen inte är bra skriven, och som om Miljööverdomstolen gjort ett misstag. Nordkalk borde faktiskt ställa undan alla sina maskiner i väntan på att Högsta domstolen säger sitt. Det är inte för mycket begärt.
Jag kunde inte låta bli att mickla litet med en annan bild från Stenkusten, när jag ändå höll på. Jag gillar den där ekan som någon dragit upp på stranden för att låta den förtvina i frid. Jag har visat båten förut, i färg. Här kommer en svartvit variant.
Jag skrev om Skepparbacksskolan. Hans Wennerströms pappa gick där en gång i en tid när klockorna ännu inte var digitala. Den här bilden är från 1931 när pappan gick i fjärde klass. Så skriver Hans: ”Om vi med förstoringsglasets hjälp läser på svarta tavlan så står det ‘Vattenfyllt gruvschakt’ och ‘Rullstensås’. Det var alltså detta som magister Nordlund lärde eleverna i fjärde eller femte klass. Min far sitter i främre raden med bara ben och nedrullade strumpor. Stående som andre man från vänster är Knut ”Knåla” Andersson. Klockan på väggen visar halv tre den eftermiddagen.”
Vill ni veta namnen på eleverna så kan jag lägga ut dem också. Hans Wennerström har ordning på sina papper.
Regnet trummar på fönstret. Reklampausen är slut. Undrar hur det går för Robin? Slutar detta mellanspel med att lägga ut ett par delförstoringar av bilder från slutet av tjugotalet, eller början av trettiotalet. Det är spännande att göra delförstoringar, man kommer närmare det vardagliga livet på något sätt. Först en bild på några barn framför en av de första Konsumbutikerna i stan, Kooperativa föreningen. Jag är inte säker, men jag tror att butiken låg på Köpingsvägen. Sedan kommer två sällan sedda fotografier från Oxbacken, först ovan krönet, sedan nedanför. Undrar om det inte är en Konsumbutik där också, Konsumtionsföreningen Svea.
Nordlund ja. T o m jag som gick på Skepparbacken i början av sexitiotalet drabbades av Calle Nordlund. Han var tillsynslärare som det då hette och hade egenheten att ta ett kraftfullt tag runt hakan på elever som gjort ”bus”. Sedan frågade han efter namnet. När man då stönade fram sitt namn sa karln – Kan du inte prata ordentligt! Ja jäklar i det!
Anders, gärna namnen på övriga i klassfotot!
Du ”micklar” med bilder … men Grostäde-ekan fick en konstig himmel. Dessutom tycker jag att högra kanten skulle skurits en aning, för att jag skulle kunna känna med Tomas Tranströmer:
Se hur jag sitter / som en uppdragen eka. / Här är jag lycklig.
Roligt att se ett foto med Calle Nordlund. Han ser ut precis som jag kommer ihåg honom. Tyvärr har mina klassfoton från Skeppar-backen kommit på avvägar! Däremot bifogade jag ett foto från Mariabergsskolan till min Facebook.
Jo, Anders, du har helt rätt vad beträffar Kooperativa Föreningens butik. Den låg vid Köpingsvägen. Där var Hugo Karlsson förestån-dare. Att jag vet det med bestämdhet beror på att ”farbror” Hugo, hans fru,”tant” Hulda, och son, Holger, vara goda vänner till min familj!
Oxbacksbilderna väcker också minnen. Vägen förbi kiosken var min skolväg från Repslagargatan över Mariaberget till småskolan, ja även till Skepparbacken.
Sista bilden från slutet: Är det vid Floragatan eller vid Lantvärnsgatan ( alltså från Sundemans backe sett?)
Näst sista bilden menade jag så klart!
Bilden är tagen från Flickskolans (Fryxs) gård, gymnastiksalen utanför bild till höger, Floragatan tvärar över Oxbacken/Köpingsvägen till vänster.
Tack för ditt svar! Om du har tid för mer Arosiana så undrar jag var St. Ilians kyrka låg? Finns det dessutom någon beskrivning hur den såg ut?
S:t Ilians kyrka låg i dagens korsning av Hantverkargatan och Vasagatan. Tror att den försvann efter reformationen, finns inte kvar på kartor från andra halvan 1600-talet (då rätades dessutom gatunätet ut). Borde finnas någon beskrivning av den men jag vet inte var. /Anders