Fjärde barnbarnet i onsdags, femte på gång. Barnvakteri. Svärson hem från Afrika. Debattreplik. Förberedelser för framträdanden i Gallerian och på Kulturnatten och för dokumentationen av den stora kommunala revisionskonferensen i morgon . Gräset inte klippt, dammsugaren vilar. Man kan inte hinna allt. Skrev om Östra holmen i dagens Frågor om förr, apropå Evert Jonssons debattinlägg om en bro över till Hästholmarna. Han var inte först. Stadsbyggnadschefen Gösta Smitt lanserade samma idé redan 1917. Smitt hade flera andra visioner, som till och från dykern upp i debatten: han ville dra om järnvägen för att knyta staden närmare vattnet och han ville bygga längs stränderna. Aseachefen Sigfrid Edström fyllde ut visionerna med ett förslag om en spårvägslinje till Viksäng, där det fortfarande var regemente men där Smitt i stället ville bygga bostäder.
Ingvar Selin frågar om en bild på ett luftvärnstorn som ska ha stått på Krutkällarbacken, om jag förstår honom rätt. Enligt Jouni Tervalampi låg galgbacken där. Han kunde till och med peka ut gravar med halshuggna västeråsare i ett tv-program förra veckan. Finns det något skrivet om denna galgbacke? Någon bild på ett torn har jag inte hittat, men som vanligt ramlade jag över några andra bilder i arkivet. En korsning och en bakgård. Kära och återkommande motiv.
Så ett par bilder från en stadspromenad med Elliott för ett par dar sen. Först från trottoaren där Sturegatan möter Stora gatan. Innan Punkt byggdes fortsatte Sturegatan genom kvarteret på andra sidan, ner till Vasaparken. Jag har svårt att fatta att Röda Kvarn låg tvärs över gatan, i det hörn som nu är överbyggt av Punkts kolossala byggnad sedan 40 år. Efter det en bild på den lilla flickan som sitter hopkurad i stenen på Hantverkargatan. Elliott blev fascinerad. Jag också. Förr satt hon, lika hopkurad, på Sigmatorget.
Är det någon som har en bild från Jimi Hendrix konsert i gamla Idrottshallen?
Som avslutning en bild från luften på Bästeträsk på norra Gotland, med havet i bakgrunden. Sjön ligger i utkanten av Ojnareskogen, där skogsmaskinerna tillfälligt (?) tystnat. Bilden är från Ojnareskogens Facebook-sida. Gå in och gilla den. Inom parentes kan jag berätta att vi har ett litet hus i skogen däruppe, strax utanför bildens övre högra hörn.
Jag längtar dit.
Men först är det jobb som väntar.
Jovisst har det funnits brodelar i sundet mellan Framnäs och Östra holmen! Det var under 50-talet kommunen hade en vision att bygga en bro till Östra holmen. Man färdigställde 2 st brodelar på stolpar en bit ut från stranden, en vid Östra och en vid Framnäs strax söder om den nuvarande småbåtshamnen. Samtidigt hade man börjat att tippa stenmassor från land i riktning mot den första brodelen. Tyvärr hade man inte undersökt botten så väl utan all sten bara försvann men dök så småningom upp 50m åt sidan. Leran var tydligen bottenlös och hade en glupande aptit. Försöket med en pir ut till den första brodelen avbröts. Sedan fick de två brodelarna stå där och skämmas tills man brände ned dem ganska många år senare. Tyvärr har jag inget foto av dem men om jag inte missminner mig fanns en artikel i VLT för länge sedan om nämnda brobitar.
Tack, Wei. Detta har jag tydligen glömt. Dags för fortsatta efterforskningar. Tänk vad roligt det vore med en bild! /Anders
Trots idogt letande i arkiven har jag inte lyckats hitta någon bild på den halvfärdiga träbron. Någon som har ett tips?
Luftvärnstornen kommer jag mycket väl ihåg från min barndom på 50-talet. Vid ngt tillfälle hade en lucka i fasaden gått sönder, vilket gjorde att man kunde kika in. Såg militära våningssängar och våra spekulationer om vad som där förevarit tog fart.
Traktoravdelningen låg på Östermalm bakom Alvenius på Stora gatan. Det var väl Alvenius som såde traktorerna antar jag.
Sturegatan-Smedjegatan verkar stämma. Om man tittar på bilden inlagd den 18 september 2011så ser man samma hus.
http://anderslif.files.wordpress.com/2011/09/sturegatanannodazumal.jpg
Oj, den var svår den!
En annan tid, och Sturegatan sedd från söder. Men den tar stopp vid Smedjegatan – alltså är tegelhuset med fiskhandlare Eriksson ännu ej byggt.
”Grottandet” fortsätter:
På karta ”sammandragen i januari 1921″ ser man Sturegatans förlängning mot Domkyrkoesplanaden enbart streckad (=planerad).