Skrev om Metalls stora strejk våren 1945 i dagens Frågor om förr i VLT. Det var en av de största verkstadskonflikterna någonsin. Över 120 000 metallarbetare strejkade, varav 3 300 i Västerås, de flesta på Asea. Strejken blev mycket omdiskuterad efteråt. Socialdemokraterna beskyllde kommunistena (som var starka efter kriget) för att ha drivit ohemula lönekrav. Efter fem månaders strejk, med sinande strejkkassor och stora umbäranden, gav Metall upp och tvingades skriva på ett avtal som inte gav något extra utöver det som låg på bordet när konflikten inleddes. Metalls avdelning 20 har deponerat papper och fotografier i Arkiv Västmanland. Några av bilderna publicerades i tidningen i dag. Här kommer några till. Det är utmärkta bilder, de ger en god känsla av konfliktvåren.
Åter till gårdagens bild på en högtalarbil. Här är en bild från korsningen Stora gatan och Kopparbergsvägen. Högtalarbilen kör åt andra hållet nu, och man kan se anordningarna med högtalarna bakpå bilen.
För övrigt förtränger jag det faktum att det blåst upp till en ny strid på Västmanlands Teater. Regissören sparkas och teaterchefen tar över regin inför höstens premiär på Strindbergs Ett drömspel. Kan denna stackars institution aldrig få lugn och ro?
Jag förtränger också det faktum att Ryanair fortfarande flyger skattesubventionerat från Västerås. Hur många ytterligare miljoner är det värt?
Jag förträmger däremot inte att solen lyser på de gröna ekarna. Dags att gå ut i den natur som ibland kallas Guds fria. Var den ofria finns vet jag inte.
Det var nog inte bara Socialdemokraterna som beskyllde kommunisterna för den misslyckade strejken. Många väljare hade nog samma uppfattning. Kommunisterna förlorade nästan 40% (från 10,3% till 6,3%) av sina väljare i valet 1948.
Jo, det är förstås sant. Men det var socialdemokraterna och kommunisterna som dominerade den fackliga rörelsen. Därav meningen om socialdemokraterna.
De senaste inläggen ger associationer. Men först en kommentar till skolkortet nedtråds. Namnen på eleverna i Skepparbacksskolan, som Claes B efterlyste är: Rune Emanuel Vahlkvist, Gustav Arne Vallin, Stig Gustav och Tage Gustav Momkvist (tvillingar), Gustav Börje Ling, Karl Sture Klingvall, Erik Bertil Haglind, Karl Uno Lennart Hultström, Erik Ryno Flodin, Kurt Åke Valdemar Eriksson, Hemming Conny Cederlund, Knut Verner Andersson, Karl Vilhem Thalin, Karl Henry Reinitz, John Alda Olsson, Karl-Erik Nilsson, Harry Thorsén och Stig Einar Wennerström.
Ett tips som kanske kan vara till nytta. Man kan kontakta stadsarkivet (stadsarkivet@vasteras.se) och be att få titta i skolornas arkiv. För tio år sedan satt jag i stadshuset och gick igen min fars skolgång (han gick bort redan 1948). Betyg, lärare, klasskamrater, ämnen vid realexamen, ja allt finns bevarat. Har man tur hittar man något spännande som jag gjorde. Av de 57 som tog realexamen 1938 hade 56 givits vitsordet A (Mycket gott) i uppförande. Endast en hade fått vitsordet B (Gott) och det var min far. Detta hade jag aldrig hört talas om. Fältet för spekulationer öppnade sig fritt.
Besöket avslutades med en tur upp i stadshustornet. Det var dock med viss tveksamhet jag tilläts åka högst upp. En vänlig person eskorterade för att säkerställa att jag inte skulle ta en annan väg ner. Fin utsikt!
Tack för namnen, Hans. Jag tänkte lägga ut dem men har inte kommit mig för. Hoppas våra vänner av Skepparbacksskolan hittar dem.
Hallå där !
– Det är ju cirka 40 elever på bilden ”Skepparbacksskolan 1931″ ?
Och denne ”Karl Henry Reinitz” kan det vara Karl-Henry Reimitz ??
(I så fall var det hans far som var brandsoldat ”i kvarteret Igor” …..
som jag berättade lite om den gången. K-H blev elektriker, sen i Gbg.)
Jo så kan det vara. När jag tänker efter kan det också vara så att dessa namn var de som Börje Ling (han med auktionskammaren) mindes när jag visade honom kortet för tio år sedan. Ska se om jag har någon mer fullständig lista.
Som gammal tandlagare blev jag förstås intresserad av skylten med pil: Allmänna Tandkliniken på högtalarbilsbilden. Pekar den mot folktandvårdskliniken nere på Munkgatan månne? Där fick även vi som jobbade privat ställa upp ett par gånger om året och hjälpa till med akuttandvården på helgerna. Mycket tandvärk med utdragningar och rotfyllningar var det.
Huuuvaligen…