Stor dag i dag. Vi fick komma på stomvisning hos NCC. Utrustade med gula västar och blå hjälmar fick vi ta hissen upp i det hus vi ska flytta till i september. Första intrycker när vi klev in i vår lägenhet var: Vad liten! Ändå är den ganska stor. Känslan beror väl på att det saknas väggar och sånt. Plus att huset vi bor i sedan snart 35 år är större. Men utsikten över Mälaren var fin.
Var i Stockholm i går. Hälsade på Birgitta Hambraeus, som var riksdagsman för centerpartiet åren 1971-1998. Hon var och är en av de mest energiska motståndarna mot kärnkraft. Men det var inte därför jag träffade henne. Birgitta föddes i Villa Asea 1930. Modern hette Janesie och var dotter till Sigfrid och Ruth Edström. Birgitta var deras första barnbarn. Vi pratade länge om hennes morfar. Något av det kommer säkert med i biografin. Från 1939 till sin död 1964 bodde Sigfrid Edström på Strandvägen i Stockholm. ”Han satt alltid i den där stolen”, sa Birgitta och pekade på en bastant karmstol hon fått ärva. Sigfrid fick den en gång av Einar Flygt, som var direktör inom trämassebranschen.
Edström levde ensam efter det att hustrun Ruth dog 1944. Hans husa hette Syster Holmberg och tjänade familjen Edström en stor del av sitt liv. Hon följde med från Västerås till Stockholm och fanns vid Sigfrids sida när han dog 1964. Är det någon som vet något mer om Syster Holmberg? Hon hette Syster, det var ingen sjukskötersketitel.
I morgon är det frack och lackskor som gäller igen. En gång om året samlas Carlsbröderna på Stadshotellet för att äta, prata, hålla tal och sjunga (det är mest kören som sjunger) i många, många timmar. Sigfrid Edström var en av de trognaste Carlsbröderna. Han var valdes in orosåret 1917 och var Praeses (ordförande) under årshögtiden 1935. I förbundets samling av brödraporträtt finns en blyersteckning som O. Wahlström gjorde 1920. Idrottsledaren Edström med medaljer och med Asea i bakgrunden. Svastikan, hakkorset, försvann som logotyp för Asea 1933, när Hitler kommit till makten i Tyskland.
Lennart Mårtensson, som dog förra året, grundade Jazzens vänner och lämnade efter sig en fantastisk skivsamling. Inte bara det. Hans fotosamling omfattar runt 6 000 bilder, de flesta från Västerås. Den ska nu tas omhand av Västerås stadsarkiv, om inget oförutsett inträffar, och kan bli en guldgruva för kommande lokalhistoriker. Här är ett utsökt smakprov från isen utanför Hyttan (Lögarängen) där hyttpojkar och andra spelade bandy. Kolla liraren i hatt. Titta också på arbetarbostäderna i bakgrunden.
Till sist en liten bildgåta. Var kan den här bilden vara tagen?
Är det någon som vet vad liraren i hatt hette,han är väldigt lik min far?
Angående Hyttan så är det lite av intresse för mig. Min mamma (född 1935) bodde där vid 10 års åldern. Västerås Tidning hade en serie om hyttan och som jag sparat, men mer är av intresse.
Kan det vara där Munkgatan korsade Sturegatan med Mimerverksäderna i bakgrunden? Jag trodde dock att Munkgatan var bredare.
Intressant med svastikan på Edströms tröja. Det är en s.k. moturs svastika men Aseas symbol var faktiskt en medurs svastika dvs samma som tyskarna hade.
Senkommen undring ang.: ”Teckning: O. Wahlström, Carlsbr…”
Var man verkligen så korkad att man skrev A-S- / -E-A ”radvis”?!
”Nedre” E-A borde ju kastats om följande rotationen ….. ?!!!
(Det är inte lätt att ha två hjärnhalvor.)
Och om den nu ska symbolisera ”energi” bör den ha medsols-varianten som Sigfrid’s välsignade ”kista” oxå utstrålar.
Är han ute för att ”välsigna” Arosborna bör den rotera motsols … Sic!
Jag får skynda mig ”korrigera” mig själv:
– Visst e’ loggan rätt återgiven! – Men ändå ”fel”: Att ingen heraldiker gett sig på detta! – Folk bara ”apar efter” … (så ska det vara, amen!).
Om man vill se korset som energi (solkors, skvaltkvarn, etc) så borde ASEA-loggan rimligen vara en medurs-variant.
Anders, jag läste på fb att du var bekymrad över att du är allergisk mot äpplen och päron, som nu påstås förlänga livet. Som motvikt vill jag påstå att flytta också förlänger livet, åtminstone upplevelsen av livet. Kanske att låta bli att svara trots att man vet också förlänger livet, vem vet?
Härligt Anders att tydligen Lennart o Irene Mårtenssons dotter Annika med make Lars-Erik fått kontakt med Dig angående Lennart Mårtenssons fantastsika bildarkiv. Bandy på sjöis det var grejer det! Ingen sarg att hänga upp vissna passningar på utan rätt klubbladet var det som gällde. Minns alla mina sjöismatcher på såväl Steningeviken som Sigtunafjärden under 1950-talet och det tidiga 60-talet. Då hade bollkallarna fullt upp med att hämta en och annan förlupen boll som försvann bort över den blanka fjärden. Det kan man till viss del kalla skridskoåkträning m ä….
# ”Avis” på er nya lya; – att orka flytta innan man inte orkar …
# Nästa år igen så har ni chansen: Utebandy på Hubbo-vallen !!!
# Ingen som känner igen ”sol-stråket” (V-ås på 20-talet)?
En siare hade kanske skådat Wäxhuset i fonden?