Har ni tänkt på att det pågår ett raffinerat tidningskrig i stan. VLT började före jul att dela ut sin tidning gratis till alla hushåll på torsdagar. På obestämd tid. Givetvis var det ett försök att slå mot gratistidningen Västerås Tidning som kom till alla med posten på torsdagar, och som sen också delas ut på helgen.
I går kom svaret. Västerås Tidning skiftade utgivningsdag från torsdag till onsdag. Vad gör VLT nu? Strategerna inom Stampen funderar väl som bäst. Min enkla åsikt är att det är att gräva sin egen grav, som prenumererad tidning, att låta den gå ut gratis en dag i veckan. Varför ska man betala 2 500 kronor om året för något som ägarna tycker lika gärna kan delas ut gratis? Den som i dag inte prenumererar på VLT kan ändå få en tidning tre dar i veckan: Västerås Tidning onsdagar och söndagar, VLT torsdagar. Så kan det förstås inte fortsätta. Vi avvaktar med viss spänning nästa drag i spelet om den lokala tidningsmarknaden.
I väntan på detta åkte jag till Björnön häromdan, parkerade vid bommen före husen på södra Björnön och promenerade i den stilla morgonen genom skogen ner till ångbåtsbryggan på den sydvästra delen av ön. Ett par ropande korpar var mitt enda sällskap. Jag tog ett par bilder av stillheten. En av dem kommer, med åtföljande berättelse, i serien Frågor om förr på måndag. Det blir mitt näst sista avsnitt i den serie som närmar sig 280 delar.
Efter det letade jag äldre bilder från södra Björnön i Länsmuseets arkiv. Där hittade jag en bild på en väg som går genom ett sommarlandskap. En vacker bild. Men förbryllande. På kortets baksida står det att bilden är tagen på Björnön, på femtiotalet. Jag kan inte se var. Kanske någon annan kan?
Bildgåtan häromdan var hämtad från kvarteret Hagalund som låg mellan järnvägen till Tillberga och industrispåret in till Emausverkstäderna och Metallverken, norr om Pilgatan. Där är det bara en parkering i dag. I bakgrunden syns Max Anderssons kanotfabrik. Här är en annan bild från samma kvarter.
Bra bandymatch i går, förresten. Kul med många mål, även om jag självklart tycker att VSK inte borde ha släppt upp Edsbyn när man ledde med 4-0 och 5-2. Nå, nu blev det 7-6 till slut och alla vi lokalpatrioter var nöjda. Om Edsbyn vunnit, vilket laget mycket väl kunde ha gjort, så hade vi säkert sagt att det var en skitmatch.
Till slut, en delförstoring av en Blombild, hämtad från Länsmuseet. Tidigt 1900-tal. Ni känner förstås igen husfasaderna?
Det slår aldrig fel. Ett nytt inlägg och jag får associationer. När jag såg ordet korp kom jag att tänka på när vi i fjärde klass spelade något slags skådespel vid årsavslutningen. Jag hade rollen som Oden. Att jag minns det beror på de två korparna Hugin och Munin. De var gjorda i papper och på något sätt fastklistrade på mina axlar. På repetitionen hade det gått bra men vid premiären inför förväntansfulla föräldrar gick det sämre. Korparna vek sig och blev hängande uppochner utefter mina armar. Det var då jag bestämde mig för att inte bli skådespelare.
Hej Anders!
Intressant inlägg, under vilken tid användes ångbåtsbryggan och varifrån kom båtarna, Västerås, Stockholm, annorstädes?
Mvh Erik
Storyn kommer i VLT på måndag …
Den nuvarande bryggan på södra Björnön kom till under slutet av 40-talet, möjligen början av 50-talet. Den byggdes för trafik med m/f Almö-Lindö som lade till där och plockade upp passagerare som bodde i stugorna på södra Björnön och som pendlade in till jobbet i stan. Bryggan är lite speciell då den tillät att båten kunde lägga till på insidan vid hård västlig vind. Vidare utformades den speciellt för att dämpa vågorna genom att det är ett betongdäck på pålar där undersidan av däcket begränsar våghöjden; syns förresten på bilden.
Hej Anders! Låter intressant. Kommer den finnas tillgänglig på internet också eller bara i pappersutgåvan?
Bara papper. Men jag gör en kortvariant på bloggen efter publiceringen.
För lätta frågor !!!
Hagalund prickade jag in i förra bildsvepet (Slutspurten börjar) inkl kanot-Max men inlägget ”minimerades” tydligen tydligen till noll (av okänd anledning).
Jag skrev något om källarnedgången, dessa märkliga tunga luckor och dofterna från ”underjorden” …
”… känner förstås igen husfasaderna …” – Jodå, Skomagasinet etc men märkligast med bilden är markiserna; enorma uthäng med ”extra-segel” !
Björnö-fotot är inte taget på utan MOT Björnön. Bron o sundet syns om man kollar lite … och är där inte nå’n campingvagn? nere mot vattnet.
”Varför ska man betala 2 500 kronor om året …” ???
– På 10 år har pren.-kostnaden ökat med 50%, innehållet minskat med lika mycket och ”kompensationen” (V-ås Tidn) består mest av en papegojas härmanden. Tja, marknaden styr … och folk är som flugor …
Tack, Ingvar. Nu ser jag till och med bron därborta. Jag trodde bilden var tagen på ön.
Kan det vara VLT:s ”Sommartorparn” Anvin som är på väg utför i backen efter jobbet? Han beskrev ju i sina kåserier att han brukade cykla ut till Björnösödra efter jobbet på ASEA där han och familjen bodde på sommaren i ASEA:s stugor. Det var ju vår klasskompis Ulf Anvins pappa som du kanske kommer ihåg Anders.
Om det nu är ”Sommartorpar’n” … ?
– så är han på väg hem efter ”väl förrättat värv” !!!
Ty; det är kvällning och vänstertrafik. Ergo
Fotografi Björnö.
Fotografiet är taget från fastlandet öster om bron där vattenverket ligger i dag. Bron byggdes av ingenjörstrupperna (Ing 1) i trä på i stort sett någon vecka, en gång på 40-talet. Tidigare hade ön bara båtförbindelse till Björnö Halsen. Redan på 50-talet byggdes den nuvarande betongbron norr om (till höger om på fotot) den snabbt åldrande träbron.
Det behövdes tillstånd från stadsbyggnadskontoret för att köra över bron med motorfordon. En gång stals Bennströms stora bärgningsbil och den återfanns på Björnön, men det var svårt att finna någon som vågade köra den tillbaks över bron.,