På tisdag morgon ska jag infinna mig på lasarettet för få en ny höftled. Tänker inte tjata om det mer nu, men jag har bestämt mig för att lägga den lokalhistoriska delen av bloggen i träda. Vet inte hur länge. Även om folk uppmuntrar mig och säger att ”du är snart igång igen”, ”jag känner så många som det gått bra för” och så vidare. Ni får gärna följa mina öden och äventyr på Facebook om ni vill.
I går ledde jag kulturavsdagen på Karlsgatan 2. Höften klarade påfrestningen, med möda. Men det var riktigt roligt. Det lokalhistoriska nätverket hade samlat ett gäng goda föreläsare och dessutom två politiker som samtalade. Det var i det samtalet som kristdemokraten Maria Lindelöf efterlyste en mer medveten satsning på att lyfta fram Västerås industrihistoriska arv. Varför inte en stor generator som konstverk på Aseatorget?
Ja, varför inte?
Alf Westerdahl från Västerås & Co lyfte fram Power Meet som ett kulturarv som vi skapar för framtiden. Och Håkan Östh, vd i Kokpunkten Fastighet AB, försökte övertyga oss om att äventyrsbadet skulle lyfta kulturarvet i ångkraftverket. Han kommenterade för övrigt det nya avtalet där badet skiljdes från den museala och vetenskapliga delen med att ”elefanten styckades”. Några besked gavs inte om när de övriga delarna av den styckade elefanten kommer igång. Jag borde kanske ha varit tuffare som utfrågare, men jag var ju närmast jävig…
Andra nyheter: Arkiv Västmanland ska flytta från Stadshuset till fackbiblioteket, som därmed får en ny hyresgäst och indirekt bidrar till att fackbiblioteket får vara kvar. En kulturarvsportal ska äntligen startas, där information från olika arkiv kan samlas under en näthatt. Sist men inte minst: Länsmuseets utbyggnad fram till Stora gatan, i Mimerkvarteret, ska vara klar våren 2014.
Jan-Åke Alkeblad var sjuk, men hade skickat med en bildserie som visade det digra arbete som han utför med att samla all tillgänglig information om Erik Hahrs byggnader i Västerås. Foton, ritningar, faktauppgifter, kartbilder och ibland också nytagna flygbilder. Förhoppningsvis ska det bli en bok av det alltmer svällande materialet.
Jag var den ende som, halvt på skämt, halvt på allvar, förespråkade att bandy skulle ses som en del av kulturarvet (även om VSK råkade ut för en försmädlig smäll nere i Vetlanda i fredags). Passar på att visa en fin bandybild som Björn Gester lagt ut på Facebook. Han fångade en målvaktsräddning på hörna på Rocklunda nån gång… ja när? Björn har inte bifogat några fakta kring bilden, men det ser ut som sent femtiotal eller tidigt sextiotal. Reklamen för Cirkelkaffe och stjärnan på tröjorna tyder på att det är Sirius som möter VSK. Målvakten liknar Solle Jonsson. Tror han spelade i Sirius innan han kom till VSK. Om det stämmer så är bilden tagen före 1960, det år när Solle stod i VSK-målet i finalen mot just Sirius (grönvit vinst med 3-1). Men nu är jag nog ute och kulturarvscyklar.
Stänger butiken med en av mina favoriter. En bild från Stora gatan österut på trettiotalet. Killen med kepsen som kisar mot middagssolen står utanför det som är Centra i dag, ungefär där HM:s butikssaga skulle starta 1947. Nästa gata österut är alltså Sturegatan. Trädet står inne på den lilla gård mitt i kvarteret som jag alltid undrat över hur den såg ut, utan att få det klart för mig. Håll med om att bilden ger en säregen småstadsatmosfär. Jag tror att det är E.W Krassing som är fotograf. men jag är osäker.
Trevlig helg.
På den tiden solens strålar kunde söka sig ned på Stora gatans norra sida. F.ö vet du vad jag anser om det förestående. Blir så bra.
”Stora gatan …”: Förkrigsbild …
Lägg märke till att cyklarna är reglementsenligt skyltade (apropå att EU vill registrera mopparna).
”Målvakten liknar Solle Jonsson …” – javisst, min o mångas favorit !
Men 1960 var Solle 21 år (apr), och som jag minns det ”svek han oss” och drog till Sirius senare … blev blott några och femtio år.
”… att äventyrsbadet skulle lyfta kulturarvet i ångkraftverket. … … Några besked gavs inte om när de övriga delarna … kommer igång.”
Detta var den darrigaste delen!!! – Ett tjusigt bad inramat av en ”ruffig” stenöken under x år …
men firman skulle ju etablera sitt kontor där (mot Björnövägen), så kvarteret kanske växer till sig och så får ju de ”Harh’s-boende” ett välunnat lyft.
”… kristdemokraten Maria Lindelöf efterlyste … Västerås industrihistoriska arv. Varför inte en stor generator som konstverk på Aseatorget?”
Efter söndagspromenaden: Vi har ju en del ”industrikonst”. Vid gamla CVV’s infart finns på höger hand en slags kipphyvel (?). ”Konstnär”: Köpings Mekaniska Verkstad. Och vid Klockartorpets gamla butik har nu Bergborraren fått en ny plats. Byggmästare Ludvigsson bekostade denna lite hovsammare variant av företagssamheten (att jämföras med ASEA-strömmen). När företagarna själva släpper till pengar blir det ofta en byst. Vem som bekostat industriroboten vid Cu-lunden vet jag ej. Vi hade ju oxå en ”högteknologisk” månstuga men den gillades ej av buset, men stadens etableringsansvarige kunde ju ändå använda själva högen som språngbräda när IKEA ”tog mark” !
Ett svart ånglok fanns en tid vid SJ-P. Att loket blev förstört är mer begripligt: Trots att stan har lok-tillverkning har man aldrig förstått sig på att hantera vare sig järnvägen, dess stationer eller resenärer.
Måste göra ett tillägg här till ”söndagspromenaden”:
För att trixa lite med Olof Palme (apropå filmen Call girl): Snus är snus, och konst är konst om än utan ram.
Ett levande TEKNISKT konstverk finns utanför ”Västmanlands sjukhus” nr 1:
Lasarettets el-generering var kl 14:45 idag (mulet, dis) 331 watt. Under hela året har hittills 33.667 kilowatt levererats. – Ett konstverk som berör!
Titta på Linköping. När man passerar på E4:an ser man olika modeller av SAABs flygplan, Tunnan, Lansen o.s.v. Varför inte ställa ut en industrirobot efter E18 på västra sidan och en på östra sidan om stan och verkligen profilera Västerås som robotdalen.
Intressant förslag! Montera robotar på månkullarna …
få se om dom får vara kvar ?!
”Bonnhålan” Västerås har ju aldrig förstått sig på att lansera sitt ”CV”: Revyerna skojade med oss förr att vi bara ”satt och gjorde motstånd”, och vad stadshusets logistiska strateger gör det ”vet’e katten” … Månkullarna kunde för övrigt byggas på och förses med varsin runsten i jätteformat:
BESÖK ANUNDS HÖG !
Apropå flyg: Vi har ju faktiskt en ”Linköpingskärra” (gömd) ute vid Hässlö.
Hoppas allt allt gått bra med den nya höftdelen och att du snart återfår även den lokalhistoriska bloggdelen. Vi är många som uppskattar dina insatser och som önskar att du kryar på dig!
Tack Claes!
Man kan fråga sig hur långt ett tag är? Skämt åt sido så hoppas jag att det står bra till och att du har möjlighet att ta upp skrivandet och bildandet här igen.
Ett tag kan vara kort och länge. Jag har tagit en paus under rehabiliteringen efter en höftledsoperation. Det har varit nyttigt att ta det litet lugnt. Just nu kan jag faktiskt inte säga när jag tar upp bloggen igen, Hans. Under senare tid har Västeråsnostalgin växt till oanade höjder, på vlt.se och på FB-sidan ”Du vet att du är från Västerås om du…”. Den lokalhistoriska delen av min blogg blir snart överflödig… även om det kryper i pekfingrarna ibland. Vi får se… Tack för alla dina bidrag, förresten.
Och jag som fått din länk ikväll av min son…Bara att vänta då. Hoppas allt går bra önskar Wendolina från Norberg som bott 16 år i V-s och som jobbat so en av de första kvinnliga svetsarna på finnslätten 1971 och som stått i dåvarande Pressbyrån på Pettersberg…..
Hmm, bara tänkte lägga in en liten bildgåta för att trigga igång den där Anders, men inte gick det med en bild här,,,dystert, Man får väl vänta på att ”ett tag” ska ta slut . ”ett tag” måste ju trots allt vara begränsat i tid för att vara ”ett tag”!