När jag gick igenom Carl Hennings fina färgdiapositiv från fyrtiotalets Västerås stannade jag till vid en bild som verkar vara från Kyrkbacken. Där står en man med staffli. Han har hatt, glasögon och tunt skägg. Byxorna är rutiga. På duken har han målat av Domkyrkan, kanske står han på Blåsbogatan, i närheten av där Carl Henning bodde. Jag vet inte säkert, men jag är ganska övertygad om att konstnären som målar sin stad är David Söderholm. Han var i så fall några och sextio år gammal och en välsedd konstnär. I dag har Konstmuseet över 400 av hans verk.
Så här tecknades hans porträtt av Sigurd Jungstedt 1929.
Jag har tyvärr ingen akvarell av David Söderholm. Ni känner förstås hans stil. Saklig, lugn, ibland stiliserad. En dag ska jag be att få titta på samlingen i Konstmuseets magasin. Ibland dyker han upp på nätet. Det här landskapet såldes i oktober på Stadsauktionen i Stockholm för 1 600 kronor. Vad är det för rykande hög skorsten hitom kyrkan? Värmepannan på Karlslund?
Frågor om förr i VLT i dag handlade om Stora torget och om de två vykort som jag visat här på bloggen tidigare. Däremot blev det inget utrymme för en bild på Prästgatan, den gata som försvann när kvarteret norr om torget revs när Stadshotellet byggdes 1905-1907. Det var på Prästgatan mannen rullade sin kärra på bilden förra veckan. Rätt svar återfanns bland kommentarerna. Så här ser bilden ut, obeskuren. Stadshotellets entré ligger i dag till höger om mannen med kärran. Prästgatan gick bort mot Västra Kyrkogatan (Domprostgården skymtar därborta) och vidare ner mot ån och dagens gångbro över till Klippans parkering.
Ännu en gata försvann när Stadshotellet byggdes: Lilla Kyrkogatan som gick från Proban snett ner mot Östra Kyrkogatans mynning vid torget. Här är en bild som visar gatan i sin krafts dagar.
Ser ut som Lars Gustavsson! som bodde i huset bakom staffliet!
När den här bilden togs var Lars Gustafsson tio år eller så. Men huset är säkert det hus som han fick hyra av kommunen två decennier senare. Och Söderholm har faktiskt vissa likheter med den vuxne Gustafsson…
Flertalet av farfars Carls bilder är numrerade med motiven beskrivna i en anteckningsbok. Dock inte bilden på konstnären eftersom bilden har fått ny ram. Dock finns det en notering i boken om en bild med texten ”David Söderholm målar på Blåsbogatan” så saken är klar.
Om Konstmuséet har 400 verk av Söderholm i lager, är det kanske dags för en liten utställning? Man borde väl kunna fylla ett av rummen med Söderholmverk under en tid? Det borde intressera många västeråsare.
Roger, det är vad jag också gått och funderat på…
… sen är det väl så också att många av de här 400 verken är utspridda, deponerade, på kommunala förvaltningar och institutioner (de kanske inte är 400 längre…)
Av Söderholm’s 400 verk är bara ett 50-tal akvareller — gott nog!
(Resten skisser.)
Ernst Blom’s foto av Lilla Kyrkogatan (den vill vi återta!) har väl även förevigats av Gagge?! (se Widells vykort på baksidan av Offes bok).
Fina fasaden söder Prästgatan …. är det Hotell Kraak ???
Nej, Ingvar, Kraak låg på södra sidan av torget, du får mer och utförligare svar måndag den 27 februari i VLT…
Det har pratats en del om hotell här på sistone. Hur vore det att med gemensamma krafter försöka göra en liten inventering? Säg att de som fanns före 1950 får vara med. Vi börjar med
Hotel Kraak på Stora torget, 1839 – 1906?
Fler?