Nästa Frågor om förr i VLT ska handla om Pyramidens kafferosteri, som spred sina dofter över Gamla hamnen och Hamngatan fram till 1967. Jag har hittat fina bilder i Stadsarkivet. Där hittade jag också två överraskande bilder med anknytning till bandy. Titta på den här.
Javisst är det Gunnar Hyttse. Trettiotalets kung inom bandyn i Västerås. En storartad spelare, som tyvärr tappade kontrollen över sitt senare liv, när han drack för mycket. Men här är han fortfarande i sina bästa år. Bilden togs omkring 1939, Hyttse poserar vid en av Kaffeaktiebolaget Pyramidens varubilar. Kanske hade han fått jobb där tack vare att chefen Gunnar Bolander var bandyintresserad. Bolander satt till och med i Svenska bandyförbundets styrelse.
Litet längre ner i bildhögen dök det upp en raritet till. Pyramiden hade köpt in sig för att få reklam på isen innan SM-finalen mellan VSK och Sirius på Stadion 1960. Då fick 24 179 betalande se hur en pyramid kördes in och hur de grönvita spelarna plockade ut kartonger med kaffe. Jag antar att de kastade ut paketen eller burkarna till publiken. Målvakten som lyfter ut en kartong är Solle Jonsson. Han gjorde en stormatch i finalen, som VSK vann med 3-1. Solles livsöde var också tragiskt. Han dog i en olycka 1992. Utespelaren med kartongen i famnen är (tror jag) Leif Göte Eriksson, som senare bytte namn till Enternäs.
Jag ska berätta med om Pyramidens kaffe på måndag. Men så mycket kan jag avslöja att kaffebolaget hade sitt ursprung i det stora hus längs Hamngatan, där först Tösserbergs grossisthandel höll till och sedan Hakonbolaget. Det ger mig till fälle att visa ännu en bild på Hamngatan, en av de gator in Västerås som inte längre finns.
Roligt att läsa bloggen från den 7:e december. Kaffedoften kommer jag mycket väl ihåg, när jag kom ut från Hamngatan 8 på väg till ”plugget”.
Bilden av Hamngatan väcker också minnen. Den såg inte så annorlunda ut på sent 30- och tidigt 40-tal, när jag cyklade eller gick där flera gånger om dagen. Det dominerande huset var ju Hakons huvudkontor, och i det lilla huset, som låg nedanför, var vår mjölkbutik, som jag skrivit om tidigare. Och längst ner på bilden är Hamngatan 8, där jag bodde 1936 – 1944!
Att läsa om Gunnar Hyttse, min stora ungdomsidol, väcker också det minnen. Åtskilliga söndagar, på den tiden var det bara matcher på söndagarna, stod man och frös och njöt av fint bandyspel – oftast – på VSK:s hemmamatcher. Frös gjorde man verkligen, för krigsvintrarna var av det bistra slaget!