Strålande vinterväder. Nysnö. Blå himmel. Vindstilla. Bara ett par minusgrader. Folk myllrade på isen. Facebook dignade av alla som fotograferat snön och solen och röken från Kraftvärmeverket. Den här bilden tog jag i går, när det var 15 grader kallt. Alla pannor är igång i verket. Både kol och biobränsle. Snart eldar dom med sopor också.
I morgon, måndag, publiceras min sista Frågor om förr. Jag hade tänkt mig ett gäng bilder från åren som varit, men valde att skriva om Sigfrid Edström. Det var ju med honom det historiska skrivandet i VLT började för tio år sedan, med artikelserien om 1917, det som sedan blev en bok med undertiteln – en berättelse om Sigfrid Edström, Asea, Västerås och revolutionen. Här är en av bilderna från boken, en av de bästa. Den visar husmödrar som väntar på att Aseas egen livsmedelsbutik ska öppna och sälja varor till Aseaanställda under detta hungerns och orons år 1917. Butiken låg på Kopparbergsvägen i det Kaedingska huset, där Aseatorget ligger i dag. Boken 1917 har varit slutsåld i flera år, men nu har jag kommit över några tiotal böcker, om någon är intresserad.
Röjningen fortsätter inför den dag i skiftet april och maj när vi obönhörligen ska lämna det hus där vi bott i snart 35 år. Varje dag åker några sopsäckar till Återbruket, ibland törs jag inte tänka på vad vi slänger. I dag hittade jag en ljusgrön gymnastikpåse med korsstygn som jag använde i lågstadiet i Jakobsbergsskolan. Där låg de blå gymnastiksbyxorna med de brunvita revärerna som var Jakobsbergsskolans signum. Mamma sydde dit dem. Några kanske kommer ihåg att varje skola hade sin egen färg!
Jag hittade också en bild på ett gäng bowlare i stan på trettiotalet. Tredje man från vänster i främre raden, i vit skjorta och prydlig bena, är min morbror Lennart Theen. Han spelade helst fotboll och bandy. Att han bowlade hade jag ingen aning om. Undrar var bilden är tagen? Idrottshallen vid Timmermansgatan fanns ju inte på trettiotalet. Att ett av lagen kommer från Asea går ju inte att miste på. Men vad betyder VKK som morbror har på tröjan. ”Västerås Kägeklubb”?
Och vad gör man med gamla tidningar med förstasidor från månlandningen 1969 och från mordet på Palme 1986? Och skivorna? Alla dessa LP med klassisk musik som vi ärvde för några år sedan och som vi aldrig kommer att lyssna på? Eller jazzskivorna? Omslagen är så vackra. Men jag lyssnar ju nästan bara på Spotify.
En vinterbild, som avrundning. Från den Sjöbergska samlingen. Tror att det är tjugotal. Men var? Är det järnvägen till höger? Är det nånstans nedanför Slottet? Väster om Hamngatan? Eller?
Bilden från 1920-talet visar södra delen av slottsträdgården. Vi tittar österut, utmed järnvägen, och i det frostiga grenverket, nära telefonstolpen, skymtar vi det spetsiga taket på SWB-huset. Till höger om järnvägen ser vi de uppfällda bommarna vid Hamngatan och höger därom det ljusa hus med fönsterluckor som står kvar än idag.
Jo, jag var inne på samma spår!
Nätstolparna känner jag igen; någon kanske finns kvar? ”Gropen” till vänster är kvar men i övrigt P-yta!
Semaforen kan ”varsla” om växlar (stationsområde), och följer man planket till höger så ser man att det vidgar sig … troligen mot lokstallarna.
Vad mer? – Är gubbarna ute på ”gympa”-tur? Jag tror dom stirrar mot ”kåken” och tänker; där skulle jag inte vilja bo. – Sic!
”… de blå gymnastiksbyxorna med de brunvita revärerna …”
Minns inte att Korsängen hade nå’n speciell färg, men alla hade väl dåtidens vita ”samtals”-dojjor (vems stank mest av tåbira?) – åsså gympapåsen! (som liknade tyget under brallorna).
Jag håller med föregående skribenter, då det ju var mina hem-trakter. Jag bodde ju i SWB-huset, som Michael E tycker sig se! Jag gjorde, som Ingvar S förmodar att gubbarna gör, tittade upp mot cellgluggarna för att om möjligt se en skymt av de ”inhysta”.
Har i dag också läst din sista krönika ”Frågor om förr” och vill säga att jag verkligen kommer att sakna dem! Kommenterat det mer på Facebook.
Lycka till med ditt nya uppdrag!
Hej
Jag är intreserad av en av de hittade böckerna om 1917. Mejla mig om du har någon.
Jag är också intresserad av boken 1917. Enligt uppgifter jag har blev min morfar, Sven Stenberg, föreståndare för ASEA’s livsmedelsbutik i slutet av 1917. Han flyttade från Medåker hösten 1917 till Västerås. Jag vet inte hur länge han förestod ASEA’s butik. På 20-talet hade han sedan egen livsmedelsbutik på Karlsgatan 4.
Spännande! Lämna mig din adress så kan jag skicka boken med faktura enl. pris under fliken Böcker. Eller också kan du komma förbi och köpa boken direkt hemma hos mig. Ring först 0706 730792.
Hej!
Kommentar till bowlingbilden: VKK står mkt riktigt för Västerås Kägel Klubb.
Den unge mannen 2 pers till höger om din släkting är min svärfar Sven Danielsson som var aktiv i såväl fotboll som tennis och bowling. Sven dog 2002 men hans barnbarns barn leker flitigt med alla hans medaljer och andra idrottspriser!