Jag skäms för gårdagen. När tyskarna gjorde 4-0 i VM-kvalet fick jag nog. Var förkyld och trött och less på det usla svenska spelet under första halvleken. Jag gick och la mig… och missade den största svenska upphämtningen någonsin i fotboll. Jag fattade att något var på gång när jag såg alla utropen på Facebook. Hann lagom slå på teven till Elms kvittering. Backade hårddisken och såg hela bragden. Nästan lika spännande som om jag hade sett den live, men ändå inte. Kommer att gräma mig så länge jag lever. Vilken andra halvlek! Kim Källström!
I dag vann aktivisterna i Ojnareskogen på norra Gotland ännu en delseger. Högsta domstolen förbjöd Nordkalk att fortsätta förbereda för det stora kalkbrottet i Ojnareskogen i avvaktan på att domstolen ska pröva delar av de tidigare tillstånden. Jag utgår från att HD tittar särskilt noga på hur vattenflödena påverkar Gotlands största insjö, den kristallklara Bästeträsk i utkanten av Ojnareskogen. Inte bara för att vi har ett hus där i närheten…
I morgon ska jag först till ABB:s Ottarkontor på ett uppdrag som jag kanske kan skriva om nån dag. Sen ska jag äta lunch med en nybliven pensionär. Efter det väntar museichefen Gagge på mig för ett samtal om vad som ska hända på kulturarvsdagen på fredag nästa vecka. Jag ska moderera, som det så vackert heter. Hoppas hinna med att träffa Anders Lerner också, han som var teaterchef här i stan en gång, om ni minns. Han vill ha en del gamla skidgrejer som jag inte längre kan använda. Gagge ska jag förresten träffa på hans kontor i den byggnad som ännu flaggar med stans märkligaste förkortning. Jag kanske vänjer mig en dag. Alla är ju inte lika insnöade som jag.
Häromdagen besökte jag för första gången Djuphamnens matservering. Ett ställe dit många som går som jobbar i hamnen. Jag brukar gilla rejäl husmanskost. Men nu blev det väl mycket. Jag beställde en ”havande lunchkorv” och fick en tjock lunchkorv uppskuren på längden och förstärkt med två ditpressade prinskorvar. Sås dolde dock det mesta av havandeskapet.
Kjell Björk i Irsta hembygdsförening ringde. Han letar bilder på den första macken i Irsta 1955, som läg där dagens mack ligger. Hembygdsföreningen håller på med en jubileumskrift och saknar en bild på det som blev en institution i Irsta. Jag har ingen bild på macken, men det kanske någon av bloggens läsare har? Jag vet att det döljer sig en oanad lokalhistorisk kunskap därute. Kjell Björk skickade med en bild på handelsboden i Irsta från 1904 för att ni ska få upp den nostalgiska stämningen.
Så ännu en bild från Sigurdkvarteret. Tror jag har visat den förut, men den är värd att ses igen. Västerås mekaniska verkstad till vänster var stadens industriella vagga, Oscar Fredrik Wijkmans fabrik som köptes in av Asea. På den här bilden från 1916 eller 1917 syns fabriken omgiven av diverse tillbyggnader. Fabrikslängan närmast kameran till vänster finns kvar än i dag, om jag inte tar fel. Kolla byggnaden i mitten, en ovanlig kombination av kontor med vidhängande verkstad. I bakgrunden skymtar man Västerås gamla centralstation och det pågående bygget av Aseas Ottarkontor.
Hej! Jag har två bilder från macken i Irsta tagna i febr 1961. Hur för jag över dem till dig, de finns i min e-post. Jag och min kompis Gunilla gick till Irsta den dagen, det var en bra bit.
Hälsningar Birgitta Johansson
Hej Så roligt! Du får gärna skicka mejlet vidare till mig på anders.lif@telia.com Sen ser jag till att hembygdsföreningen får se dem. Hälsningar Anders Lif
http://www.anderslif.se
Hej! Nu har jag fört över bilderna till dig
Hälsningar Birgitta
Tack! Jag har lagt ut bilden (för det var väl bara en) på bloggen. Anders
Oj vilka ”kluringar”: Handelsboden i Irsta 1904.
Vilken uppställning – och mannen i mitten med en ”grensåg” eller vad?
Jo, jag tror att det är skinandes ny dikningsspade?!!
Sigurd & V-ås Mek: Jag undrar om det inte är den byggnaden som fått lämna långväggen kvar mot järnvägen.
– Uselt att inte man inte förser väggen med en stor informativ tavla.
Den tvärgående mörka huskroppen med tre skorstenar fins nog kvar idag i något ombyggt skick. (Och ”25:an” skymd t hö om jvg-spåret?)
Anders hypotes ”Fabrikslängan närmast kameran” tror jag är ”begravd” under Skatteskrapan, men ett liknande hus finns ju väster om dito. ???
Grundstenen till Ottar lades 6 mars 1917, och Ottar var helt klart 1919.
På bilden är det mesta färdigbyggt utom tornet, så jag skulle nog tro att bilden är tagen 1918.