Pratade om gamla Västerås på Frälsningsarmén i dag. Först framträdde sångkören med förtröstansfulla sånger, sen hälsades jag välkommen med en önskan om Guds välsignelse och sen, ja sen pratade jag och visade bilder och alla verkade glada. Efteråt fick jag en välsignelse av pastorn på vägen och allt kändes på något sätt äkta, fast jag inte alls tror. Men Frälsis gillar jag.
I söndags visade jag en bild på läroverkets kollegium 1928 och undrade försynt vem rektorn var. Anders Berggren svarade snabbt, och verkade nästan förskräckt över att jag inte direkt kunde säga att Samuel Landtmanson var rektor från 1925 till 1941. Han var Carlsbroder, förstås, kallades Torparn och var en förgrundsfigur i stan.
Jag har fått låna några fotografier av Marianne Landin. De flesta är från VLT på 1910-talet, men där finns också ett par stadsbilder. Jag börjar med dem. Den första känner jag igen, det är hörnet Lantvärnsgatan – Repslagargatan. Jag vet, för jag bodde många år på Repslagaragatan och vet att huset i hörnet fortfarande står kvar. När bilden togs låg Emil Johanssons speceributik nere på hörnet.
Nästa bild behöver jag hjälp med. Längts ner står det Mälareborg. På skylten på husgaveln kan man läsa: A. Lundewall diversehandel. Var låg detta hus?
Det låg i hörnet av Djäknebergsgatan och Västermalmsgatan.
Appropå affärer, på 50-talet handlade vår familj kött och chark hos Vedbergs (?) i hörnet av Kristna-och Jakobsbergsgatan, mjölk i hörnan mitt emot, fisk i hörnan Floragatan-St. Gatan samt konditorivaror hos Öhrmans kanske har du någon bild.
Hälsningar Elisabeth
I huset som kallas Mälarborg låg i slutet av 1960-talet efter det att livsmedelsaffären/diversehandeln upphört en kiosk. Innehavaren hette Björn Karlsson. I kioskens ena halva huserade ett glatt och trevligt mopedgäng. Av vissa kallade ”Kioskligan”.
Här spelades poker och andra kortspel.
Mjölkaffären i hörnan mitt emot Vedbergs chark hette Tekla Lindbers mjölkaffär. Hon sålde även smör och franskbröd. I affären jobbade Tekla själv, en bastant kvinna.