Bengt Foman ringde. Han hade läst dagens Frågor om förr om Pyramidens kafferosteri i hamnen. ”Var låg Globens kafferosteri i Västerås”, frågade han. ”Globens?” ”Ja, Globens. Det står så på en gul kaffeburk jag har hittat i mina gömmor.” Återstod bara för mig att ta kameran och åka ut till Bengt på Tidö-Lindö. Gnistrande snö. Vit Mälaris. Var länge sen jag var därute. Massor med stora eleganta villor med sjöutsikt.
Bengt Foman bor i ett mindre hus med sin Anita, men med lika fin utsikt som de stora sjabraken. Hans historia är speciell. Född i Boston 1933. Pappan Ernst Johansson hade lämnat Västerås 1916 för att söka lyckan i den amerikanska byggbranschen. Elva år senare följde hustrun Lisen efter. När lille Bengt var fem år reste familjen hem för att hälsa på. Kriget kom och de blev kvar i Västerås. Bengt fick så småningom jobb i Åbergs Ostaffär i Saluhallen och sen hos Möller & Co.
Men det skulle ju handla om kaffeburken. Bengt visar den. På framsidan står det mycket riktigt Kafferosteriet Globen Västerås. Och på baksidan ”De enda som ej berömma Globens kaffe äro de, som ej provat det.” Låter som en reklamslogan från trettiotalet. Men som vanligt vet jag inte, utan får lita till läsarna…
När jag kom hem läste jag ett mejl från Hans G Erikson som frågar vilket kafferosteri som Jönsson & Co använde sig av i Västerås när de producerade ”Husmoderns kaffe” på trettiotalet och fyrtiotalet. Kaffepaketen var skära, minns han och Jönssons huvudkontor låg i hörnet av Hamngatan och Södra Esplanaden, där också Taxi höll till. Hur många rosterier fanns det egentligen i vår lilla stad.
Avslutar med några bilder från Pyramidens kafferosteri som inte fick plats i dagens VLT-artikel.
Hej! Blev mycket överraskad när jag sökte efter Pyramidenskafferosteri i Västerås och hittar en bild på min farfars pappa, Sigfrid Zeidlitz. Mannen som står vid skrivpulpeten på bilden från interiören från 1920-talet. /mvh Marie Zeidlitz