Frihet, jämlikhet och en kopp kaffe i Folkets hus
Av Anders Lif
Utgivningsdag 12 november 2005
ISBN 91 88541 04 0
Tangentbordet
Vad tyckte Lena Hjelm-Wallén innerst inne om Göran Perssons ledarstil? Hur reagerade hon när Olof Palme tjatade på henne? Vad gjorde hon när Ingvar Carlsson frågade om hon ville bli utrikesminister?
Hur gick det till när David Hall från Sala blev finansminister sommaren 1949? Och varför fick han sparken av Tage Erlander bara några månader senare? Vill ni veta vad skogshuggaren från Färna gjorde i Sagerska palatset? Eller hur limkokaren från Hallstahammar kunde bli Hjalmar Brantings förtrogne?
Svaren finns i boken Frihet, jämlikhet och en kopp kaffe i Folkets hus, som berättar om 100 år med socialdemokraterna i Västmanland. Boken är skriven av journalisten och författaren Anders Lif som i oktober fick Bokens Dag-stipendiet i Västerås.
Det är en berättelse om ett partis politiska framgångar, men också om affärer och strider. Lena Hjelm-Wallén, som blev både utrikesminister och vice statsminister, är en av flera som porträtteras. Hon berättar öppenhjärtigt om tre statsministrar och om det som fick henne att arbeta politiskt. Det började inte med Marx och Lenin, det började inte ens med Branting och Per Albin.
Det började med en kopp kaffe i Folkets hus.
Läs kapitlet Presiden Persson, där Lena Hjelm-Wallén har synpunkter på Göran Perssons ledarstil.
Information och beställning: anders.lif@telia.com eller Affidavit Förlags AB Västerås 021- 81 51 00.
.