En kunglig hovleverantör
(publicerad i VLT den 13 oktober 2008, i serien Frågor om förr)
Den stolte mannen i mörk kavaj och kravatt till höger heter Sigfrid Holm. Han poserar med sin personal i speceributiken på Stora gatan. Det var Västerås finaste delikatessbutik, med egna kaffesorter och ett lager med minst femtio olika ostar.
Var låg Sigfrid Holms? I dag är det inte många som minns den på många sätt klassiska speceributiken på Stora gatan 36, där det i dag är en liten portal, mellan en frisör och en tobaksbutik, in till Forumtorget som leder upp mot Sigmatorget.
Där låg Holms speceributik, med sina kaffekvarnar och glänsande diskar, vågar och hyllor med prydligt staplade konserver, konfektyrer och specialvaror. Där doftade det av ostar och exotiska kryddor.
Butiken hade två ingångar från Stora gatan, en i vardera änden av lokalen.
Inne på gården fanns stall och garage. Ända in på 1940-talet kunde bönderna ställa sina hästskjutsar där. Kände man till vägarna kunde man ta sig ut, via trapphus, till Hantverkargatan på andra sidan av kvarteret.
Här regerade specerihandlaren Sigfrid Holm, här byggde han upp en rörelse som till och med kunde kalla sig för Kunglig hovleverantör.
Holm grundade sin firma redan under det varuknappa och händelserika året 1917. Då övertog han Oscar C. Johanssons speceriaffär på Smedjegatan 13. Johansson övergick till fastighetsaffärer och byggde upp ett litet imperium med bland annat Stora Hotellet.
Sigfrid Holm flyttade sin speceriaffär från Smedjegatan till Stora gatan år 1929 och den glansfulla epoken inleddes. Alla som ville handla litet finare specerier gick till Holms.
Tio år senare gick två andra köpmän in som delägare, Nils E. Krafft och Henry Ericsson.
Strax därefter drabbades Sigfrid Holm av en hjärtattack och drog sig ur rörelsen. Butiken drevs vidare under samma namn i två decennier, med olika ägare, innan grävskoporna kom till kvarteret på 1960-talet. Butiken fortsatte ännu några år, i annan skepnad, längst ner i det nybyggda varuhuset Sigma.
Sigfrid Holm då? Jo, han kunde inte hålla sig. När han blev bättre köpte han en glas- och porslinsbutik av två äldre systrar på Hantverkargatan. Holms Glas och Porslin blev hans sista butik. Han sålde den något är före sin död i en sjunde hjärtattack 1954.
Även där levde butiksnamnet vidare. En av de senare ägarna till glasbutiken, Lars Holm, var inte släkt med Sigfrid Holm, som många tror.
Anders Lif
Bilderna är hämtade dels från Edvin Johansons arkiv (fotograf var Ernst Blom), dels från VLT.
Frågor om förr
Frågor och svar om vår lokala historia kan mejlas till anders.lif@vlt.se . Ni kan också ringa till Birgitta Olson på VLT:s faktaredaktionen, telefon 021 – 19 92 15, eller skriva till VLT, Faktaredaktionen, Box 3, 721 03 Västerås. Kompletterande bilder och texter finns på www.anderslif.se