anderslif.se

Min blogg

 

 

 

Augusti 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 31 augusti

Hemma igen, efter några dagar i nätskuggans tallskog på norra Gotland. Har inte läst VLT, men fick höra per telefon att VLT haft en artikel om utställningen, där Kjell-Åke står som fotograf till min bild på Pugh. Journalistik är svårt.

 

Har byggt en friggebod med hjälp av två grannar, en från Västerås, en från Gotland. Lyckades lägga grund, få upp väggar och tak. Ser faktiskt ut som ett hus. Mellan varven badade vi, vandrade genom blålila ljung, såg kungsörn över Fårö, havsörn över Kappelshamn och räv i Bläse.

 

 

 

 

 

Hann hem lagom till Zlatans premiärmål i La Liga. Utanför är det svart, på Gotland drog Vintergatan ett blekt streck över skorstenen.

 

 

Tisdag 25 augusti

Hjälpte Kjell-Åke med att sätta upp bilderna i hörsalen till fotoutställningen. Jag kallar min del för Woodstock i Västerås, bilder från musikfesterna på Östra Holmen 1971 och Djäkneberget 1973. Jag körde med TriX i en Pentax med två objektiv och soppade i D76, ty det gjorde glada amatörer på den tiden.

 

 

Kjell-Åke Jansson försöker bringa ordning.

 

 

Ska vi verkligen ha med de här?

 

 

Utanför Stadsbiblioteket är det en byggarbetsplats. Ny gångbana, nya trappor, ny utformning av Engelbrektsplatsen och snart en öppen Domkyrkoesplanad. Den stora stenen, som Sven Ahlbom lär frakta ner från Skallberget för att ”sätta en accent” på platsen framför biblioteket har välts omkull, men finns kvar.

 

 

Engelbrektsplatsen i dag.

 

 

Engelbrektsplatsen då, troligen på 1920-talet. Foto: Ernst Blom, Länsmuseets arkiv.

 

Åkte hiss upp i p-huset. Hur många år av ens liv har man stirrat stumt på tristessen?

 

 

Bonjour Tristesse.

 

Sanden rinner utan att det hörs. Vem vänder glasen?

 

Vi har gjort klart och skickat ut höstprogrammet för Västerås humanistiska förbund. Kolla in här, det finns en del att se på och lyssna till.

 

I morgon åker jag till Gotland för att börja bygga en skrivarstuga. Blir borta några dar. I morgon fyller Lenas tidning fem år. De ska partaj i Stockholm. Jag grattar med en hälsning från Bästeträsk.

 

 

Grattis till de första fem!

 

 

Måndag 24 augusti

Nån jeppe stal Johannes Rudbeckius sol på Milles staty utanför Domkyrkan, ångrade sig och lämnade tillbaka den. Det var andra gången solen var ute på vift. Var det inte nån som stal Erik XIV:s spira en gång? Och hur var det med Ängsöguldet? Dags för en serie om uppmärksammade stölder.

 

 

Stulen och återlämnad sol.

 

Johannes Rudbeckius handskrivna dagbok finns förresten i Stadsbibliotekets magasin. Rudbeckius gillade att rita kartor. Han ritade de alltid uppoch ned, söder upp och norr ned.

 

 

Rudbeckius egenhändigt ritade karta av Västerås och Västmanland på 1600-talet.

 

När hemsidan låg nere i juni hände något som jag kanske inte berättat om. J&K gifte sig i vår trädgård. Innan vigseln tog jag den här bilden på norra Björnön.

 

 

Brudpar i juni, innan regnet drog in över stan.

 

Håkan Wåhlstedt var vigselförrättare, han som en gång var ordförande i fullmäktige och partisekreterare i miljöpartiet. Nu har han skaffat sig en obeskrivlig Folka som låter lika högt som färgerna skriker. Dörrarna har utvändiga hållare för Coca-Cola. Eller om det är för Budweiser.

 

 

Wåhlstedt till höger.

 

 

Söndag 23 augusti

Elliott satte sig på en gigantisk stubbe av en ek som kommunen fällde i våras. Årsringarna gick tillbaka genom århundradena. Minst 200 år, kanske 300, kanske ända tillbaka till Karl XII och Stora nordiska kriget. Tanken svindlade. Vi försökte räkna ringarna. Elliott kan bara räkna till tre. Han är så gammal. Han har årsringarna framför sig.

 

 

Elliott på stubbe med anor från krig och Frihetstiden.

 

Var på bio i går, såg Almodóvars senaste, Brustna omfamningar. Hur kan han ständigt hitta på sådana vridna historier? Penélope Cruz magnifik som vanligt. En metascen var allra bäst, en film i filmen, som den blinde regissören gjorde klar. ”En film måste göras klar, även om det sker i blindo”.

 

 

 

Skriver på boken om Stadsbiblioteket. Kommer ni ihåg de gamla stämplarna, lånekorten och kvinnan som tog hand om allas väskor till vänster innanför entrén.

 

 

Vasagatan norr om Engelbrektsplan, många år innan biblioteket byggdes.

 

Ser på sen fotboll från Barcelona. Stämningen känns ända hit upp. När var vi i närheten av sådana upplevelser här i stan? VSK förlorade mot Degerfors i går kväll. ”Vi gjorde en riktigt bra match”, sa tränaren Jörgen Zetterström till vlt.se. Jaså.

Paus på teve när jag skriver detta. Vi ser svensk fotbollshistoria på TV4 Sport. Zlatan i samma tremannaanfall som Henry och Messi.

 

 

Elliott, målvakt.

 

 

Fredag 21 augusti

Sommaren fortsätter, men nånstans anas något annat, som vi inte talar om. Fick ett par timmar över i Stockholm i går. Lekte turist. Åt glass i Kungsträdgården, tittade på kulhålet i Karl XII:s hatt i Slottets livrustkammare. Där finns också de kläder och den mask Gustv III bar på maskeraden när han mördades. På något sätt fascinerar det mig, vet inte varför. Bleka kungliga blodfläckar på ett linne, utställt i monter i en slottskällare.

 

 

Maskeradmasken.

 

Följde med Lena till Sveriges Radio tidigt i morse. Hon skulle vara med i direktsändning i P1 Morgon. Behövde väl inte moraliskt stöd, men jag tyckte det var kul att se hur det går till därinne i Radiohuset. Stod i kontrollrummet och kollade. Nästan som på den tiden vi körde Västerås Vision i kabel-tv. Någon som kommer ihåg det?

 

 

Morgon i Radiohuset.

 

 

Chefredaktören för Dagens Samhälle med P1 Morgons Camilla Kvartoft (som jobbade på Radio Västmanland i nittiotalets gryning.

 

Hemma i stan tittade jag på ombyggnaden av Aseatornet. Och tänkte på att det faktiskt byggdes under orosåret 1917. Det är länge sedan.

 

 

Ottarkontoret med Aseatornet byggdes 1917. Tegelhögar på Södra Esplanaden, en häst ungefär där bussarna stannar i dag. Gamla huvudkontoret till höger.

 

 

Onsdag 19 augusti

Två höjdhoppare är väl det enda vi har kvar att hoppas på i VM. Alla andra är söndertränade eller sjuka. Något är fel med elitidrotten.

 

Vore kul med en serie interiörer från gamla biografer i Västerås. Här är en. Jag undrar hur många det är som minns Grand i dag? Här såg jag min första barnförbjudna film, I hetaste laget. Jag satt längst fram när ett gangstergäng avrättade ett annat.

 

 

Grand 1938, långt innan huset revs och ersattes av Skrapan. Jag vet att jag har visat den här bilden förut, men jag älskar den.

 

Bredvid Saga på Stora gatan låg en mjölkbar. Var det den första mjölbaren i stan? Ernst Blom var där och fotograferade. Synd att han valde bort alla människor.

 

 

Mjölkbaren bredvid Saga. Foto: Ernst Blom, Länsmusets samling.

 

Har ni försökt fotografera trollsländor? Jag prövade på det i somras. Varför vet jag inte.

 

 

Bättre en trollslända i handen än...

 

 

Tisdag 18 augusti

Det var länge sedan jag var nere på Öster Mälarstrand. Nya hus har vuxit upp, den inre hamnbassängen har snyggats till. Snart flyttar människorna in, till nya liv. Ute i hamnen ligger båt efter båt efter båt. Varför har alla blåa kapell?

 

 

Nya hus.

 

I morgon ska Kjell-Åke och jag välja ut vilka bilder som ska ställas ut av min bildserie från musikfesten på Djäkneberget 1973. Jag tycker inte det var länge sen, men 36 år är 36 år. Många av dem som var unga och sitter eller dansar i gräset är över 50 år nu, många över 60. jag har visat några bilder för länge sedan, här kommer några till.

 

 

Juni 1973. Vad gör de i dag?

 

 

Är det inte Pugh?

 

 

Och är det inte en blivande rektor på Skiljeboskolan i skägget längst bort på scenen?

 

 

Måndag 17 augusti

Har skrivit ett första utkast till text till en bok om VSK:s guldår i bandy. Minns ni den där lördagen i mars?

Besök igår av Elliott och Alex. De är inte lugna en sekund.

 

 

Ingen reklam, tack.

 

Första Frågor om förr för hösten i VLT i dag. Skrev om en stor gymnastikuppvisning med 800 deltagare på Arosvallen 1934. Här kommer ett par bilder till, som inte fick plats.

 

 

Gymnasterna tågar genom stan. Men var? Är det Vasagatan? Foto: Länsmuseets arkiv.

 

 

Uttåg från Arosvallen. Kolla in gamla huvudläktaren i trä. Arosvallen invigdes tre år tidigare, 1931. Foto: Länsmuseets arkiv.

 

 

Bilden av intåget på Arosvallen, från Vasagatan publicerades. Jag skrev att huset till vänster i bakgrunden var samma hus som i dag rymmer Bistro 65:an. Det protesterar Michael Eriksson mot. Huset på bilden ligger längre ner på Vasagatan i dag, nästan mitt emot infarten till högskolan. ”Bistrohuset” är inte byggt när bilden tas 1934. I dag ligger det väl ungefär där gymnasterna svänger av från Vasagatan in mot Arosvallen. Entrén låg längre ner mot sydväst på den tiden, påpekar Michael Eriksson.

 

 

Ändrad positionsbestämning.

 

 

Söndag 16 augusti

Det blåser, men jag vägrar ta ordet höststorm i min mun. Än är det långt kvar av sommaren. Promenerade runt Anundshög häromdan. Fascinerades av mönstret på den stora runstenen.

 

 

Luffarschack på 1000-talet?

 

Har ännu inte tittat på VM i friidrott från Olympiastadion i Berlin, men jag måste väl se 100-metersfinalen. Tänker mest på OS 1935, Hitlers olympiad. Läste häromåret en intressant bok om den.

 

 

 

Det finns en Västeråsvinkel på OS 1936 också. Aseas Sigfrid Edström var vice ordförande i Internationella olympiska kommittén och frotterade sig med nazikoryféerna på ett aningslöst sätt. Leif Yttergren på Gymnastik- och idrottshögskolan, har skrivit en intressant artikel om Edström, antisemitismen och Berlin-OS 1936.

 

 

Sigfrid Edström, tredje man från vänster, träffar Hitler under OS 1936. Foto: Idrottsforum.

 

Minns av någon anledning ibland alla trätrottoarerna i Västerås centrum. De måste ha spikats ihop när de gamla kåkarna skulle rivas i slutet av femtiotalet.

 

 

Trätrottoar på Vasagatan. Foto: Ragnhild Aglands samling.

 

 

Torsdag 13 augusti

Regn, det var länge sedan. Måste ut och plocka svamp, det var ett år sedan sist. Skriver om bandy, som omväxling till boken om biblioteket. Ska bli något om guldåret, kanske. Snabbjobb. Kjell-Åke Jansson kom på besök för att prata om en utställning om mina bilder från musikfesten på Djäkneberget 1973. Han har kopierat negativen och hittat bilder jag inte visste fanns...

– Har du något från Östra Holmen också? Den första musikfesten hölls där 1971.

För 38 år sedan! Jag grävde i negativalbumen. Jodå, jag var där. Det var två år efter Woodstock.

 

 

Östra holmen, musikfest 1971.

 

 

Och titta här. Är det inte Arbete och Fritid?

 

 

Arbete och Fritid på Östra Holmen 1971.

 

Jovisst, det var ett av de första och bästa proggbanden. Jag kände Ove Karlsson, han som spelade cello. Här sitter de på Östra i väntan på sin spelning. Är det inte saxofonisten Roland Keijser som tar ett bloss, andre man från vänster? Längst till höger sitter i alla fall trumpetaren Torsten Eckerman och Ove Karlsson. Vad de andra heter har jag skam till sägandes glömt. Men jag vet att Bengt Berger spelade trummor och Kjell Westling fiol och flöjt och litet annat. De hade kommit ut med sin andra LP det året, den hette just Andra LP och hade ett fantastiskt vackert omslag. Skivan ligger väl nånstans i källaren.

  

 

Arbete och Fritids Andra LP.

 

 

 

Onsdag 12 augusti

J såg bronskvinnan Madeleine i gårdagens text om konsten i foajén på Eriksborg. ”Finns väl en stor BG Broström-målning där, om jag inte minns fel?” skriver han.

Jo, det stämmer. BG målade Aseaporten och en modernare variant av Aseaströmmen 1977. Några cyklister trampar ut på Stora gatan framför en röd Volvo P1800. BG var 30 år. Det skulle dröja tolv år till innan gjorde sitt livs verk, skulpturen Aseaströmmen.

 

 

En av BG Broströms ”Vardagsbilder” (något beskuren) i foajén på Eriksborg.

 

Gick en sväng i city i kväll. Upptäckte hur många lokaler och butiker som står tomma runt torget. Det ser nästan spöklikt ut.

 

 

Två tomma lokaler på Sigmatorget.

 

 

Låst och tom butikslokal vid Stora torget.

 

 

Torget innan konkurrensen började från externa köpcentrum.

 

Över Stora gatan, uppe vid Thulins, hänger byxor på lina över gatan. Har VLT skrivit om detta? Jag har, som sagt, inte läst tidningen i sommar. Är det reklam eller konst eller vad?

 

 

Byxor över Stora gatan.

 

För övrigt tycker jag att träningslandskamper i fotboll är lika intressanta som en utgången busstidtabell. Ändå tittar jag...

 

 

Tisdag 11 augusti

Stoppade ner dagens tidningar, med olösta sudokun och korsord, förstärkte med en banan och begav mig till en av landstingets inrättningar. Jag är alltid inställd på att det kan bli väntan. Nu var det mitt vänstra knä som skulle genomlysas på Medicinsk röntgen ute på Eriksborg, det som en gång var Västra sjukhuset. Ödslig parkering, ett felplanerat lasarett som blev otidsenlig långvård och som nu lever vidare med diverse perifera verksamheter. Långa korridorer, skyltar visade vägen. Tomt. Bara några i väntrummet. Jag hade fått en tid 8.10, kom dit en kvart för tidigt. Betalade 100 kronor, blev inropad nästan direkt, vänligt bemötande, fick ställa knät i läge för kameran, klick, klick. Tack och hej. Jag kom ut från Medicinsk röntgen innan jag skulle ha kommit in! Kan man klaga på det också? Att man inte hinner lösa sudoku och äta banan?

 

 

Bronskvinnan Madeleine bland palmerna.

 

Innan jag lämnade sjukhuset hann jag stanna till och titta på en stabil naken bronskvinna som gömde sig bland palmer och andra gröna växter i foajén. Hon heter Madeleine de Poitou och skulpterades av Curt Thorsjö 1977, när framtiden var en annan för Västra sjukhuset. Fast namnet står ingenstans. Det är väl ingen som är intresserad. Curt Thorsjö föddes i Markaryd 1922. Han har också gjort en kvinnofigur i entréhallen i Centrallasarettet och rallaren på Klockartorpet.

 

 

Söndag 9 augusti

Exotiskt varmt. Stilla, inga mygg, inga getingar, bara värme och klar luft. Hoppas vi får en dag till, eller varför inte en månad till.

Jag måste slita mig från de gotländska minnena. Det är svårt. Här är några bilder.

 

 

Återkommande promenad vid stranden.

 

 

Vallmo måste vara världens vackraste ogräs i en kornåker.

 

 

Jag har aldrig sett så mycket smultron i hela mitt liv. Med mousserande vin till är de oslagbara.

 

 

Blåeld.

 

 

Kan man sälja dem som vykort?

 

 

Kungsörnen och Tingstäde kyrka. (Om jag ska vara ärlig, och det ska man ju, så är bilden en fejk... örnen är riktig, jag har massor av bilder på just den fågeln, men Photoshop har hjälpt mig att justera kyrktornets placering en smula...)

 

 

Lördag 8 augusti

Långt uppe i Bergslagen, i Hjulsjö mellan Kopparberg och Hällefors i det som var landskapet Västmanland, finns en nedlagd hytta. Det är inte alls ovanligt i Bergslagen, där de gamla hyttornas tegelruiner sakta omsluts av glömskans granskogar. Men Södra Hyttan i Hjulsjö lever vidare på ett annorlunda sätt. Där finns ett av Sveriges största bokloppis. Det är böcker högt och lågt, 70 000 böcker, kanske fler, ingen bok får kosta mer än 20 kronor. Jag fraktade hem fyra fullmatade band av Arbetarrörelsens historia för 80 kronor. Loppiset i hyttan, med sina gröna slaggstenar, har öppet lördagar och söndagar fram till mitten av augusti. Passa på! Det drivs ideellt av Södra hyttområdets idéförening, kulturkooperativet Bredsjö och Hjulsjö byförening.

 

 

Bokloppis i Bergslagen.

 

Kan sommaren bli bättre än så här? Över 25 grader, stilla, sol. Mälaren glittrar på ett sätt som skulle ha fått Evert Taube att skriva en sång till en knyckt melodi, om han levt och varit här. Vi åkte till Ridön, badade. På hemvägen väjde vi för gamla trotjänaren Elba som stävade in mot Västerås allt mer storstadsmässiga skyline. Såg nästan ut som en färja på Hudson River med Manhattan i bakgrunden. Nåja, nu tar jag kanske till.

 

 

Elba mot framtidens skyline.

 

Om ett par veckor börjar Frågor om förr igen. Jag har fått en fråga som kräver en dags arkivsökande. Jag kanske slipper om någon kan hjälpa mig. Det är Ola Wikström som skickat in en bild från 1934. En musikorkester är på väg in på Arosvallen, följd av en fanborg och ett gäng idrottsmän. Sedan följer nya fanor, nya idrottare längs Vasagatan, många kvinnor, kan det vara gymnaster? Vad är detta? Det är en sommar för 75 år sedan.

 

 

På väg till Arosvallen 1934.

 

 

Onsdag 5 augusti

Hej där, läget?

Hemma igen, sju veckor går fort. Läste att Gotland har sämsta trådlösa bredbandsuppkopplingen i landet, och norra Gotland är allra sämst. Där bor vi. På sätt och vis har det varit skönt att slippa nätet. Har funderat på en annan typ av blogg, med möjlighet att kommentera. Kanske kommer. Just nu vill jag bara visa några bilder från vår sommar.

 

 

Morgon vid vedboden.

 

Bad i Bästeträsk.

 

 

Cykeltur på Fårö.

 

Vad har hänt här hemma. För första gången på många, många år har jag inte följt VLT. Hörde att Luttropp lanserat en vision om att gräva ner eller brygga över E 18. Tja, varför inte, nån dag när Vägverket har pengar framåt 2028 eller så. Hörde också att socialdemokraterna har börjat fundera på hur de ska ställa sig till miljonrullningen till flygplatsen i valet. Visste ni att bara 6 procent av passagerarna är västeråsare?

Det är fint i Västerås så här års också. Tog en promenad i morse innan jag började skriva, folktomt, varmt, stilla. Framnäsbadet låg som jungfrulig mark, utan minnen av vilda studentpartyn. Jag tog ett dopp vid bryggan, det bruna, söta Mälarvattnet slöt sig som ett våtvarmt omslag om kroppen. På kvällen cyklade vi till norra Björnön. Inte dumt det heller.

 

 

Framnäs, en morgon i augusti.

 

 

Norra Björnön, en kväll i augusti.

 

Endera dan ska jag försöka få fram några gamla bilder också. Men allt kan inte bli som det varit, så där över en natt. Ringrosten måste sakta skrapas bort.

 

 

Bloggarkiv

Startsidan

                      
 

 

 

Startsidan

Textarkiv
Utbildningar
Föredrag
Böcker

Kontakt

Bloggarkiv

 

 

 

 

 

 

Bloggarkiv