anderslif.se

 

Matrast på Ängsgärdet 1956

 

(publicerad i VLT-serien Frågor om förr den 22 september 2008)

 

 

Tre arbetare sitter på rad i en verkstad vid Pilgatan. De äter stora skivor knäckebröd och dricker mjölk. En av dem har tidningen i knäet, de andra skyddar snickarbyxorna med brödpåsarna.

 

Det är tidig vår 1956. Asta Holms Västeråsrevy har setts av 8 000 personer, på hösten ska sovjetiska pansarvagnar rulla in i Budapest. I Max Anderssons kanotbyggeri på Pilgatan tillverkas en kanot om dagen. Modellen Laxen är berömd över hela världen.

 

 

För två år sedan efterlyste jag bilder från kanotbyggeriet på Pilgatan, nere i hörnet mellan järnvägen och Malmabergsgatan. Ingen tycktes ha några foton kvar.

 

För ett par veckor sedan ringde Olle Skoglund från Göteborg.

 

– Min far Gösta var i Västerås och fotograferade ett kanotbyggeri på femtiotalet. Jag har negativen kvar. Vill du ha dem?

 

Gösta Skoglund! Han som skrev klassikern Fotolärobok i bild. Den kom 1952 och gavs sedan ut i ständigt nya upplagor under de följande årtiondena, med råd om hur man undviker rödstick och komponerar fina bilder.

 

Skoglund var i Västerås 1956, på uppdrag av Göteborgs-Tidningen för att ta bilder av kanotbyggaren Max Andersson och hans fabrik.

 

Bilderna blev både fina och unika.

 

Titta på de tre arbetarna med mjölken och smörgåsarna. Mer femtiotal är det svårt att föreställa sig.

 

Längst till vänster sitter Allan Iggström, bredvid honom Mille Leijdström och till höger Max brorson Leif Andersson, han som senare utvecklade Trapper-kanoterna.

 

Iggström och Andersson finns inte kvar i livet. Men Mille Leijdström lever. Han var 47 år, hade prydlig bena och flanellskjortan knäppt ända upp i halsen när bilden togs. I dag är han 99 år och bor i Säter.

 

Bland negativen finns också bilder från gården utanför fabriken och på den sägenomsusade autoklaven, där kanoterna utsattes för högt tryck för att limmet skulle härda mellan fanérvarven. Tekniken gjorde att kanoterna kunde byggas utan spant. De ”bakades” till rätt form i ugnen.

 

Autoklaven var sex meter lång och stack ut mot norr från fabrikens andra våning.

 

Gösta Skoglunds unika negativ ska nu tas omhand av eldsjälarna bakom Båtmuseet vid gamla ångkraftverket. Här följer ett urval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders Lif

 

  

Frågor om förr

 

Frågor och svar om vår lokala historia kan mejlas till anders.lif@vlt.se . Ni kan också ringa till Birgitta Olson på VLT:s faktaredaktionen, telefon 021 – 19 92 15, eller skriva till VLT, Faktaredaktionen, Box 3, 721 03 Västerås. Kompletterande bilder och texter finns på www.anderslif.se

 

 

Bloggarkiv

Startsidan

                      
 

 

 

Startsidan

Textarkiv
Utbildningar
Föredrag
Böcker

Kontakt

Bloggarkiv

 

 

 

 

 

 

Bloggarkiv