Nja, det beror på vilken gavel som avses. De främre kåkarna/husen är borta.
Däremot så har Odd Fellow-byggnaden fått framträda med halva sin gavel.
Även Stora Gatan är rejält breddad här (liksom Vasagatan).
Eftersom alla fotografer som tar denna vy har stått på exakt samma ställe, allihop, genom decennierna, så kan man jämföra stadens framväxt hus för hus, årtionde för årtionde.
.
Denna bild är med all sannolikhet tagen våren 1939.
Längst till höger på bilden ser vi nämligen det långa vita hyreshuset med balkonger som byggdes utmed Vasagatans västra sida 1938, med nummer Vasagatan 41.
En bra bit längre norrut, fortfarande på Vasagatans västra sida, ser vi en vit husgavel med sex fönster, ja sju med vindsfönstret. Detta är Vasagatan 57b som byggdes 1932, men intressant för oss är att huset förlängdes söderut (dvs mot oss) fram till Apalbyvägen år 1940 med det som idag heter Vasagatan 57a, och den förlängningen av huset är inte med på bilden. Man har inte ens börjat röja tomten för tillbyggnaden framför den sju-fönstrade gaveln.
Dessutom blev det förbjudet att fotografera från höga byggnader vid krigsutbrottet 1939, så därefter har vi inga kort från domkyrkotornet förrän efter kriget då man fick skicka varje foto till Försvarsstaben för godkännande.
Förbudet gjorde också att alla firmor som fotograferade flygfoton på 1930-talet fick lägga ner verksamheten helt 1939 när totalförbudet kom. En epok gick i graven. Efter kriget kom några andra firmor igång med flygfoton i viss omfattning, men de hade hårda begränsningar. Var horisonten med på bilden blev det tvärstopp. Och syntes en kraftledning övermålades den med ett brett svart band (vilket knappast gjorde den mindre tydlig).
Vi är också tacksamma för att dåtidens fotografer hade vett att fotografera tidigt på våren, dvs i bra ljus men innan löven kommit på träden. På så sätt ser vi ju alla hus tydligt.
Dagens fotografer älskar att fotografera på högsommaren, då allt som skulle kunna ses är totalt täckt av frodig grönska så att bilden bara är ett helgrönt blurr.